Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Yammer: de kracht van enterprise social

Blogs
2-8-2016

Yammer? 'Ja, dat hebben wij wel. We doen er alleen niks meer mee.'  'Yammer, dat is toch Facebook voor bedrijven?' 'Dat gebruik ik niet'. Ik hoor het vaak, wanneer ik er naar vraag. Dat is jammer, want Yammer is een krachtige, niet te onderschatten, tool om samenwerking en kennisdeling te realiseren en ondersteunen. Er zijn inmiddels meer dan 500,000 bedrijven wereldwijd die Yammer inzetten ten behoeve van kennisdeling en een transparante werkwijze. Yammer is het bewijs dat sociaal netwerken de mogelijkheid heeft om informatie en kennis delen binnen een organisatie. Zo kan een organisatie succesvol groeien tot ongekende omvang.

Traditionele communicatie vs responsive sociaal netwerk

De sociale netwerken laten je zien dat de manier waarop er in de moderne wereld wordt gecommuniceerd een effectievere manier is om informatie uit te wisselen. Berichten worden gedeeld via Facebook, video's gaan viral op YouTube, en nieuws verspreidt zich razendsnel via Twitter. Dat geldt niet alleen voor buiten je organisatie. Een enterprise social network kan dit ook binnen de organisatie teweegbrengen. Het inzetten van een netwerk is dan ook voor steeds meer organisatie het uitgangspunt om de juiste mensen samen te brengen en waardevol te zijn voor de organisatie. Omdat netwerken open en transparant zijn, ontsluiten ze de stilzwijgende kennis van de medewerkers en stimuleren het delen ervan. Dit versnelt innovatie, responsiviteit, het oplossen van problemen en het leren. Mensen voelen zich productiever en informatiestromen versnellen. Informatie heeft meer kans om de juiste mensen te bereiken door middel van netwerken. In tegenstellen tot de traditionele hiërarchische wijzen waarop communicatiestructuren tot stand komen. Een e-mail bijvoorbeeld volgt een hiërarchisch pad en de informatie gaat van persoon naar persoon. Informatie in een netwerk kan door iedereen worden opgepikt en verder verspreidt. Het verbindt en versterkt mensen in het uitvoeren van hun dagelijks werk.

social enterprise network Traditioneel vs responsive

Succesvol veranderen

Deze verandering in de communicatiemiddelen en -,stromen zet enorme spanning op de bestaande hiërarchische organisatiestructuren. De huidige informatiestroom, veelal gebouwd om te controleren, wordt plotseling open en transparant door de komst van een netwerk, zoals Yammer. Juist dat zorgt er voor dat alleen het activeren van het Yammer-netwerk binnen de organisatie niet automatisch leidt tot succes. Mensen denken de controle en eigenaarschap kwijt te raken. Iets wat met informatiestromen zoals e-mail niet lijkt te gebeuren, maar is dat waar? Om succes te halen uit Yammer is een verandering in manier van denken en doen uiteindelijk cruciaal. De visie op samenwerken en kennisdelen wordt met de komst van Yammer binnen je organisatie volledig veranderd. En vergeet daarbij niet, een netwerk is niet in een dag gebouwd en heeft tijd en aandacht nodig om zich te ontwikkelen.

Vragen over Yammer?

Wil je meer weten over hoe je een succes maakt van het Yammer-netwerk binnen jouw organisatie of ervaren hoe Yammer voor jouw organisatie werkt? We helpen je graag!