Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Weloverwogen Split Second Decision Making met de HoloLens

Blogs
27-10-2016

De wereld verrijken met virtuele objecten of dingen klinkt als een computergame. Wat nu als we je vertellen dat het je kan helpen om betere business beslissingen te maken én geld te besparen?

Je zit in de auto, rijdt op een onbekende weg en vertrouwt blind op het navigatiesysteem. Op het 2D-navigatie-scherm wordt een 3D-kaart weergegeven. Moet je nu de afslag nemen en dan links aanhouden om de parallelweg te volgen of moet je de afslag nemen en dan rechts aanhouden? Moet je deze afslag überhaupt nemen of is het eigenlijk de volgende?

Herkenbaar? Niet zo gek, 2D-denken is abstract, terwijl wij leven in een fysieke, 3D-wereld. Het navigatiesysteem verlangt van jou om een kaart te interpreteren, te analyseren en vervolgens een besluit te maken.

hololens_microsoft-volvo

Een nieuwe werkelijkheid

Hoe handig zou het zijn als je je ogen op de weg kunt houden en de aanwijzingen van het navigatiesysteem daar virtueel “overheen” zou kunnen zien? Een HoloLens maakt die combinatie van de fysieke en virtuele wereld mogelijk. Het is geen augmented reality (toegevoegde realiteit) en ook geen virtual reality (schijnwerkelijkheid). De hololens biedt mixed reality: de technologie verrijkt de fysieke wereld met virtuele objecten of dingen.

Hoe kun je deze technologie gebruiken in de business wereld? We geven je graag drie voorbeelden. Zo kun je je een betere voorstelling maken van de mogelijkheden die de HoloLens biedt.

Fysiek samenwerken op afstand

Veel bedrijven bieden onderhoudsservice aan technische apparatuur. Deze apparatuur wordt steeds complexer en er zijn steeds meer specialisten nodig die in het onderhoud kunnen voorzien. Dit kost deze bedrijven veel geld.

Wat nu als je je specialist op een centrale vestiging kan houden en de goedkopere generalist ter plekke het onderhoud kan laten uitvoeren? De monteur zet ter plaatse de hololens op en laat de specialist live meekijken met het probleem. De monteur kan virtueel aanwijzingen geven door bijvoorbeeld met pijltjes aan te geven hoe een bepaalde buis vastgezet moet worden. Het voordeel? Je kunt met z’n tweeën interacteren in de fysieke wereld met virtuele hulp of afstand. Dit biedt ook kansen voor het vierogenprincipe in de zorg: de specialist hoeft niet overal naar toe omdat hij met de verpleegster op afstand kan meekijken.

hololens_klussen2

Neem een kijkje in de toekomst

Heb je een nieuw kantoor dat ingericht moet worden? Dan laat je dat kantoor eerst in 3D ontwerpen om vervolgens de uitkomsten te bekijken op een 2D-scherm. Gek he?

De hololens biedt perspectief: je loopt door de lege kantoorruimte en de hololens “projecteert” de virtuele kantoormeubelen in de fysieke wereld. Je kunt bureaus, de schotten en het printerhok niet alleen bekijken, je kunt deze van alle kanten bekijken. Het grote onderscheid tussen virtual reality en mixed reality is dat de hololens een virtueel object daadwerkelijk in de fysieke ruimte plaatst waar je vervolgens omheen kunt lopen. Zo kom je er al gauw achter dat het printerhok toch echt te klein is en dat de bureaus best wat dichter op elkaar gezet kunnen worden.

hololens_home-deco

Grenzeloze situational awareness

Hoe minder informatie je hersenen moeten verwerken, hoe beter je in staat bent een beslissing te maken. Neem een luchtverkeersleider: hij is continu bezig om onder hoge druk 2D-data te interpreteren, analyseren, prognoses te maken en de juiste beslissingen te nemen. De manier waarop de luchtverkeersleider de 2D-data interpreteert heeft een hoop gevolgen. De technologie van de hololens kan luchtverkeersleiders helpen bij deze predictive analytics door bijvoorbeeld een virtuele bol om de vliegtuigen te maken die de kritieke afstand tot elkaar markeert. Laat de hololens je een waarschuwing met behulp van spatial sounds geven wanneer de vliegtuigen te dicht bij elkaar komen en de luchtverkeersleider kan direct actie ondernemen.

De hololens in jouw bedrijf

De hololens biedt een heel nieuwe werkelijkheid waarbij je zicht, gehoor én gevoel ervaart. Wil jij ontdekken hoe de hololens jouw business kan verrijken? Doe inspiratie op tijdens een Holoreis bij ons op kantoor.

Heb je al een idee hoe je de hololens in jouw bedrijf kan inzetten, dan is HoloLens App Envisioning iets voor jou. We komen dan bij jou op kantoor voor een stukje ervaring, maar bovenal om een reëel scenario te schetsen. Neem contact op met mij op voor meer informatie.