Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Het einde van het lijstje met wachtwoorden

Blogs
12-1-2017

Je ziet het steeds vaker: vastgelopen bedrijven en IT-organisaties. De organisaties zijn verzand in een wirwar van gebruikersnamen, accounts, eigenaren, wachtwoorden en wat al niet meer. In de meeste gevallen hebben ze al van alles geprobeerd om de situatie recht te trekken en er zowel tijd als geld ingestoken, maar ze blijven verstrikt in een uitzichtloze situatie.

Of toch niet? Dat is het leuke aan mijn werk, ik help de organisaties focussen op de plek waar het toe doet. Ik denk niet in problemen, maar zie the bigger picture. Wanneer we samen aan de slag gaan ontstaat er een nieuwe, frisse energie om de problemen op te lossen. De organisatie heeft weer een punt op de horizon om naar toe te werken, in plaats van alleen maar verder weg te zakken in een benarde IT-situatie.

Ohh ja! Voordat ik verder ga. Maandelijks doen we een webinar waarin we de roadmap van de Microsoft Cloud producten bespreken. Deelname is gratis. Neem je deel? {{cta('6d864a65-1d1f-43c5-90a6-0c405a52cd88')}}

Van los slingerende lijstjes naar 1 gebruikersnaam met 1 wachtwoord

Van oudsher is het al een probleem om grip te krijgen op de losse lijstjes met accountnamen en bijbehorende wachtwoorden - wie heeft er niet zo’n papiertje in zijn agenda of notitie in zijn telefoon? Wij helpen steeds meer bedrijven grip te krijgen op identity management. Hierbij gaat het om zowel beveiliging als gemak met betrekking tot IT-infrastructuur. Samen automatiseren we dit proces met het doel de organisatie klaar te stomen voor de cloud.

We bouwen in zo’n geval een nieuwe infrastructuur waarin de ervaring van de gebruiker eenzijdig is. De gebruiker heeft namelijk één gebruikersnaam en één wachtwoord in plaats van een andere gebruikersnaam voor ieder andere applicatie met weer een uniek wachtwoord om te onthouden. Dankzij identity management kan de gebruiker overal inloggen zonder na te hoeven denken over de juiste gebruikersnaam-wachtwoord-combinatie.

Met of zonder identity management?

Stel je maar eens voor: je bent IT’er bij een middelgrote organisatie en er start een HR-manager. Zij moet bij bepaalde documenten van de organisatie kunnen en je kopieert daarom het rechtenprofiel van de HR-medewerker. De manager moet echter meer inzicht hebben dan de medewerker en wordt daarom los aan nog een aantal groepen en documenten toegevoegd. Niemand houdt dit precies bij en de grip op rechten die je uitdeelt is al gauw verloren.

Het probleem met de cloud is dat het uit losstaande problemen bestaat, je wilt personen daarom toegang verlenen op de specifieke rol die hij heeft. Bij de rol zijn een set aan rechten beschreven en dat is uiteindelijk de matrix waarin hij zich kan bewegen.

Stel je nu eens een scholengemeenschap voor: ieder jaar komen daar honderden leerlingen bij en er gaan ook honderden leerlingen weer weg. Succes met het handmatig instellen van de rechten van deze unieke accounts! Daar is identity management voor, de nieuwe accounts geef je automatisch toegang tot het leerlingen systeem, met de juiste groepen voor lesmateriaal en roosters.

Dit laatste voorbeeld komt uit een praktijksituatie, wij hielpen scholengemeenschap Dunamare met het organiseren van IT-organisatie. We hebben niet alleen het probleem van de accounts opgelost, maar identity management is ook een houvast voor projecten in de toekomst. Dat vind ik het leuke aan mijn werk; bedrijven écht verder op weg helpen.

 

{{cta('4b6977bb-d3af-49c9-ad31-e5ee5b7307ab')}}