Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

[Video] Bestaat het intranet nog over 5 jaar?

Die vraag stelden we aan bezoekers van Congres SharePoint 2015.

Hoe ik daarover denk?

Zo lang als we een browser kennen, hebben organisaties intranetten. Daarvoor hadden ze digitale of papieren nieuwsbrieven. Niet zo raar dus dat je jezelf de vraag kan stellen hoe lang het intranet zijn waarde nog behoudt, of het over een paar jaar nog bestaat. Zeker nu er allerlei alternatieven zijn zoals (bedrijfsmatige) social networks.

Het verspreiden van bedrijfsnieuws is hetgeen waar de meeste organisaties hun intranet op dit moment nog steeds volop voor inzetten. Deze functie heeft directe concurrentie van sociale netwerken waar medewerkers, naast door de organisatie gestuurd nieuws, tevens eigen nieuws kunnen plaatsen. Daarnaast bieden bedrijfsmatige sociale netwerken, zoals Yammer, vaak veel meer mogelijkheden dan de basale functies die een intranet biedt. Zo is het mogelijk nieuws te ‘liken’ of kan op nieuwsitems gereageerd worden. Een functie die het aan veel intranetten helaas nog steeds ontbreekt.

Startmenu 'on steroids'

De rol van het intranet is echter aan het veranderen. Doordat het internet en de ‘cloud’ steeds professioneler worden en het steeds vaker mogelijk is om complete bedrijfssystemen vanuit de browser te raadplegen, wordt het intranet meer en meer de plek waar mensen hun digitale dag kunnen beginnen. Zeker op het moment dat niet de zakelijke computer, maar een privé laptop, tablet of mobiele telefoon gebruikt wordt om informatie te raadplegen.

Het intranet wordt daarmee een soort Windows startmenu ‘on steroids’. Naast bedrijfsnieuws, een overzichtje met verjaardagen en het smoelenboek, wordt het intranet ingericht met functies die mensen direct raken in hun dagelijkse werkzaamheden. Denk daarbij aan links naar webbased of SAAS applicaties of Remote Desktop applicaties. De komst van Azure Remote App helpt hierin.

Applicaties in een Intranet

Het aantal beschikbare SAAS applicaties wordt steeds groter. Een SAAS applicatie, ofwel Software als een Service, is een door een leverancier van software gehoste versie van haar product. Je neemt de software met andere woorden niet af om deze zelf te installeren, maar gebruikt de omgeving die door de leverancier onderhouden wordt. Dat biedt een groot voordeel, aangezien de ICT afdeling zich geen zorgen meer hoeft te maken over onderhoud en beheer.

Nu het aantal softwarepakketten dat als SAAS dienst beschikbaar is enorm groeit onder invloed van de ‘cloud’, wordt het steeds gemakkelijker deze applicaties te koppelen aan je intranet. Zijn applicaties niet beschikbaar als SAAS dienst dan is het mogelijk om deze toch online beschikbaar te stellen. Hiervoor wordt een technologie genaamd Azure Remote App gebruikt.

Heeft het intranet nog een toekomst?

Ik denk dat het intranet zeker nog een toekomst heeft. Sterker nog, ik denk dat de rol van het intranet alleen maar groter wordt. Dat het werkelijk een startpunt wordt voor alle informatie en applicaties in de organisaties. Zeker daar waar gebruikers even geen beschikking hebben over een bedrijfscomputer.

Meer over Intranet

Blogpost / 4-6-2019

Volstaat Office 365 als intranet voor jouw organisatie?

Natuurlijk volstaat Office 365 als intranet! De echte vraag is: welke strategische keuzes maakt je organisatie en welke inrichting van een intranet pa...
Blogpost / 26-7-2016

Inspiratiesessie Social Intranet

Wat kan Social Intranet voor jouw organisatie betekenen? Kom naar deze inspirerende sessie van Wortell op het hoofdkantoor van Microsoft.
Blogpost / 12-2-2016

Ronde tafel: De toegevoegde waarde van een Social Intranet

Ronde tafel: De toegevoegde waarde van een Social Intranet
Blogpost / 4-2-2016

Eén wereldwijd intranet voor het delen van informatie: ERIKS 'My KEY'

Giel Clement, Head Office Marketing and Communication Manager bij ERIKS, vertelt over het verbinden van de sterk gespreide locaties via één intranet.
Blogpost / 3-2-2016

Corry, als er een intranet naar je vernoemd wordt

Elk intranet heeft een naam en die naam komt ergens vandaan. Wortell heeft voor Ruben gekozen, naar de gelijknamige hulpvaardige collega. Het Stedeli...
Blogpost / 18-1-2016

Ruben, Als er een intranet naar je vernoemd wordt

Elk intranet heeft een naam en die naam komt ergens vandaan. Wortell heeft voor ‘Ruben’ gekozen, naar de gelijknamige hulpvaardige collega. Wie is de...
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 18-3-2015

Hoe bouw je een intranet op SharePoint Online

Een SharePoint Online intranet bouwen is echt iets anders dan een Intranet ontwikkelen voor een SharePoint On Premise omgeving. Wat zijn de verschille...