Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Ondersteuning voor SharePoint 2010 workflows in SharePoint Online stopt! Wat nu?

Blogs
8-7-2020

SharePoint 2010 workflows stopt

Recent is door Microsoft aangekondigd dat SharePoint 2010 workflows binnen SharePoint Online per 1 november 2020 niet meer ondersteund worden. Organisaties die dit type workflows gebruiken zullen naar een alternatief moeten overstappen om hun processen te blijven ondersteunen.

 ‘SharePoint 2010 workflows’ in SharePoint Online?

Maak je gebruik van Office 365 en SharePoint Online dan kun je op een laagdrempelige manier processen automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van een goedkeuring proces van een document of het goedkeuren van een aanvraag door een medewerker. Dit kun je oplossen door een van de volgende technieken te gebruiken:
  • SharePoint 2010 workflows;
  • SharePoint 2013 workflows;
  • Power Automate (voorheen heette dit Microsoft Flow).
Elke techniek heeft zo zijn voor- en nadelen. Bij het bepalen van de oplossing zal in het verleden de beste oplossing gekozen zijn. Daardoor kan het heel goed mogelijk zijn dat er binnen jouw SharePoint Online omgeving SharePoint 2010 workflows gebruikt worden.

Wat is er bekend geworden?

Concreet is het volgende bekend gemaakt:
  • Per 1 augustus 2020 zullen op nieuw aan te maken Office 365 omgevingen geen SharePoint 2010 workflows meer beschikbaar zijn;
  • Per 1 november 2020 zullen op bestaande Office 365 omgevingen SharePoint 2010 workflows niet meer aangemaakt, gewijzigd en uitgevoerd kunnen worden. Dit betekent ook dat bestaande SharePoint 2010 workflows stoppen met werken.
Je vindt dit bericht, en toekomstige updates, ook terug in het Office 365 berichtencentrum in het beheerportaal.

Hoe kunnen we je helpen?

Allereerst is het noodzakelijk om inzicht te krijgen hoeveel SharePoint 2010 workflows er binnen je omgeving bestaan. Dat is handmatig bijna niet te realiseren, vandaar dat we dit geautomatiseerd doen. Vervolgens bespreken we per workflow de alternatieven zoals SharePoint 2013 workflow en Power Automate. Dit gaat verder dan alleen de techniek. We kijken ook naar de impact op de eindgebruikers. Uiteindelijk kunnen we de bestaande SharePoint 2010 workflows ombouwen naar de moderne alternatieven.

Ons stappenplan

Concreet bestaat onze aanpak uit het volgende:
  1. Het geautomatiseerd scannen van je huidige SharePoint Online omgeving op SharePoint 2010 workflows;
  2. Je informeren over de moderne alternatieven in Office 365, inclusief de impact op eindgebruikers;
  3. Per workflow adviseren van het alternatief en het (samen) ombouwen ervan.
Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op. Je vind mijn gegevens hieronder. Berichtgeving vanuit Microsoft is hier te vinden: https://aka.ms/sp-workflows-support