Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

SharePoint Spaces, samenwerken in een immersive experience

Een van de grootste en bekendste producten van Microsoft is SharePoint. SharePoint is een document management en webpublishing tool, die het mogelijk maakt om samen te werken rondom content. Met de komst van Office 365 is SharePoint naar de cloud gegaan onder de naam SharePoint Online.

Mixed Reality en devices

In de afgelopen twee jaar focust Microsoft zich ook op Mixed Reality. Mixed Reality maakt het mogelijk om digitale informatie zoals beeld, hologrammen, video en geluid weer te geven en te koppelen aan bestaande objecten in de werkelijke wereld. Hiervoor is sinds oktober 2016 de HoloLens beschikbaar. De HoloLens is een volledig op zichzelf staande computer met drie processoren die in staat is om een Mixed Reality experience te hebben. De HoloLens maakt gebruikt van vele sensoren en camera’s om deze experience te realiseren. Daarnaast begeeft Microsoft zich op de Virtual Reality markt met Immersive headsets. Immersive headsets zijn Virtual Reality brillen die grotendeels dezelfde content als bij de HoloLens kunnen weergeven. Je hebt een computer met een krachtige videokaart nodig om deze goed te laten werken. Microsoft noemt in principe al deze devices Mixed Reality.


SharePoint Spaces

Afgelopen week heeft Microsoft een primeur op de SharePoint Conference 2018 getoond. We kregen de eerste preview-beelden en demo’s te zien van  SharePoint Spaces. SharePoint spaces maakt het voor iedereen mogelijk om Mixed Reality experiences te maken rond data, documenten en bestanden uit SharePoint. Zo zijn SharePoint spaces instaat om bestaande en nieuwe content op een geheel nieuwe wijze te ervaren, door bijvoorbeeld gegevens in 3D binnen een bestaande SharePoint omgeving te zien. Microsoft noemt dit ‘Empower and to achieve more’.

hololens alexander

 

Wanneer je een Mixed Reality experience wilt maken is veel kennis nodig van tools, zoals Unity en Visual Studio. Daarnaast moet je verstand hebben van zaken als spatial geometry, objecten, belichting en texture om objecten weer te kunnen geven. Kun jij om een webpagina aanpassen of een PowerPointpresentatie maken? Dan ben je ook in staat om een immersive experience bouwen via SharePoint spaces.


Hoe werkt dit?

SharePoint spaces bieden een geheel nieuwe dimensie toe aan hoe je content ervaart. SharePoint spaces zijn volledig geïntegreerd in SharePoint. Dit zorgt ervoor dat je vanuit elke site een SharePoint space kunt aanmaken. Door het gebruik van open standaarden ben je in staat om SharePoint spaces gewoon in de browser te kunnen laten werken.

Het aanmaken van een SharePoint space is relatief eenvoudig. Er zijn templates/packages beschikbaar die bestaan uit spatial geometry, acties, achergronden, omgevingsgeluiden en nog veel meer. Je kunt zelf deze templates/packages uitbreiden met eigen toegevoegde content. 

Het aanpassen van een SharePoint space vindt plaats op een 3D-canvas binnen SharePoint, die gebruik maakt van WebVR en Babylon.

hololens webvr

 

De handelingen die je doet bij een aanpassing in een presentatie zijn gelijk bij SharePoint spaces. Je kunt eenvoudig de achtergrond aanpassen, geluiden toevoegen en het font veranderen. Het veranderen van een SharePoint space is hierdoor erg simpel en voor iedereen weggelegd. Het toevoegen van content gebeurt net zoals op een normale SharePoint-pagina met behulp van Web Parts. Deze Web Parts zijn ‘Mixed Reality’-aware en weten hoe ze zichzelf in 3D moeten weergeven. Je kunt gemakkelijk een weergave van een lijst toevoegen waarin 3D-objecten zitten, en deze ergens in het 3D-canvas plaatsen. Of een 360 graden video toevoegen via je OneDrive. Het maken van een product catalogus wordt op deze manier wel heel erg interessant. Producten die in 3D worden weergegeven en eventueel ondersteund met een 360 graden video, waarbij je het product in gebruik ziet.

Het beschikbaar maken van een SharePoint space gebeurt hetzelfde als in SharePoint, door deze te publiceren. SharePoint spaces zijn gewoon vindbaar via het zoeksysteem binnen SharePoint. Het rechtenmodel werkt net zoals bij andere SharePoint-content identiek en bepaalt wie wel of geen toegang heeft. Ook verschijnen de activiteiten, die plaats vinden binnen de SharePoint space, gewoon in de activiteiten feed van SharePoint. Net zoals bij documenten kun je gezamenlijk met collega’s aan een SharePoint space werken.

Door het gebruik van WebVR kun je eenvoudig schakelen tussen gewone SharePoint pagina’s en SharePoint spaces. Het is zelfs mogelijk om SharePoint space aan elkaar te koppelen. Zodra je op een SharePoint space komt wordt automatisch de WebVR gebruikt om deze weer te geven.


Een true immersive experience

Wil je nu nog beter de SharePoint space ervaren? Gebruik dan een headset. SharePoint spaces ondersteunen het gebruik van Microsoft Immersive Headsets, alsmede elke andere Virtual Reality bril die op dit moment op de markt verkrijgbaar is. Dit zorgt voor een true immersive experience, wat het mogelijk maakt om collega’s of klanten de content in 3D te kunnen laten ervaren. Het is daarnaast ook mogelijk om interactie te hebben met de content. Een voorbeeld kan zijn dat je kijkt naar verkoopgegevens die in 3D real-time worden weergegeven vanuit een Excel document.

hololens excel

 

Wat kun je nu hiermee?

SharePoint spaces bieden een eindeloze hoeveelheid aan mogelijkheden. Denk aan het visualizeren van data in real-time, het opbouwen van een product catalogus waarbij de klant de producten in 3D kan ervaren. Ondersteuning van 360 graden video’s, om te zien hoe producten gebruikt kunnen worden. Maar het kan ook worden ingezet voor het verbeteren van het onboarding proces van nieuwe medewerkers. Binnen ETTU hebben we nog veel meer ideeën en zijn we continu bezig met deze nieuwe gave technologie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

 

Meer over SharePoint

Blogpost / 10-10-2016

Testen in SharePoint Online: Waarom?

Testen. Het kost geld, duurt lang en is het daadwerkelijk nodig? Terechte vragen. In onderstaand voorbeeld geef ik een antwoord op deze vragen.
Blogpost / 20-5-2016

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint
Blogpost / 12-5-2016

Delen met externe gebruikers in SharePoint Online & OneDrive for Business, blijf in controle

Sharing van documenten met externe gebruikers in SharePoint Online en OneDrive for Business, maar hoe zorg je dat je in controle blijft wat er gedeeld...
Blogpost / 2-5-2016

SharePoint documentbibliotheken krijgen een nieuw uiterlijk

Microsoft heeft recent aangekondigd dat het de SharePoint documentbibliotheken van een nieuwe vormgeving gaat voorzien, indien je Office 365 omgeving...
Blogpost / 29-3-2016

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint
Blogpost / 23-3-2016

Klantcase: document sets in SharePoint 2013 DMS

Hoe een klant blij en enthousiast wordt gemaakt door een goede samenwerking en een SharePoint 2013 oplossing op maat.
Blogpost / 25-11-2015

SharePoint Check-Up: Quick wins voor je SharePoint-omgeving

Wortell heeft samen met Microsoft de SharePoint Check-Up ontwikkeld om een aantal 'quick wins' voor jouw organisatie te definiëren.
Blogpost / 2-11-2015

SharePoint Governance

Het SharePoint Governance plan zorgt er voor dat projecten technisch goed worden uitgevoerd en het biedt richtlijnen over succesvol gebruik.
Blogpost / 5-10-2015

Effectief samenwerken met SharePoint Online

Hoe kan je de medewerkers van je organisatie op een makkelijke manier heel efficiënt met elkaar laten samenwerken? Dat kan met SharePoint Online.
Blogpost / 9-9-2015

Meer invloed op je backups in SharePoint Online

Met SharePoint Online hoeft men zich geen zorgen te maken over het maken van backups, maar wat als je meer invloed wilt hebben op je backup strategie?
Blogpost / 31-8-2015

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 12-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 3/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016, nl: Operations/Telemetry, Hybride Search/Office Graph en eDiscovery,...
Blogpost / 8-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 2/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016. Ondermeer Minimal Serverroles, User Profile, Patching en durable lin...