Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Voed hetgeen je wilt dat groeit

Blogs
24-7-2020

Veel mensen ervaren onrust, spanning of zelfs angst in deze periode. Het is ook uitdagend om deze gevoelens niet te ervaren, aangezien we voortdurend worden gevoed met informatie die ons hiertoe uitnodigt. We leven voor het grootste gedeelte (ongeveer 95%) vanuit ons onderbewustzijn en voor een klein gedeelte (ongeveer 5%) vanuit ons bewustzijn. We gedragen ons dus grotendeels als een ‘programma’ die zich automatisch afspeelt, zonder dat we dit zelf door hebben. Dit programma heeft grote invloed op wat wij ervaren in ons bewustzijn.

De invloed van ons onderbewustzijn op onze belevingswereld

Zonder dat we het door hebben voeden we ons onderbewustzijn voortdurend met negatieve gedachtes, emoties en informatie. In deze tijd vaak met angst. Bijvoorbeeld door het lezen van beangstigende berichten vanuit de (social) media, door gesprekken die wij voeren met anderen over onze zorgen of door overmatig intern gepieker over corona en de eventuele gevolgen. Dit heeft uiteraard invloed op hoe wij ons voelen. Angst en stress werken vaak verlammend en gaan ten koste van ons creatieve vermogen (behalve wanneer het gebruikt voor een adrenaline boost om jezelf te beschermen tegen direct levensgevaar), onze levenslust en andere constructieve emoties en/of vaardigheden die we juist nu zo nodig hebben om te dealen met de huidige situatie.

Dit is geen betoog over dat we ons beter niet kunnen laten informeren over het virus of dat we beter kunnen stoppen met het delen van onze zorgen met onze dierbaren. Het advies is wel kritisch te zijn over welke informatie je daadwerkelijk nodig hebt om op een veilige manier te leven met het virus en over welke informatie je wel en niet tot je neemt. Stel dat je iedere dag een pushbericht krijgt over de dagelijkse hoeveelheid doden in het verkeer. Hoe zit jij dan over een paar maanden in de auto? Waarschijnlijk gespannen of zelfs doodsbang. Uiteraard is het belangrijk om dit corona tijdperk voorzichtig te doen. Maar op welke gedachtes wil je je aandacht richten en welke gedachtes en gedragingen ondersteunen jou om constructief om te gaan met de huidige situatie? Waar wil jij jouw onderbewustzijn mee voeden? Voed

Bewust omgaan met informatie en gedachtes

Een voorbeeld hierbij is het hamstergedrag ten tijde van de eerste corona uitbraak. Dit werd door de media breed uitgemeten. Mensen zouden massaal hamsteren en met een gewetenloos enthousiasme, ten koste van iedereen, hun eigen positie zo veel mogelijk versterken. Massaal werd er bericht over hoe de coronacrisis het lelijkste in de mens naar boven haalde. Maar hoeveel mensen ken jij zelf die daadwerkelijk voor 1500 euro boodschappen hebben gedaan en een volledige kamer hebben volgepropt met pakken wc-papier? Hoeveel mensen ken jij die het laatste flesje desinfecterende handgel vlug voor de neus van een oud vrouwtje weggristen? Als je puur naar je eigen ervaringen kijkt heb je waarschijnlijk gemerkt dat het gros van de mensen zo niet handelt. Veel mensen lieten zich juist van een sociale kant zien. We hadden immers allemaal opeens hetzelfde probleem. We schoten elkaar te hulp door eten af te halen bij restaurants, deden boodschappen voor anderen die tot de risicogroep behoren en bedachten allerlei creatieve manieren om contact te kunnen hebben met mensen in isolatie. Als je je alleen zou richten op de berichten uit de media, voed je je programma, zonder dat je het doorhebt, met argwaan, ongenoegen en afkeer tegen andere mensen. Wat voor effect heeft dat vervolgens op hoe jij kijkt naar andere mensen? Of op hoe bereid je bent er voor anderen te zijn, in deze tijd waarin we elkaar juist nodig hebben? Richt je vizier dus vooral ook op het positieve en help jezelf om bewust te worden van welke informatie je tot je neemt.

Creëer een positieve belevingswereld

Hoe zou je je voelen als je aandacht ook ging naar de positieve gevolgen van corona? Of naar hoeveel mensen het overleefd hebben, in plaats van naar hoeveel eraan zijn dood gegaan? Het is constructief om kritisch te zijn met welke gedachtes en informatie je je onderbewustzijn wilt voeden. Toets voor jezelf welke gedachtes/informatie je onderbewustzijn juist ondersteunen, en welke je onderbewustzijn juist op een negatieve manier vormen. Je kunt eens uitproberen om 24 uur lang geen aandacht te geven aan negatieve/destructieve gedachtes, en ze te vervangen door positieve/constructieve gedachtes. Check dan eens hoe je je voelt. De wereld kan er dan al snel een stuk mooier uitzien.

An old Cherokee teaching his grandson about life… “A fight is going on inside me.” He said to the boy. “It’s a terrible fight and it is between two wolves. One is evil. He is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, self-doubt, and ego. The other is good. He is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith. The same fight is going on inside you and inside every other person too.” The grandson then asked his grandfather: “Which wolf will win?” The old chief simply replied: “The wolf you feed.”