Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Waar te starten met de transitie naar de Azure cloud?

Veel organisaties hebben de laatste jaren de stap gemaakt naar Office 365, waarbij al afscheid is genomen van de on-premises Exchange, Skype en SharePoint servers. Wist je dat Wortell al ruim 1 miljoen migraties heeft uitgevoerd? Echter, er zijn nog legio on-premises infrastructuren actief waar (applicatie)servers draaien voor andere applicaties en services. En als het support contract afloopt op de betreffende hard- en software wordt het een logische vraag: “Waarom migreren we deze servers ook niet naar de cloud?”. Dat stelt IT-organisaties in staat om niet langer bezig te zijn met onderhoud en updates van de verschillende componenten. Het is een vervolgstap naar het afnemen van commodity diensten én nog meer waarde toe te voegen voor de business doordat tijd vrijkomt voor innovatie.

Verschillende applicaties vereisen verschillende scenario’s’

Er zijn verschillende scenario’s om applicaties en diensten te migreren naar de cloud, waarbij gebruik gemaakt wordt van Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS). Gartner heeft een 5R model waaraan applicaties en diensten getoetst kunnen worden. Rehost Het overzetten van de bestaande applicatie zonder dat daarbij enige aanpassingen worden gedaan aan de applicatie stack, ook wel “Lift-and-shift” genoemd. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van IaaS. Refactor Het overzetten van de bestaande applicatie met enige aanpassingen, zoals het vervangen van componenten door PaaS. Een goed voorbeeld is het vervangen van een SQL Server (vm) door Azure SQL. Voornamelijk op basis van IaaS, PaaS waar dit kan. Revise Gedeeltelijk herzien en vervangen van applicatie componenten. In plaats daarvan wordt er gekozen voor cloud geoptimaliseerde technieken. Ook wel “Build for the cloud” genoemd, waarbij het zwaartepunt verschuift naar PaaS. Rebuild Volledig opnieuw bouwen van de functionaliteit in een nieuwe applicatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van de laatste, voor cloud geoptimaliseerde, technieken. “Born in the cloud”, uitsluitend gebouwd op basis van PaaS. Replace Het vervangen (uitfaseren) van de bestaande applicatie door een SaaS alternatief. “Drop-and-Shop”.

Scenario’s zijn niet toepasbaar op alle applicaties

Als we optimaal gebruik willen maken van de voordelen van cloud (zoals schaalbaarheid, beveiliging en beschikbaarheid) én een kostenverlaging willen reduceren zijn scenario’s waarbij nog gebruik gemaakt worden van IaaS (zoals Rehost, Refactor) minder geschikt. Immers, de applicatie wordt vrijwel 1:1 overgezet zonder dat cloud technologieën worden toegevoegd. Anderzijds kunnen niet alle applicaties zomaar herschreven worden. Zeker niet als deze gelicenseerd worden van derden, zoals het geval is bij standaard applicaties (Customer-of-the-Shelf, of COTS). Scenario’s als Revise en Rebuild zijn beter toepasbaar op in-house ontwikkelde applicaties.

Een eenvoudige exercitie

"Een basisinrichting van Microsoft Azure, waarbij clouddiensten beschikbaar komen voor de on-premises infrastructuur, is een eenvoudige exercitie."
Wortell heeft referentiearchitecturen beschikbaar waarmee een snelle én gecontroleerde start gemaakt kan worden. Hiermee krijgt u een uitbreiding van uw huidige datacenter: een Hybride Cloud, waarbij nieuwe of gemigreerde servers blijven communiceren met de bestaande infrastructuur. Een belangrijke vervolgstap is bepalen in welk tempo en met welke methode applicaties gemigreerd worden. In onze cloud transities maken we gebruik van verschillende tools waarmee geïnventariseerd wordt hoe applicaties onderling met elkaar communiceren. Dit geeft waardevolle informatie waarmee elke cloud transitie geruisloos uitgevoerd kan worden. Met de fusie tussen ETTU en Wortell is enorm veel kennis toegevoegd op gebied van softwareontwikkeling waardoor we onze relaties nog beter kunnen ondersteunen in de transitie naar de Azure cloud. Wij helpen u met het bepalen van de juiste scenario’s en de daadwerkelijk realisatie van de cloud transitie. Meer weten? Ik vertel je graag meer! Neem contact met mij via peter.sterk@wortell.nl