Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Team Stagepower: deel 2

Blogs
24-1-2017

Bobbie-lee Bakkum en Martijn van de Weijenberg lopen vanaf september 2016 stage bij Wortell. Bobbie-lee is een zeer ambitieuze studente Interaction Design aan het Media College te Amsterdam. Wortell voorziet haar van een leerzame meeloop stage. Martijn is student HBO-ICT aan Zuyd Hogeschool te Heerlen en voert een onderzoeksstage uit voor Wortell. In een serie van drie blogs schrijven zij over hun stage-ervaringen bij Wortell. In deze blog zijn de stagebegeleiders van Bobbie-lee en Martijn aan het woord, wat vinden zij eigenlijk van de stagiairs?  

De onderzoeksstage van Martijn wordt begeleid door Wortellers Dennis Vendel en Freek Berson. Dennis Vendel is als manager van het Wortell team ‘Delivery’ verantwoordelijk voor de organisatorische begeleiding van Martijn’s stage. Freek Berson (Microsoft Most Valuable Professional – Enterprise Mobility) biedt als specialist binnen Wortell technische begeleiding tijdens de stage van Martijn. In de volgende alinea’s lezen jullie de ervaringen van Dennis, gevolgd door de ervaringen van Freek! 

Dennis Vendel: “Dennis, ik heb een mailtje gekregen van een student, die graag bij ons stage wil lopen. Vind jij het leuk om hem eens vrijblijvend te spreken?”. Aldus Marlon, onze HRM manager. Niet lang daarna stapt Martijn ons kerkgebouw binnen voor die eerste ontmoeting. 

Op diverse vlakken is dit meteen al een primeur: voor Martijn om ons kantoorpand te kunnen bekijken; voor mij om iemand te ontmoeten die én student is, én buiten de randstad woont, én een stageopdracht zoekt waarbij er nu eens geen hippe app gebouwd gaat worden. 

Maar wat dan wel? Martijn blijkt de afstudeerrichting Infrastructure Design te volgen, en vooral vrolijk te worden van alles wat met Server-Based Computing (SBC) te maken heeft. Al snel komen we uit op een concrete opdrachtformulering. Tijdens ons gesprek heb ik Martijn nauwlettend in de gaten gehouden: mijn onderbuikgevoel zegt me dat hij prima gaat passen binnen het team. 

Niet lang daarna begint Martijn’s eerste werkdag. Ik zeg bewust ‘werkdag’, want of je nu voor een stageplek komt, of voor die gave vacature: eenmaal aangenomen, ben je gewoon één van ons. Een nieuwe Worteller. 

Net als voor zijn vele voorgangers, is het ook voor Martijn de eerste paar dagen reddend zwemmen. Tempo en kennisniveau liggen hier hoog, en de omschakeling van klaslokalen en lesroosters naar plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken is best wennen. 

Gelukkig is de reddingsboei nabij: de Wortell Wasstraat. Dit inwerkprogramma helpt je als nieuwe medewerker om te snappen wat wij zoal uitspoken bij Wortell, wat jij daaraan kunt bijdragen, en hoe je dat zelf verder kunt gaan ontdekken en leren. Voor die laatste stap krijg je ook een buddy toegewezen, die je bijvoorbeeld helpt tijdens jouw eerste paar projecten. 

Omdat Martijn’s hogeschool (terecht) eisen stelt aan zijn begeleiding, krijgt Martijn feitelijk twee buddies: collega Freek Berson voor het technische gedeelte, en als stagebegeleider, jawel, begeleid ik zijn stage. 

Het is nu alweer bijna februari, en hoe cliché het ook klinkt: de afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. In de tussentijd zijn talloze scherpe interviews, wilde whiteboard-sessies en meters papier de revue gepasseerd, en is het zó vanzelfsprekend dat Martijn bij ons rondloopt, dat eigenlijk niemand meer weet dat hij hier voor zijn stage bezig is… en dat zegt veel over Martijn’s leercurve bij zijn eerste werkgever. Binnenkort houdt hij zijn eindpresentatie. Daarna de volgende missie: zijn studie afronden, en op zoek gaan naar een plek voor zijn eindstage. Onze voordeur staat bij deze wagenwijd open… 

Freek Berson: Continuous development…een buzzword in de IT sector vandaag de dag. Is Continuous development gewoon een hip woord of echt realiteit? Martijn weet er alles van na zijn stageperiode bij Wortell! 

In juni vorig jaar alweer vroeg collega Dennis Vendel mij of ik een onderzoekstage technisch wilde begeleiden. Onderwerp van de stage, een onderzoek naar End User Computing (EUC) oplossingen. EUC zien we als de overkoepelde verzamelnaam voor technieken als Remote Desktop Services, Virtual Desktop Infrastructure, Server Based Computing, RemoteApp etc. Wie mij kent weet dat EUC mijn passie en focusgebied is binnen mijn dagelijkse werk. Op de vraag of ik een HBO-stagiair op technisch vlak wilde begeleiden met een onderzoek gericht op EUC, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Die stagiair bleek Martijn van de Weijenberg 

Voordat Martijn in augustus van dit jaar zijn stage overeenkomst kwam tekenen, hielden Dennis en ik alvast een brainstormsessie om de kaders van het onderzoek vast te leggen. Op basis van destijds diverse recente ontwikkelingen in de EUC-wereld, definieerden we de stageopdracht van Martijn. Het moest een onderzoek worden naar de huidige ingezette EUC-oplossingen door Wortell en hoe deze getransformeerd zouden kunnen worden naar vernieuwde oplossingen.  

In september liep Martijn voor het eerst binnen als echte Worteller, klaar om aan de slag te gaan met zijn opdracht. Echter...er was nog iets met Continuous development. Nog voordat hij met zijn onderzoek gestart was, zag de EUC-wereld er namelijk alweer helemaal anders uit. Gezamenlijk hebben we de opdrachtforumlering hierop bijgeschaafd, en Martijn kon aan de slag! 

Martijn bleek een hele goede match met Wortell en met zijn opdracht! Het viel direct op dat Martijn feeling had met het onderwerp en zeer geïnteresseerd was om er meer over te weten te komen. Ik heb Martijn leren kennen als een heel prettig persoon om mee samen te werken. Hij is leergierig, onderzoekend, proactief en zelfstandig. Hij komt zijn afspraken na, stuurt regelmatig statusupdates, zorgt zelf voor het inplannen van meetings en bereid deze goed voor. Een genot om samen mee te werken! Voor mij was het soms een persoonlijke uitdaging om mijn passie voor EUC los te laten om hem af en toe bewust even te laten zwemmen. Al heel snel kwam hij dan echter weer boven met de juiste informatie en conclusies om door te kunnen. 

Na vele meetings, discussies en een enorme stapel aan zeer waardevolle documentatie, lopen we alweer tegen het eind van zijn stageperiode bij Wortell. Een extended abstract en een eindpresentatie hebben we nog in het verschiet, maar ik heb er 100% vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Hopelijk zien we Martijn nog een keer terug bij Wortell als afstudeerder of toekomstig werknemer! 

stagepowerdeel2.png

v.l.n.r.: Dennis, Freek, Martijn

De meeloopstage van Bobbie-Lee wordt begeleid door Wortellers Natasja van Doorn en Tibor Dujmovic. Natasja is een van de teammanagers binnen het delivery team. Daarbij is ze betrokken bij het domein business apps en collaboration. Tibor is als Senior Developer voornamelijk bezig met het ontwikkelen van diverse applicaties. Ook houdt hij zich bezig met de user experience en vormgeving. In de volgende alinea’s lezen jullie de ervaring van Natasja, gevolgd door de ervaring van Tibor. 

Natasja van Doorn: Als teammanager van het delivery team heb ik al verschillende studenten mogen leren kennen en de kans kunnen bieden om bij ons te leren en ons te laten leren van hun. Vanuit mijn rol maak ik met iedereen kennis omdat ik telkens weer nieuwsgierig ben waarom studenten voor ons kiezen, wat hun ambities zijn en wat ze graag willen leren. Zo maakte ik ook kennis met een leergierige, enthousiaste en vlotte jongedame. Vierdejaars studente van de opleiding Media Vormgeving richting Interactief Vormgeven aan het Media College in Amsterdam. 

Ik was in Toronto voor de World Partner Conferentie toen ik een enthousiaste mail van Bobbie ontving. Ze was op zoek naar een stageplek. Of we een plekje hadden en haar een kans wilden geven. Ik reageerde enthousiast dat ik graag kennis met haar wilde maken en zogezegd zo gedaan. 

Verrassend en anders was mijn eerste kennismaking met Bobbie. Al snel werd duidelijk dat Bobbie haar stageplek serieus nam. Ze verraste me met haar dobbelsteen, een dobbelsteen waar haar CV op afgedrukt stond. Door te gooien belandde de dobbelsteen op een kant zodat ik Bobbie beter kon leren kennen. Na deze kennismaking was het nog even geduld hebben voordat de daadwerkelijke start was. Vanwege de vakantieperiode van ons beiden maakte Bobbie een vliegende start. Ze vond snel haar plekje binnen Wortell, werd één van de Wortellers en draaide mee met projecten. Verrassend snel! 

Voor Bobbie waren we niet het eerste bedrijf wat ze leerde kennen. Met al wat kennis en ervaring in haar rugzak was ze telkens op zoek naar waar haar leerpunten lagen en waar ze haar steentje kon bijdragen. Natuurlijk waren er ook dingen nieuw en anders. Anders als het gaat om aanpak maar ook anders omdat technieken en programma's nieuw waren. Nieuwe stof werd door Bobbie als een uitdaging gezien, dat werden haar nieuwe leerpunten en kreeg ook haar focus. Op die manier groeide haar kennis snel. 

In projecten draait ze inmiddels vrolijk mee. Ze is goed in de dingen die ze doet en weet zich in een wereldje waar ook veel mannen werken prima staande te houden. Buiten de lijntjes kleuren, buiten kaders denken en zichzelf verrassen is een uitdaging. Stap voor stap groeit dit wel. Ondersteuning van directe collega’s en de bijpraatmomenten die we hebben helpen daarbij. 

Lekker cliché maar de tijd vliegt. We naderen namelijk februari, het moment dat Bobbie haar stage bij ons afrond. Jammer maar ook goed. Bobbie heeft namelijk ambities, ze heeft het vermogen om nog veel meer te gaan groeien en te leren. Te jong om stil te staan en zich al te koppelen aan een werkgever. Nou ja, voor één dag dan wel, tijdens haar examenperiode. Want we hebben het geluk dat Bobbie ons nog één dag in de week blijft ondersteunen. Fijn!  

Tibor Dujmovic: De eerste kennismaking met Bobbie was leuke en aangenaam, ze kwam over als een gedreven en energieke studente die zin had om aan de slag te gaan. 

In de eerste weken heeft Bobbie een boel verschillende werkzaamheden opgepikt en dat bleek voor haar geen punt te zijn. Het inwerken verliep daardoor vlekkeloos en voordat ik het wist was ze één van de Wortellers! Haar enthousiasme werd alleen maar meer naarmate de opdrachten vorderden, dat was mooi om te zien. 

In het begin was het even zoeken naar wat Bobbie al beheerst en waar ze nog verder in wilde groeien. Al snel merkte ik dat het goed was om haar veel uit te dagen met nieuwe dingen, dit wist ze dan ook heel snel op te pikken en haar eigen te maken. Zo was Bobbie eerst gewend om alleen met Photoshop te werken en voordat ze het wist was ze zo bekend met Illustrator dat ze Photoshop vrijwel niet meer gebruikt. Tot nu toe heb ik haar enorm zien groeien hierin en heb geen twijfel dat ze nog verder zal komen. 

Binnen het design vakgebied heb je lef nodig om verder te kunnen komen, je moet buiten de kaders kunnen denken en hetgeen wat jou eigen is, durven los te laten. Dat is ontzettend moeilijk als je dat nog niet zo vaak hebt gedaan. Zo heb ik Bobbie in het begin zien worstelen hiermee, maar voordat ik het wist was ze met haar enthousiasme lekker buiten de kaders aan het zoeken naar nieuwe ideeën en manieren om haar doel te bereiken. 

De attitude van Bobbie is er één die haar ver zal gaan brengen, het zal voor haar de uitdaging zijn om te kijken waar de grenzen liggen en hiermee haar voordeel te doen. Hier heeft ze nog een slag in te behalen, maar ik heb alle vertrouwen dat het goed zal komen. 

Uiteindelijk kan ik vaststellen dat Bobbie een leuke en enthousiaste stagiaire is die de juiste instelling heeft. Er is nog een boel kennis te behalen, maar als ze op deze manier door blijft gaan, zal dat geen enkel probleem zijn voor haar.  

stagepowerbobbiedeel2.png

v.l.n.r.: Tibor, Bobbie-lee, Natasja