Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Ondersteuning Exchange Server 2010 stopt. Hoe ziet jouw migratieplan eruit?

Blogs
3-12-2019
In eerste instantie zou de ondersteuning voor Exchange Server 2010 al in januari 2020 eindigen. Inmiddels is het bekend dat Microsoft deze ondersteuning heeft verlengd tot 13 oktober 2020. Maar na die datum is het écht zover: bug- en security-fixes zullen dan niet meer verschijnen. Je hebt wat meer tijd, maar deze heb je ook hard nodig. Want een migratie van het verouderde platform naar Office 365 is nu onvermijdelijk. Wat je hiervoor nodig hebt? Een hybride configuratie. Een van de vereisten daarvoor is het plaatsen van een Exchange Server 2016 in de huidige Exchange-organisatie. En dan nog een belangrijk punt: er is geen direct migratiepad van Exchange 2010 naar Exchange 2019. In deze blogpost geven we je een aantal tips.

Migratie: Office 365 óf onpremise?

Upgraden naar Office 365 en Exchange Online heeft veel voordelen – zeker in vergelijking tot een volledige onpremise-variant. Als je naar Office 365 migreert, hoef je in de toekomst bijvoorbeeld niet meer na te denken over big-bang-upgrades. Je zal enkel de Hybride servers up-to-date moeten houden, maar een grote, intensieve migratie van data – waaronder bijvoorbeeld (gedeelde) mailboxen en public folders – is niet meer nodig.

Hoe kom je goed beslagen ten ijs?

In deze context is het cruciaal om inzicht te hebben. Hoe je dit krijgt? Via de Exchange Deployment Assistant, een tool van Microsoft waarmee je eenvoudig de benodigde informatie verzamelt en een goede planning opstelt. Ook toont deze tool de exacte stappen die je moet uitvoeren. Maak jij nog gebruik van TLS 1.0 en 1.1? Dan is dit misschien het juiste moment om over te stappen naar TLS 1.2. Twee randvoorwaarden: doe dit voorzichtig en pak het grondig aan! Lees bijvoorbeeld éérst de volgende informatie: • Exchange Server TLS guidance, part 1: Getting Ready for TLS 1.2 • Exchange Server TLS guidance Part 2: Enabling TLS 1.2 and Identifying Clients Not Using It  • Exchange Server TLS guidance Part 3: Turning Off TLS 1.0/1.1 

Public folders: overzetten of wegdoen?

Gebruik je public folders? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Wanneer public folders eenmaal op Exchange 2016 zijn geplaatst, kunnen gebruikers met een Exchange 2010-mailbox hier bijvoorbeeld niet meer bij. Daarom moet je eerst álle user-mailboxen verplaatsen naar Exchange Online. Daarna kun je de public folders pas overzetten. Gebruikers kunnen de legacy public folders wél benaderen met hun mailbox op Exchange Online, maar dit heeft wat voeten in de aarde. Hier lees je er meer over.
Ons advies: stap af van public folders. Het beheer en onderhoud ervan wegen niet op tegen het gebruik van – bijvoorbeeld – gedeelde mailboxen, Teams of SharePoint Online.

Protocollen en AD: wat doe je ermee?

Bij een migratie moet ook het onderwerp POP3 en IMAP opnieuw bekeken worden. Maakt jouw organisatie hier nog gebruik van? Dan is het belangrijk om te weten dat Microsoft deze protocollen vanuit securityperspectief adviseert deze uit te schakelen. Schakel ze alléén in wanneer dit absoluut noodzakelijk is. Ook hier luidt ons advies: stap liever af van deze protocollen. Met het oog op de nieuwe Exchange-versie moet je overigens ook het AD en het AD-schema upgraden. Hier lees je er meer over.

Hoe pak jíj de migratie aan?

De bovenstaande maatregelen zijn nodig voor het implementeren van een hybride server. Zoals we schreven, kun je de Exchange Deployment Assistant gebruiken om de migratie uit te voeren. Schakel je liever experts in die jarenlange ervaring hebben op dit gebied? Neem dan gerust contact met ons op. Wortell helpt je graag.