Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Social Enterprise krijgt zijn plek in alle lagen van Office 365

Blogs
5-3-2014

Social Enterprise is een hot topic en het is dan ook met een groot aantal sessies vertegenwoordigd tijdens de SharePoint Conference.

De afgelopen periode hebben we lang kunnen gissen naar de functionaliteit en integratie van Yammer binnen Office 365 en dat wachten lijkt nu echt beloond te gaan worden. Duidelijk is dat Yammer een belangrijke sociale schakel wordt tussen de verschillende onderdelen van Office 365. De integratie met CRM, de embed webpart, SharePoint App en de mogelijkheid om de Yammer feed als standaard in te stellen als Social feed zijn al langer beschikbaar. De integratie wordt meer en meer gestroomlijnd en uitgebreid met nieuwe mogelijkheden.

Social On premise
Met de release van de service pack 1 van SharePoint is het nu ook mogelijk om bij SharePoint on-premise Yammer als standaard social feed in te stellen. Tevens is bekend geworden dat de 'oude' SharePoint sociale functionaliteit nog wel beschikbaar zal zijn in de volgende SharePoint on premise versie, maar dat hier verder niet meer in geinversteerd wordt.

Inline social
Door de integratie van Yammer binnen de verschillende onderdelen van Office 365 kun je op elk moment deelnemen aan de conversatie. Een voorbeeld;
Als ik aan een word document werk dat is opgeslagen in SharePoint of OneDrive for Business kan ik direct vanuit Word een conversatie starten of posten naar een Yammer groep. De Yammer conversatie is daarbij direct zichtbaar binnen Word in een side bar. De gebruiker hoeft dus niet Word te verlaten en naar Yammer te gaan.

Er is nog meer te verwachten denk bijvoorbeeld aan een betere integratie met Lync, zoals de presence status zichtbaar maken in Yammer.

Groups
Groepen in Yammer worden in een breder perspectief gezet. Bij het aanmaken van een groep wordt automatisch een SharePoint site aangemaakt om samen te werken, natuurlijk is de Yammer feed hier ook in aanwezig. Daarnaast kan er samen gewerkt worden rondom een agenda, bibliotheken en een groep inbox. Dit brengt de groepen functionaliteit ook in Outlook. Agenda items van de groep kunnen eenvoudig in de persoonlijke agenda worden gezet. Gebruikers die zich bij de site aanmelden worden automatisch toegevoegd aan de Yammer groep en visa versa.

Office Graph
Office Graph en 'Oslo', de belangrijkste nieuw gepresenteerde functionaliteit is al eerder genoemd in de blogs van Danny en Robert. De 'zelf-lerende' Office Graph brengt de voor de gebruiker meest relevante informatie bij elkaar in de 'Oslo' applicatie. De informatie wordt bij elkaar gebracht uit SharePoint, Office, Lync, Exchange en Yammer. De relevantie van de informatie kan worden bepaald door bijvoorbeeld commentaar, tags en likes in Yammer, lidmaatschap van groepen en sites etc. Het succes van 'Oslo' zal worden bepaald door de kwaliteit van de gelegde relaties en bepaalde relevantie. We kunnen niet wachten om dit te gaan ontdekken en te ervaren.

Yammer API voor Developers
Voor developers is er ook genoeg te beleven met Yammer in combinatie SharePoint en Office 365. De Yammer API  geeft veel mogelijkheden met o.a. Rest, Javascript, Opengraph en de widget. Applicaties of integraties kunnen op verschillende platformen worden gerealiseerd. Denk hierbij aan SharePoint, CRM, mobile apps, windows apps, etc. Er zijn specifieke SDK's voor o.a. Ruby, Python, iOS en Windows Phone beschikbaar.

Nieuw in Workflow voor SharePoint Online Custom workflows die gedeployed zijn naar SharePoint Online zijn nu ook in Visual Studio te debuggen. Dit is op dit moment al mogelijk, maar is nog nooit eerder aangekondigd. Wel zo nieuw dat het nog niet in development is: listworkflows kunnen ook geassocieerd worden met content types. Dit is een erg goede toevoeging, waarvan ik weet dat veel klanten het gaan gebruiken. Tot slot kunnen custom workflows straks als integrated apps worden gebouwd en deployed. Hierdoor verschijnen ze in SharePoint gewoon in de browser als beschikbare workflow template. Erg krachtig en volledig geïntegreerd in de user experience van SharePoint. Zowel de content type assosiatie als de integrated apps komen binnen 3 maanden beschikbaar.

My sites
Het is vanaf nu mogelijk om my sites in SP Online in bulk aan te maken via csom. Er kunnen maximaal 200 sites per keer aangevraagd worden welke vervolgens via een queue aangemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij migraties.

Tot slot was er vandaag nog een erg futuristische en leuke sessie met live demo waarbij Yammer door SharePoint search geïndexeerd werd en de zoek opdrachten via Kinect door het gebruik van gebaren en stem werden aangestuurd.

Het zit er voor ons al weer bijna op nog één dag te gaan!