Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Blogs
20-5-2016

Het wiel, de stoommachine, de microchip, het internet en SharePoint zijn een aantal van die uitvindingen van de mens die het leven aangenamer hebben gemaakt. Of nou ja, ‘aangenamer’ is misschien niet het juiste woord, maar een stuk efficiënter is het leven wel geworden. Sinds deze maand maken we weer een stap in de evolutie en dit keer is het een flinke stap! Microsoft heeft op 4 mei jongstleden aan de wereld laten zien, wat SharePoint voor jou en mij gaat betekenen in de zeer nabije toekomst.

Superheld

Wat meteen opvalt in de nieuwe versie van SharePoint, is de look & feel. Die is zeer modern en minimalistisch geworden. Dat komt het overzicht voor de eindgebruiker ten goede.

Totaal nieuwe look & feel van teamsites Totaal nieuwe look & feel van teamsites

Het allerbelangrijkste is dat vooral de poweruser van tegenwoordig, met deze nieuwe innovaties, daadwerkelijk in zijn kracht wordt gezet. Want het inrichten van een teamsite, het ontwerpen van een workflow én het mobiel maken, kan nu ongekend eenvoudiger en sneller dan voorheen. Ben jij een poweruser van SharePoint? Dan ben jij straks dé superheld voor je organisatie doordat je nog beter in kan spelen op de behoeften van je collega’s.

SharePoint

SP app Responsive design voor teamsites

Je kent en gebruikt dit systeem wellicht al voor het delen van documenten en taken via een teamsite. Dat wordt alleen maar mooier en vooral handiger in gebruik door een veel intuïtievere user interface en doordat bepaalde basis functionaliteit nu logischer is te gebruiken of überhaupt nu (pas) beschikbaar is. Bijvoorbeeld het kopiëren of verplaatsen van documenten naar andere sites was een vervelend en moeizaam karwei. De nieuwe versie van SharePoint maakt dit veel eenvoudiger, ook het kopiëren of verplaatsen van documenten vanuit Onedrive naar SharePoint is een aangename nieuwe functionaliteit. Maar er is nog meer: ook handelingen zoals het toevoegen van een kolom in een lijstweergave, sorteren, filteren en groeperen, is nu in letterlijk in twee muisklikken geklaard. Out of the box  biedt SharePoint je ook een responsive design zodat de teamsite er flitsend uitziet op allerlei typen apparaten.

Verder word je verwend met o.a.:

  • Lijstweergave met document thumbnail previews
  • Opnemen van hyperlinks (naar content op andere locaties) in een bibliotheek
  • Verbeterde integratie en (selectieve) synchronisatie met de nieuwe Onedrive for Business sync tool
  • Office Graph die ervoor zorgt dat relevante content over heel Office 365 aan de gebruikers wordt gepresenteerd
  • Het delen van sites en informatie wordt eenvoudiger, waarbij je ook een geldigheidsperiode kan instellen
  • Groups functionaliteit, zoals een groepsagenda en mailbox, wordt geïntegreerd in teamsites. Hiermee smelt Groups dus samen met teamsites
  • Vertrouwelijkheid instellen op een site met in te stellen regels.

SharePoint Mobile app

Om SharePoint helemaal geschikt te maken voor mobiel gebruik, is er de SharePoint mobile app Go mobile met de SharePoint app

Er komt een SharePoint mobile app voor alle mobiele OS-en. Los van die compatibiliteit, is de kracht van deze app, dat je feitelijk je SharePoint omgeving, bijvoorbeeld je intranet of teamsites, altijd in je broekzak of in de handtas bij je draagt. Bijvoorbeeld de veelgehoorde klacht van vooral ambulante medewerkers, dat zij regelmatig nieuws missen omdat ze niet altijd op het intranet kunnen, is hiermee opgelost! Uiteraard heb je wel een internetverbinding nodig.

Conclusie

Microsoft heeft dit keer aanzienlijke stappen gemaakt in de evolutie van SharePoint waardoor de eindgebruiker beter wordt bediend en de poweruser daadwerkelijk meer power krijgt om in te spelen op de informatiebehoefte van de organisatie. De interface wordt een stuk intuïtiever en sluit aan bij de verwachtingen van gebruikers, die verwachten namelijk dat hun zakelijke tooling dezelfde uitstraling en werking heeft als tools die ze in hun privé tijd gebruiken.

Lees ook:
https://blogs.office.com/2016/05/04/sharepoint-the-mobile-and-intelligent-intranet/