Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Ouderen lopen warm voor Windows 10

Blogs
23-11-2015

carina close-upjair close up jair close up

Met Microsoft’s spelcomputer Xbox One gingen mijn collega Jair en ik onlangs de uitdaging aan ouderen te laten zien hoe een spelcomputer die werkt op Windows 10 kan bijdragen aan een actief en gezond leven. Wat een mooie uitdaging! Op uitnodiging van de Espria Ledenvereniging verzorgden we korte demonstraties waarin de Xbox One uitgelegd werd en lieten we zien hoe een spelcomputer kan bijdragen aan een actief en gezond leven met als doel ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven.

Volgens Espria Ledenvereniging zijn nog veel leden niet digivaardig (dit houdt in dat ze een werkend apparaat in het bezit hebben en daarmee tevens toegang tot het internet thuis hebben). Digivaardigheid is een belangrijk speerpunt binnen de ledenvereniging. Digivaardig zijn zorgt ervoor dat leden langer zelfstandig thuis kunnen leven en minder afhankelijk hoeven zijn van anderen. Daarnaast en minstens zo belangrijk kan digivaardigheid bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid of dat men in een isolement terecht komt. De vele mogelijkheden en handelingen worden meestal als drempel ervaren. Toch hebben veel ouderen tegenwoordig een tablet. Kortom, er is zeker interesse in meer willen gebruikmaken en weten over ICT.

Met de komst van Windows 10 is op ieder type apparaat, dus bijvoorbeeld op tablet en laptop, hetzelfde besturingssysteem mogelijk. Het grote voordeel daarvan is dat de beleving van de computer en de ICT mogelijkheden op alle apparaten gelijk is aan elkaar.

Maar hoe? Dat was een belangrijke kernvraag tijdens de demo: Hoe werkt een Windows 10 spelcomputer en wat kan ik daarmee? De demonstraties werden gegeven met een spelcomputer (Xbox One) en een bewegingsgevoelige controller (Kinect). Die controller werkt op basis van onder andere infrarood en een 3D-camera. Door de combinatie van verschillende technieken ben je als gebruiker in staat spelletjes te spelen waarbij de techniek jou als gebruiker observeert en feedback geeft. kinect sensors

Door de combinatie van observatie en feedback is de techniek in staat jou als gebruiker te helpen bij verantwoord bewegen. Zo zijn er inmiddels speciale Zorg-Apps verkrijgbaar ter ondersteuning van een revalidatietraject. Daarmee is het doel ouderen zolang mogelijk zelfstandig te kunnen laten zijn enthousiast ontvangen door de deelnemers.