Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 3/3)

In deel 3 van deze blog, ga ik verder in op de laatste genoemde nieuwe functionaliteiten binnen SharePoint 2016. Deel 1 van deze blog kunt u hier vinden, en deel 2 hier.

Operations en Telemetry

In SharePoint 2016, gaat Microsoft meer inzetten op Operations en Telemetry. Deze techniek komt voort uit ontwikkelingen binnen Office 365, waar Microsoft de behoefte had om meer inzicht te hebben in het gebruik en gedrag van gebruikers. Op basis van die gegevens zijn vervolgens ook verbeteringen en extra functies toegevoegd binnen Office 365 zelf.

Deze tool komt nu dus ook in SharePoint 2016. Bill noemde (zeer) vlug de volgende voorbeelden:

 • HTTP 404 meldingen (links naar oude/missende content)
 • Snelheid waarin pagina's en documenten worden geladen
 • Latency statistieken tussen Client, Webserver en SQL Server
 • Dagelijkse/wekelijkse actieve gebruikers, per site
 • Gebruikte browsers/devices

Dit wordt volgens mij in feite een grafische interface op de Usage and Health Database, welke nu ook al beschikbaar is in SharePoint 2013. Echter kende deze nog geen User Interface, waardoor het lastig was om de daadwerkelijke informatie uit deze data te halen. Dat lijkt nu dus opgelost te worden in SharePoint 2016.

SharePoint 2016 Operations

 

 

Office Graph / Hybride Search

Op dit moment is de Office Graph en Delve functionaliteit alleen binnen Office 365 beschikbaar.

Hybride search is op dit moment wel in te richten, maar heeft een nog wat rudimentaire vorm. Het is mogelijk om vanuit een On-premises  Zoekcentrum, Online Content te vinden, en visa versa. Echter blijft het zoeken in twee verschillende bronnen, waardoor er geen context en ranking tussen On-premises en Online content mogelijk is.

Daar komt verandering in. In SharePoint 2016, maar ook door middel van een update welke later dit jaar in SharePoint 2013 wordt aangeboden, krijgt men de beschikking over een "Cloud Search Service Application". Dit moet de zoekervaring van eindgebruikers verder verbeteren, met een "unified" index, oftewel één enkele index voor On-Premises en Online. Het voordeel daarvan, is dat er ook dus ranking, sorting en refinement tussen die verschillende bronnen kan worden toegepast. Hoe een en ander er technisch uit zal zien, is nog de vraag. Overigens werd dit tijdens de presentatie ook wel "Search as a Service" genoemd.

SharePoint 2016 Hybride Search

 

Hybride eDiscovery

eDiscovery van content binnen SharePoint, Lync en Exchange wordt ook beschikbaar  in hybride deployments, voor het kunnen doorzoeken van content. Het wordt in theorie dus mogelijk, om met één enkele eDiscovery opdracht, de content binnen alle bronnen te doorzoeken en te verzamelen in één rapport. Deze techniek leunt waarschijnlijk ook weer op de Cloud Search Service Application.

 

Scenario Picker: Hybrid Configuration Wizard

Op dit moment (SharePoint 2013) is het een behoorlijk gecompliceerd proces (10+ pagina's met Powershell scripts en handmatige configuraties) om de Hybride mogelijkheden tussen SharePoint 2013 en Online correct in te richten.

Op basis van de feedback die Microsoft daarover heeft ontvangen, is er een zogenaamde "Scenario Picker" ontwikkeld. Op basis van de beelden die nu getoond werden, betekent dat in de praktijk dat er een "Hybrid configuration wizard" kan worden doorlopen, welke vermoedelijk de Hybrid configuratie voor een groot deel kan uitvoeren.

SharePoint 2016 scenario picker

Overige punten

De onderstaande punten werden ook kort genoemd tijdens de presentatie. Veel details werden niet genoemd, maar beloven veel.

 • Er komt een (nog) grotere focus op (Windows) SAML authenticatie, Oauth, en andere "Cloud-based" authenticatievormen. Wat dit praktisch gaat inhouden, werd nog niet helemaal duidelijk, dit zal moeten blijken uit volgende aankondingen.
 • Extranet Site publishing: Hiermee kan een On-premises webapplicatie worden "gepubliceerd", waarbij Office 365 / Azure AD als Identity provider kan worden gebruikt.
 • Distributed Cache: Microsoft heeft veel klachten en calls ontvangen rondom de stabiliteit en uptime van de Distributed Cache binnen SharePoint. Met name de vertaling van NTLM-geauthenticeerde User principals richting de DC, zorgde voor problemen. In SharePoint 2016 worden hier verdere verbeteringen in aangebracht.
 • Fast site creation: Sitecollecties sneller aanmaken op basis van “Master copies”, door middel van SPSite.Copy().
 • Project Content Databases: deze worden samengevoegd met de betreffende SharePoint Content databases.
 • SharePoint 2016 maakt het standaard mogelijk om ODF documenten te genereren (voor bijvoorbeeld ondersteuning LibreOffice).

 

Concluderend

In korte tijd zijn er een hoop nieuwe features bekend gemaakt, die zeker meerwaarde bieden voor het beheer en gebruik van SharePoint. Het duurt nog zeker een jaar voordat de uiteindelijk RTM versie zal verschijnen, maar tot die tijd zullen we alle ontwikkelingen op de voet volgen, en wanneer interessant, ook op deze blog bekend maken.

Meer over SharePoint

Blogpost / 10-10-2016

Testen in SharePoint Online: Waarom?

Testen. Het kost geld, duurt lang en is het daadwerkelijk nodig? Terechte vragen. In onderstaand voorbeeld geef ik een antwoord op deze vragen.
Blogpost / 20-5-2016

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint
Blogpost / 12-5-2016

Delen met externe gebruikers in SharePoint Online & OneDrive for Business, blijf in controle

Sharing van documenten met externe gebruikers in SharePoint Online en OneDrive for Business, maar hoe zorg je dat je in controle blijft wat er gedeeld...
Blogpost / 2-5-2016

SharePoint documentbibliotheken krijgen een nieuw uiterlijk

Microsoft heeft recent aangekondigd dat het de SharePoint documentbibliotheken van een nieuwe vormgeving gaat voorzien, indien je Office 365 omgeving...
Blogpost / 29-3-2016

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint
Blogpost / 23-3-2016

Klantcase: document sets in SharePoint 2013 DMS

Hoe een klant blij en enthousiast wordt gemaakt door een goede samenwerking en een SharePoint 2013 oplossing op maat.
Blogpost / 25-11-2015

SharePoint Check-Up: Quick wins voor je SharePoint-omgeving

Wortell heeft samen met Microsoft de SharePoint Check-Up ontwikkeld om een aantal 'quick wins' voor jouw organisatie te definiëren.
Blogpost / 2-11-2015

SharePoint Governance

Het SharePoint Governance plan zorgt er voor dat projecten technisch goed worden uitgevoerd en het biedt richtlijnen over succesvol gebruik.
Blogpost / 5-10-2015

Effectief samenwerken met SharePoint Online

Hoe kan je de medewerkers van je organisatie op een makkelijke manier heel efficiënt met elkaar laten samenwerken? Dat kan met SharePoint Online.
Blogpost / 9-9-2015

Meer invloed op je backups in SharePoint Online

Met SharePoint Online hoeft men zich geen zorgen te maken over het maken van backups, maar wat als je meer invloed wilt hebben op je backup strategie?
Blogpost / 31-8-2015

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 8-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 2/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016. Ondermeer Minimal Serverroles, User Profile, Patching en durable lin...
Blogpost / 8-5-2015

I am speaking at SharePoint Saturday Netherlands 2015!

Sessie over Remote Provisioning binnen Office 365 en SharePoint on-premise op SharePoint Saturday Netherlands 2015