Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Verlengen of besparen?

Blogs
12-6-2019

Het bestaande datacenter contract verlengen of kiezen voor besparen dankzij Azure?

Voor elke organisatie is het van groot belang dat  data veilig opgeslagen staat en dat deze gemakkelijk terug te vinden is. Jaren geleden werd dit centraal ingericht in een datacenter, waarvan de contracten voor de servers en beheer elke vijf jaar verlengd moesten worden. Maar in het digitale tijdperk van vandaag is het hebben van een dergelijk datacenter wat achterhaald en niet kostenefficiënt. Als je nu op het punt staat om het contract van je datacenter te verlengen, is dit het perfecte moment om te kijken naar de mogelijkheden die Azure biedt. Door het datacenter over te zetten op Azure kunnen er grote besparingen plaatsvinden op de infrastructuur zelf, maar ook op de efficiëntie van de medewerkers.

De statische inrichting van een datacenter tegenover de flexibele van Azure

Bij een datacenter moet er voorafgaand aan de contractperiode besloten worden hoeveel ruimte er voor de komende vijf jaar wordt afgenomen. Als je bedrijf groeiende is, wil je nu al ruimte reserveren om deze groei te accommoderen. Maar wat gebeurt er als de groei uitblijft of wanneer er zelfs krimp optreedt? Dan betaalt je wel nog steeds voor dit te grote datacenter en dat is eeuwig zonde! Hier staat de flexibele inrichting van Azure tegenover. Zo kan je per moment bepalen hoeveel ruimte er nodig is. Er wordt namelijk betaald per gebruik en niet per jaar. Zo kunnen er ook nog bepaalde slimmigheden worden ingericht. Werken de developers en testers alleen maar tussen 8:00 ‘s ochtends en 20:00 in de avond? Dan kan de andere 12 uur de dev- en testservers uitgeschakeld worden. Dit scheelt dus direct 50% in de kosten. Ook wanneer bepaalde servers 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien, kunnen hier langere contracten voor worden afgesloten tegen een wel 60% gunstiger tarief.

Betere rapportages en PaaS-oplossingen

Wanneer je de overstap maakt naar Azure, wordt meteen het hele gebruik van het platform inzichtelijk gemaakt via de Azure Portal. Zo wordt duidelijk welke applicaties de meeste resources verbruiken en of dit wel in verhouding staat tot het gebruik ervan. Bovendien bestaat ook de mogelijkheid om bestaande hardware vanuit het datacenter te vervangen door PaaS-oplossingen binnen Azure. Een voordeel hiervan is dat het volledig draait op Azure en dus aansluit op alle andere applicaties. Na de overstap naar Azure kunnen er nog grotere stappen gezet worden naar een betere samenwerkomgeving. De introductie van een sociaal intranet zoals SharePoint, samenwerken in Microsoft Teams en in connectie blijven met de andere collega’s via Yammer maken de organisatie beter verbonden. Informatie wordt sneller gevonden en de juiste collega’s kunnen op het juiste moment in het project aangehaakt worden. Dit maakt samenwerken gemakkelijker, waardoor er minder frustratie bij de collega’s zal optreden. Een goed ingerichte werkomgeving verhoogt zo het werkplezier.

Ontdek wat de overstap naar Azure betekent voor jouw organisatie

Elke organisatie is anders, net als elke datamigratie. Daarom hebben wij de Azure Readiness Scan ontwikkeld. Deze scan houdt in dat een Azure Engineer van Wortell 1 of meerdere dagen meeloopt in jouw organisatie om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige inrichting van de omgeving. Dankzij ons unieke script kunnen we de hele inrichting van de organisatie scannen en de juiste inrichting van Azure hier direct aan koppelen. Zodoende stellen we na deze dagen op locatie een duidelijk rapport op met een advies voor de datamigratie en een globale planning hiervoor. We kunnen ook kijken naar de huidige applicaties en hoe deze overgezet worden naar Azure. Vervolgens kunnen wij een advies geven op bekende applicaties om deze eventueel te vervangen voor SaaS applicaties. Hoe vollediger ons beeld is van de huidige inrichting, hoe beter wij het advies naar de Azure omgeving kunnen leveren. In de Azure Readiness Scan zit alleen een eerste indicatie van de mogelijke besparingen op basis van de gebruikte ruimte. Als eerste kennismaking met Azure is deze scan een ideaal startpunt.

Azure eng, duur of onveilig? Welnee!

Organisaties die gewend zijn vanuit een datacenter te werken hebben vaak een negatieve associatie bij werken in de cloud. Zo zou het onveilig zijn omdat de data niet op een fysieke locatie opgeslagen staat. Ook zou de cloud gemakkelijk gehackt kunnen worden waarmee data op straat komt te liggen. Of denkt men dat het heel duur is om data in de cloud op te staan en om vanuit die omgeving te werken. De Azure Readiness Scan heeft ook als doel om deze vooroordelen weg te nemen. Door te praten met alle betrokkenen tijdens de Scan, vertellen we hoe veilig de cloud kan zijn. Er zijn dagelijks honderden Microsoft-medewerkers bezig om de beveiliging van Azure te waarborgen, wat altijd meer is dan de beveiliging die op een lokaal datacenter wordt uitgevoerd. En de kosten van Azure zullen altijd meevallen, omdat er betaald wordt per gebruik. Wordt er in de eerste week van elke maand de administratie gedaan van de maand ervoor? Dan kan de server de andere drie weken op een laag pitje draaien. Met Azure wordt dit inzichtelijk en zullen dus direct veel kosten bespaard worden. Met deze tekst en uitleg wordt snel duidelijk dat de overstap naar Azure voor de meeste organisaties een slimme investering is voor de toekomst.

De uitkomst van de Azure Readiness Scan

Deze Azure Readiness Scan is bedoeld om een eerste inzicht te krijgen in de kosten van de migratie en in de besparingen die het werken in Azure vervolgens kan opleveren. Wanneer deze scan een positieve uitkomst geeft, gaan we verder onderzoeken welke applicaties nu worden gebruikt, of deze overgezet kunnen worden naar Azure of dat er een betere SaaS-applicatie beschikbaar is. We maken de planning steeds specifieker totdat we een definitieve roadmap hebben van het project. Hierin werken we natuurlijk nauw samen met jou als eindklant zodat elke stap goed begeleid wordt. Voer nu de Azure Readiness Scan uit en ontdek wat de voordelen voor jouw organisatie zijn. Grote kans dat het verlengen van het datacentercontract ineens geen interessante optie meer is.