Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Azure RemoteApp: traditionele Windows applicaties vanuit de Cloud

Blogs
25-2-2015

Volledig SaaS en web-based is nog steeds toekomstmuziek.

In de huidige IT wereld is Software as a Service (SaaS) niet meer weg te denken. Door middel van SaaS is onderhoud, service en support op die software volledig uitbesteed en wordt de software als een dienst, vaak voor een vast bedrag per gebruiker per maand, afgenomen. Tevens zorgt het SaaS model over het algemeen ook voor het platformonafhankelijk kunnen aanbieden van applicaties ter bevordering van Bring Your Own Device (BYOD) scenario’s.

In een ideale wereld bestaat het gebruikte applicatielandschap van een organisatie volledig uit SaaS en web-gebaseerde toegang. Vandaag is de realiteit echter nog anders. In ieder organisatie is er wel een set aan applicaties te definiëren waarvoor de betreffende leverancier nog geen SaaS of web-gebaseerde oplossing biedt. In vele gevallen vormen juiste deze applicaties de primaire Line Of Business (LOB) applicaties van een organisatie. De uitdaging is dan ook, hoe we moeten voorzien in de behoefte van organisaties (en met name die van gebruikers) om tijd-, plaats- en locatieonafhankelijk werken te ondersteunen, en tevens deze traditionele Windows applicaties centraal aan te kunnen bieden? Kan dit in Microsoft Azure?

Huidige oplossingen

De oplossing hiervoor wordt vaak gezocht in het aanbieden van een virtuele werkplek op basis van Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Remote Desktop Services (RDS). Deze technieken zijn uiteraard niet nieuw. Sinds lange tijd worden virtuele werkplekken aangeboden op basis van wat ooit ontstond als Terminal Services. In die tijd waren er vele uitdagingen om een goede gebruikerservaring te creëren. Tegenwoordig is VDI of RDS, zeker sinds de komst van Windows Server 2012 (R2), een volwassen technologie. Binnen vele organisaties wordt wel een vorm hiervan aangeboden, veelal nog on premises. Ondertussen zien we ook diverse providers (Amazon, VMWare etc.) komen met een Desktop as a Service (DaaS) oplossing, wat je kunt zien als een traditionele RDS of VDI oplossing, maar dan als dienst vanuit de public cloud.

Hoewel er zeker scenario’s te bedenken zijn waarin het aanbieden van een virtuele desktop op basis VDI or RDS een goede oplossing zijn, is in lang niet in alle scenario’s het aanbieden van een volledige virtuele desktop het meest optimaal. Waarom een volledige virtuele desktop aanbieden wanneer eigenlijk slechts een set aan traditionele applicaties aangeboden hoeft te worden? Hoeveel meerwaarde heeft het om een volledige virtuele desktop aan te bieden op bijvoorbeeld een iPad? Een veel gehoorde kreet is dan ook; It’s all about the App!

Microsoft Azure RemoteApp!

Flexibility of Microsoft Azure

Microsoft Azure RemoteApp kun je zien als de DaaS oplossing van Microsoft, maar dan specifiek gericht op het aanbieden van applicaties, in plaats van een volledige virtuele desktop. Door middel van Azure RemoteApp is het mogelijk om traditionele Windows applicaties tijd-, plaats- en locatieonafhankelijk te kunnen aanbieden op een breed scala aan verschillende type devices waaronder Windows, iOS, MacOS en Android. Azure RemoteApp is gebaseerd op de bewezen technologie van Remote Desktop Services. RemoteApp op zich is niet nieuw en is al sinds lange tijd beschikbaar voor RDS in on-premises of private cloud varianten. Echter, doordat Azure RemoteApp gehost is op het Azure platform maakt de dienst tevens gebruik van de stabiliteit, flexibiliteit, schaalbaarheid en tevens de snelheid in ontwikkeling zoals we dat op dit moment ook zien bij alle andere Azure Services.

Azure RemoteApp wordt voor een vast bedrag per gebruiker maand afgenomen ongeacht het aantal benodigde resources en benodigde ondersteunende rollen. De kosten zijn hierdoor heel inzichtelijk en de initiële investering is vele malen lager. Azure RemoteApp is dan ook een volwaardige “as a Service” aanbieding.

Azure RemoteApp komt in twee verschillende variantenAzure RemoteApp Hybrid & Cloud Deployments
- Een “instap” model genaamd Cloud Deployment waarin Microsoft het grootste deel van het onderhoud uit handen neemt en welke relatief snel op te zetten is.
- Een meer “enterprise” model genaamd Hybrid Deployment waarin je meer controle hebt én een directe koppeling hebt met een on-premises of IaaS omgeving.

Ben je enthousiast en nieuwsgierig geraakt of wil je gewoon meer weten over Azure RemoteApp? Wortell helpt je graag verder met een oriëntatie sessie, advies en implementatie van deze Azure dienst.

Enkele resources rondom Azure RemoteApp:
LinkedIn groep
Curah groep
Microsoft Azure RemoteApp startpagina
Azure RemoteApp gebruikerservaring