Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Top 10 redenen waarom Windows 8 interessant is voor het bedrijfsleven

Blogs
17-10-2012

Op 25 oktober aanstaande lanceert Microsoft Windows 8 voor de consumentenmarkt.

Hoewel Windows 8 voor zakelijke gebruikers al enige tijd te gebruiken is, is 25 oktober te beschouwen als de officiële lanceringsdatum van Windows 8.​ Waarom zou je als organisatie nu moeten migreren? En waarom is Windows 8 interessant voor het bedrijfsleven? Hieronder de tien belangrijkste redenen.

 

1. Aanraakscherm of muis en toetsenbord: Soms is het gemakkelijk om een tablet te gebruiken. Denk aan een vergadering of overleg waar je informatie wilt bekijken en snel aantekeningen wilt maken, maar het openklappen van een laptop storend is. In andere gevallen moet veel informatie verwerkt worden en kan dat gemakkelijker met een muis en toetsenbord. Windows 8 combineert dit. Gebruikers hoeven niet meer te kiezen.

 

2. Bedrijfsmatige applicaties: Het is relatief eenvoudig Windows 8 Apps te ontwikkelen die aansluiten op backend-systemen. Deze apps kunnen gericht zijn op het ontsluiten van informatie, maar ook op het verwerken van bulkinformatie. Wanneer je applicaties ontwikkelt voor Windows 8-systemen die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk, zijn datastromen en authenticatie in principe geregeld.

 

3. Apps, Apps, Apps: Naast een breed scala van op de consument gerichte apps en in de Windows Store beschikbare zakelijke apps, kunnen gebruikers gewoon blijven werken met de software die ze gewend zijn. De Microsoft Office-applicaties functioneren gewoon onder Windows 8 en bedrijfseigen systemen ontwikkeld voor Windows 7 zijn ook gewoon te gebruiken.

 

4. Meerdere inlogaccounts op hetzelfde apparaat: Een belangrijk verschil tussen Windows 8-tablets en Android- en iPad-tablets is de mogelijkheid om meerdere inlogaccounts aan te maken. Dat geldt zeker voor zakelijk gebruik. Een systeem is door verschillende gebruikers te gebruiken die allen hun eigen applicaties en instellingen hebben. Wanneer iemand een zakelijke device ook privé gebruikt, is er niet meer het risico dat de kinderen bijvoorbeeld alle e-mails verwijderen.

 

5. Cloud connected: Op elke computer waar een gebruiker inlogt, krijgt hij of zij dezelfde instellingen te zien, worden dezelfde apps aangeboden en is dezelfde informatie beschikbaar. Gebruikers hoeven dus niet voor ieder systeem hun instellingen opnieuw in te stellen en informatie is standaard gedeeld.

 

6. Veilig: Een Windows 8-systeem is bedrijfsmatig zo in te stellen dat de inhoud op de laptop versleuteld is (met BitLocker). Bij het maken van een internetverbinding kun je afdwingen dat dit altijd via de organisatie verloopt (DirectAccess). Bedrijven kunnen met behulp van managementsoftware alle instellingen van een Windows 8-device bepalen (Group Policies). Naast dit alles is Windows 8 voorzien van aanvullende beveiligingsinstellingen.

 

7. Beheer: Zakelijke Microsoft Windows-systemen zijn al langere tijd goed te beheren. Hiervoor zijn oplossingen als System Center Config Manager, Windows Intune of oplossingen van derden inzetbaar. Privé-systemen die je ook zakelijk wilt gebruiken, zijn een stuk moeilijker te beheren. Denk aan de iPad. Hiervoor is altijd een aparte oplossing nodig. Je moet aparte apps aanschaffen en er zijn onduidelijke licentieregels. In Windows 8 is dit gecombineerd. IT-organisaties gebruiken één oplossing om alle Windows-devices te beheren. Of dit nu zakelijke systemen zijn of door werknemers meegebrachte eigen Windows 8-tablets.

 

8. Meerdere typen hardware: Een tablet in het ziekenhuis moet je kunnen desinfecteren en een tablet voor een onderhoudsmonteur moet stevig zijn en kunnen vallen. Tablets voor leerlingen moeten nagenoeg onbreekbaar zijn en een lange batterijduur hebben. Verschillende groepen gebruikers hebben duidelijk verschillende eisen.

 

9. Dezelfde interface voor alles: Gebruikers krijgen altijd dezelfde interface. Of ze nu gebruik maken van een Windows Phone, tablet, laptop, traditionele pc, all-in-one televisiescherm of XBOX-gameconsole. Ze hoeven dus niet te wennen aan verschillende systemen die allemaal op een andere manier werken.

 

10. Voorkomen desinvestering: Organisaties die al in Windows 7 hebben geïnvesteerd gooien hun investering niet zomaar weg. Alle applicaties de geschikt zijn voor Windows 7, zijn ook te gebruiken in Windows 8. Dit heeft niet alleen betrekking op de werking van de software, ook op de manier waarop je e applicaties (automatisch) installeert.

 

Veel voordelen om naar Windows 8 te migreren dus. Moet je nu als organisatie direct ingaan op de wens van Microsoft om meteen over te stappen? Dat antwoord is niet zomaar te beantwoorden. Draait je hele organisatie op Windows XP, dan heb je nog wel wat werk te doen. Is Windows 7 bij alle werkplekken in gebruik, dan valt de overstap mee. Ik zou iedereen aanraden in ieder geval een experiment te starten, waarbij je Windows 8 inzet voor specifieke doelgroepen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vergadertijgers of medewerkers die veel buiten de deur zijn.

 

Bron: Blogpost van Danny Burlage (CTO Wortell) op DutchCowboys.nl.