Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Wat is gebruikersadoptie?

Blogs
4-7-2016
Gebruikersadoptie is een vakterm die refereert aan alle activiteiten die men uitvoert om eindgebruikers nieuwe technologie te laten omarmen, te adopteren. De activiteiten zijn er op gericht om eindgebruikers kennis te laten maken en leren om te gaan met technologie die hen onbekend is.

Gebruikersadoptie: Waarom wij dit belangrijk vinden

De inleiding beschrijft het al. Gebruikersadoptie, het is een reeks aan activiteiten die er op gericht is om eindgebruikers, collega's, mensen te laten wennen aan iets wat nieuw voor hen is. Maar waarom zou je dit als organisatie doen? En wat is er dan zo belangrijk aan gebruikersadoptie? Wij zeggen gebruikersadoptie is het allerbelangrijkste. De eindgebruiker maakt niet de keuze voor nieuwe technologie, maar is vaak wel degene die de grootste verandering moet ondergaan. Verandering in het dagelijks werk, verandering in werkwijze. En waarom wij het zo belangrijk vinden om die verandering goed te begeleiden, is precies dat. In gebruikersadoptie staan de technologie en de oplossing niet centraal, maar de mensen. Want technologie is mooi en het kan ons leven verrijken, makkelijker maken en ons helpen groeien. Maar dat gaat alleen als wij, jij en ik, begrijpen hoe we er mee om gaan en hoe we het inzetten.
 Samen werken wij aan een aanpak die past bij de mensen

Gebruikersadoptie: Hoe wij dat doen

Iedere gebruiker bepaalt voor zichzelf of hij gebruik maakt van de nieuwe oplossing. En dat is niet erg. Zolang je dat maar herkent en erkent. Hoe wij dat doen, is door vanaf het begin van een traject actief te zijn. En niet pas na de introductie van de oplossing. Stap voor stap nemen we eindgebruikers mee door de verandering die hen te wachten staat, om zo succes te bereiken. Waarom veranderen? Wat veranderend er? En hoe werkt deze verandering voor mij persoonlijk? Het zijn de stappen waar iedere eindgebruiker doorheen gaat en daar helpen wij bij. Op deze manier creëeren we een klimaat om te veranderen en daarmee succes te garanderen. Als de organisatie en de eindgebruikers zich bewust zijn van de voordelen van de nieuwe situatie gaan we over naar de implementatie. Samen creëren we draagvlak voor de verandering. We ondersteunen de eindgebruiker en begeleiden de organisatie in dit proces.

Gebruikersadoptie: Wat wij doen

Het belangrijkste in wat wij doen, is dat wij kijken wat past bij de mensen waar we mee samenwerken. Veelal wordt bij gebruikersadoptie direct gedacht aan het klassikaal opleiden van mensen. Dat doen we ook, maar eindgebruikers alleen trainen is onvoldoende. Wat wij doen is ondersteuning bieden daar waar de eindgebruikers het nodig hebben. We realiseren een diversiteit informatiebronnen, zoals instructies, referentiekaarten, inspiratiemateriaal en zorgen dat deze op een gestructureerd manier aangeboden worden aan de eindgebruikers. We gaan op zoek naar de enthousiastelingen in de organisatie en helpen die mensen om anderen te begeleiden en inspireren om aan de slag te gaan. Veranderen is namelijk een proces en dat is niet te realiseren met een eenmalige actie of training. Het is een reeks aan activiteiten, die er voor zorgen dat eindgebruikers nieuwe technologie gaan omarmen.

Gebruikersadoptie: Laten we aan de slag gaan

Staat jouw organisatie aan het begin van een verandering die technologie gedreven is? Of denk je na het lezen van dit blog, nu snap ik waarom niemand de oplossing gebruikt! En wil je daar mee aan de slag? Wij helpen jou en je organisatie verder met een eerlijk advies over wat gebruikersadoptie voor jullie kan betekenen. Of inspireer anderen en deel dit blog door hieronder op delen te klikken.