Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Windows 10 eenvoudig uitgelegd

Blogs
23-10-2015

In deze blog leg ik in simpele taal uit wat Windows 10 inhoudt en wat het voor jou en je organisatie kan betekenen.

Voor wie

Windows 10 is voor iedereen! Zowel thuisgebruikers als organisaties kunnen er hun voordeel mee doen.

Wat is het

Windows 10 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. Het is volgens de huidige berichten van Microsoft de laatste versie. Het is onwaarschijnlijk dat er nog een keer een grote release volgt naar een volgend besturingssysteem zoals dat in het verleden gebeurde. Updates voor Windows 10 gebeuren continu en worden niet meer opgespaard tot een grote batch. Ben je geïnteresseerd in het migreren naar Windows 10, dan zal dit dus het laatste migratie traject zijn dat je ingaat.

Wat kan het

Je kan veel met Windows 10. Wat meteen opvalt is dat het startscherm, dat je nog steeds bereikt met je Windows toets Windows toets, nu links onderin je beeldscherm verschijnt. Het startscherm neemt dus niet meer je hele beeldscherm in beslag (zoals in Windows 8). Uiteraard is het mogelijk dit startscherm naar je eigen voorkeur aan te passen en te personaliseren.
De snap tool, de mogelijkheid om in twee applicaties naast elkaar te werken op één beeldscherm, is uitgebreid. Bij het verkleinen van je eerste applicatie worden automatisch ernaast je andere openstaande applicaties verkleind weergegeven, waardoor je snel kiest in welke andere applicatie je nog meer wil werken. Verder is er de mogelijkheid om maximaal vier schermen naast elkaar te openen in plaats van twee.
Apps staan overigens niet meer standaard ingesteld op 'full screen'.
Je gebruikt het task view icoontje Task view iccon om in één oogopslag te zien welke applicaties je open hebt staan. Onder dit icoontje heb je ook de optie om een tweede of zelfs meer dan twee desktops te openen. Richt bijvoorbeeld één desktop in voor thuisgebruik en gebruik een tweede desktop voor op je werk.

Microsoft Edge, Cortana, Windows Hello en Universal Apps

Andere nieuwigheidjes zijn onder andere Cortana en Microsoft Edge.
Kort gezegd is Cortana een digitale personal assistant. Cortana houdt dingen voor je in de gaten die je zelf niet de hele tijd in de gaten kan/wil houden. Ze weet bijvoorbeeld waar je woont en werkt. Zo kan ze je waarschuwen dat je eerder weg moet om op tijd te komen als er files staan. Vertel Cortana dat je een afspraak wil inplannen in je agenda en ze doet dit voor je zonder dat je je agenda hoeft te openen. Persoonlijk zou ik het nog wel kunnen waarderen als je als gebruiker zou kunnen kiezen tussen een vrouwelijke en een mannelijke variant van Cortana. Ideetje voor de volgende update wellicht?!
Dan hebben we nog Microsoft Edge, de nieuwe browser in Windows 10. Hier zijn ook wel echt leuke handigheidjes in toegevoegd. Typ bijvoorbeeld 'weer' in de adresbalk en je krijgt direct het weerbericht te zien zonder dat je een daadwerkelijke zoekactie hoeft uit te voeren. De knop leesweergave Icoon leesweergaveverwijdert overbodige plaatjes en tekst zodat je je volledig op belangrijke dingen kunt focussen. Internet mag geen sta-in-de-weg zijn bij het lezen van een artikel. Superhandig voor degenen die snel afgeleid zijn! Verder schrijf je met Microsoft Edge direct in de website, highlight je delen die je wil benadrukken of voeg je tekst toe. Deze gepersonaliseerde website deel je met anderen als je dat wil.

Een op dit moment nog niet bruikbare feature in Windows 10 is Windows Hello. Deze beveiliging voor het inloggen op je computer, het vergrendelen van je computer of het doen van aankopen in de Windows Store verloopt via herkenning van vingerafdruk, iris of gezicht. Op termijn komt deze beveiliging er ook voor je Windows account. Windows Hello data is lokaal opgeslagen, nooit in de cloud. De apparatuur die nodig is voor dit soort beveiliging moet nog verder doorontwikkeld en afgestemd worden. Tegen de tijd dat dat zover is wordt Windows Hello bruikbaar.

Ook nieuw zijn de Universal Apps, applicaties die maar één keer gecodeerd hoeven te worden en daarna op elk apparaat kunnen worden gebruikt. Een kortere doorlooptijd voor de ontwikkeling dus en daardoor zijn snellere levertijden van nieuwe apps mogelijk. Bovendien hoef je als gebruiker de app maar één keer aan te schaffen. Lees meer over Universal Apps in deze blog.

Hoe gebruik je het

Windows 10 heeft dezelfde hardware-eisen als Windows 8. Als je nu dus Windows 8 op je apparaten gebruikt, zou je probleemloos over kunnen stappen op Windows 10. Windows 10 is geschikt voor elk apparaat. Gebruik je je pc, laptop, tablet of telefoon, de interface past zich aan, aan het apparaat dat je gebruikt.
Het merendeel van de applicaties die het doen onder Windows 7 en Windows 8 doen het ook onder Windows 10. Mochten er bepaalde bedrijfsspecifieke- en/of kritieke applicaties zijn die niet over kunnen, dan is er de mogelijkheid om deze applicatie te isoleren en apart over te zetten op termijn.

Ben je getriggerd door bovenstaande mogelijkheden en wil jij ook voorop lopen met je organisatie? Neem contact op met mij of één van mijn collega's of doe kosteloos mee aan de Windows Check In.

Lees hier welke organisaties je al voorgingen met het kennismaken met Windows 10.