Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Tips debatteren: Het Nationale Cybersecurity Debat

Leuk dat we jou dinsdag 7 juni mogen verwelkomen als spreker op Het Nationale Cybersecurity Debat. Om je te helpen zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we een aantal tips van het Nederlands Debat Instituut onder elkaar gezet. Hierin leer je meer over debatteren, argumenteren en presenteren. 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk 

In deze video leer je hoe Theresa May scoort met een goede voorbereiding. Het is dus van belang dat je zowel de voor- als tegenargumenten bestudeert. 

Tip 2: Krachtig argumenteren 

Een goed argument bouw je zorgvuldig op. Een krachtig model dat je hierbij helpt is het standaardgeschilpuntenmodel. In dit model stel je de volgende vragen: 

  • Wat is het probleem? 
  • Wat is de oorzaak? 
  • Wat is de oplossing? 
  • Wat zijn de gevolgen van de oplossing?   

Bekijk deze video waarin een voorbeeld wordt gegeven bij dit model. 

Tip 3: Herken de drogreden 

In debatten en discussies vliegen de argumenten over en weer. Niet alle argumenten zijn echter zuiver en correct. Bij een foute redenering spreken we van drogredenen. Als debater is het belangrijk om zelf geen drogredenen te gebruiken en om de drogredenen van anderen te herkennen. In onderstaande video leer je de drogreden 'bewijslast ontduiken' herkennen, zodat je deze in de praktijk kunt weerleggen. 

Er bestaan verschillende typen drogredenen. Meer voorbeelden vind je hier: 

Tip 4: Overtuig met de perfecte metafoor 

Wanneer we mensen proberen te overtuigen om anders te denken of om hun gedrag aan te passen, verdiepen we ons in hun wensen en behoeften. Vervolgens gebruiken we argumenten die hierbij aansluiten. Dit kan zeer effectief zijn, maar in veel gevallen is het overtuigender om in te spelen op de emoties van jouw publiek. In dit artikel lees je hoe jij iemand kan overtuigen met de perfecte metafoor. Lees hier meer. 

Veel gebruikte inspiratiebronnen om te overtuigen met de perfecte metafoor zijn:

  • Sport: met alleen maar spitsen win je de wedstrijd niet (pleidooi voor meer diversiteit);
  • Geneeskunde: het probleem verspreidt zich als een virus (om urgentie aan te geven);
  • Geschiedenis: ook de Titanic kon onmogelijk zinken (niets is onmogelijk).

Tip 5: Leren van de klassiekers 

Word je aangevallen op een zwak punt? Buig ze om naar jouw voordeel. In deze video zie je hoe Ronald Reagan zijn leeftijd omzet van zwakte naar kracht. 

Hopelijk heb je inspiratie kunnen opdoen uit bovenstaande tips. Heel veel succes en we zien je tijdens Het Nationale Cybersecurity Debat.