Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Remote Desktop Modern Infra (RDmi), RDS als het platform!

Blogs
24-9-2017
Enkele weken geleden heeft Microsoft Remote Desktop Modern Infra (RDmi) aangekondigd. Zie ook deze announcement blog post die ik daarover schreef. Remote Desktop Services is de technologie waarmee Desktops en Applicaties op afstand aangeboden kunnen worden aan eindgebruikers op basis van het RDP protocol. Een RDS omgeving bestaat uit diverse rollen die dit mogelijk te maken. Om een dergelijke oplossing onder te brengen in Azure kan gebruik gemaakt worden van Infrastructure as a Service (IaaS) waarin de RDS rollen ondergebracht worden op Virtuele Machines die draaien in IaaS. Met RDmi zet Microsoft de volgende stap in de ontwikkeling van Remote Desktop Services. Op basis van RDmi kan een groot deel van de rollen uit een RDS op IaaS infrastructuur afgenomen worden als dienst in de vorm van een .NET service. Dat betekent geen kosten voor het draaien van deze rollen in IaaS en geen onderhoud op deze servers. Een interessant model waarmee RDS in Azure rendabel kan worden gemaakt voor een veel lager minimum aantal gebruikers. Bovendien valt hiermee het onderhoud weg van alle servers die je hiervoor in IaaS zou onderbrengen.
"Al met al een mooie ontwikkeling waarmee het Microsoft RDS productteam een grote stap zet op weg naar een eerdere uitspraak dat RDS in de toekomst het platform moet worden."
Bijkomstig voordeel van RDmi is dat deze .NET componenten direct gekoppeld zijn aan Azure Active Directory. Daarmee worden zaken als context aware toegang en MFA direct mogelijk gemaakt. Tevens wordt Remote Desktop Services ook uitgebreid met de komst van een HTML5 client, de Remote Desktop Web Client. Hiermee kunnen Desktops en Applicaties volledig binnen een browser draaien zonder tussenkomst van een Remote Desktop Client. Dit jaar nog start een private preview, waar wij als Wortell uiteraard ook aan meedoen, gevolgd door een public preview. Voor zover nu bekend kunnen we de livegang hiervan verwachten in Q1 van volgend jaar! Interessante tijden! Op het Microsoft Ignite event zullen meer details over dit platform publiek gemaakt worden. Zelf ben ik ook aanwezig op Microsoft Ignite en geef ik een sessie over Virtuele Desktops in de Cloud. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn Azure IaaS, Scaling, ARM, Benchmarking en nog veel meer! Meer informatie over mijn sessie staat hier: Virtual desktops in the cloud: Experiences from the field. Behoefte aan meer informatie over RDS, VDI of RemoteApp in Azure? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag een keer langs om onze visie te delen!