Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Ignite dag 4: Design voor de modern workplace & collaboration

Blogs
27-9-2018

Dag 4 was weer fantastisch. Veel leuke sessies gevolgd en in de avond de Ignite Celebration in Universal Studios! Wauw, wat een attracties. Daar kunnen we in Europa nog iets van leren. Fun fact: in 4 dagen inmiddels 50km gelopen over het conferentieterrein. Maar nu terug naar de inhoud van Ignite (dit keer iets technischer)!

Site scripts & designs

Bij Ignite 2017 kondigde Microsoft mogelijkheden aan om consistent geconfigureerde sites uit te rollen voor wat betreft thema’s, logo’s en inrichting van bibliotheken en metadata. Met JSON-gebaseerde “site scripts” maken het bijzonder eenvoudig om dit te realiseren.

Op Ignite 2018 zijn er 2 zaken belangrijk rond dit onderwerp

 

1. Site & Portal design

Microsoft gaat verder dan ooit in de mogelijkheden om sites en portals op een aantrekkelijke manier vorm te geven. Het gebruik van “megamenu’s” en “fat footers” voor informatie-intensieve intranetten, is straks standaard beschikbaar. Daarbij kunnen pagina elementen zoals de header met verschillende sjablonen (standaard, compact, minimaal) worden ingesteld en krijgt men de mogelijkheid om accentkleuren te gebruiken in bepaalde secties van een pagina. Ze onderzoeken ook nog de mogelijkheden om tijdens het scrollen de header te verkleinen voor maximale ruimte om inhoud te tonen (‘shrinking header’). Heel gaaf! Daarnaast kunnen site logo’s straks zonder het vierkante blok worden getoond, inclusief ondersteuning voor transparantie.

 

2. Site scripts

 Scripts waren al super, maar Microsoft gaat verder met investeringen op dit vlak. Op de roadmap zien we onder andere de mogelijkheid om straks een site script te maken op basis van een reeds geconfigureerde lijst (‘Get-SPOSiteScriptFromList’). Dit maakt het schrijven van de JSON-opmaak vele malen eenvoudiger. En waar dit nu nog niet mogelijk is, kunnen straks ook pagina’s en web onderdelen ‘gescript’ worden. Met al deze aanvullingen kunnen dergelijke scripts zo groot worden, dat de ‘throttling’ van SharePoint Online in werking treedt. Hier heeft Microsoft een oplossing voor met de functie ‘Add-SPOSiteDesignTask’. Los van het werken met PowerShell, kunnen site scripts straks ook via een site of portal worden aangeroepen. En “last, but not least”, voorzien van enige voorbehoud; de mogelijkheid voor “page extensions for developers”. Dit is nog “top of mind”, wat betekent dat het niet concreet en tijdgebonden.

 

Cognitieve services en content management

Deze sessie behandelde het gebruik van AI bij het werken met documenten. Hiervan was reeds het een en ander bekend uit vorige sessies, zoals het berekenen van leestijden en samenvattingen op een hovercard van een bestand. Ook het analyseren van sentiment en afbeeldingen (tekst, landmarks, belangrijke personen) uit tekst op basis van Azure Cognitive Services kwam langs. Allemaal relatief eenvoudig te maken met Flow en een koppeling naar deze services in Azure.


Dit wordt straks nog veel interessanter als tekst extractie uit bestanden en site pagina’s ondersteund gaat worden (roadmap). Ik zie toepassingen van auto-classificatie van bepaalde documenten op basis van een dergelijke functionaliteit.


Microsoft 365 built for Teamwork

Deze sessie illustreerde hoe de nieuwe mogelijkheden van onder andere Microsoft Teams, SharePoint en Office, medewerkers optimaal ondersteunen om productief te zijn.


Een paar hoogtepunten:

  • De gebruiker krijgt straks de mogelijkheid om vanuit SharePoint de site uit te breiden naar een Team;
  • In een SharePoint bibliotheek die aan een Team kanaal is gekoppeld, wordt navigatie naar dat Team getoond. Maakt het allemaal net even wat makkelijker;
  • De integratie van Microsoft Search in Office, SharePoint, Windows en Teams maakt het straks mogelijk om overal op dezelfde wijze naar informatie te zoeken. Dit was op Ignite 2017 reeds aangekondigd, maar wel gaaf om dit nu werkend te zien.


Fluent design

Over design gesproken, Microsoft heeft een nieuw raamwerk voor design met de naam “Fluent”. De huidige Office UI Fabric gaat dit nieuwe raamwerk adopteren. Concreet betekent dit subtiele verschillen met Office UI Fabric in termen van letter grootte, schaduw e.d. Deze overstap is ook niet voor niets. Het doel is om over alle cloud-applicaties heen consistentie en eenvoud te realiseren. Microsoft ondersteund dit bijzonder goed met Design kits voor Adobe Xd en Sketch. 


Azure Cognitive Search

Dit is nog steeds Azure Search, maar dan aangevuld met Azure Cognitive Services (computer vision, tekst analyse, etc.).


Wat kun je hiermee? Bijzonder krachtige en intelligente zoekoplossingen bouwen waarbij machine learning een rol speelt in het onttrekken van entiteiten (personen, organisaties e.d.), “key phrases” in tekst en informatie uit afbeeldingen. Twee cases kwamen langs (waaronder Wolters Kluwer), waarbij deze technologie gebruikt werd voor een intelligente zoekmachine. Bijzonder indrukwekkend. Machine Learning krijgt zo echt een plaats in informatie intensieve organisaties.


Nu op naar de laatste dag. De afgelopen blogs waren een samenvatting van de ervaringen hier in Orlando. Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen, dus stay tuned!

Lees ook de blogs over dag 1, 2, 3 en 5 van Microsoft Ignite!

 

Microsoft Ignite dag 1: over technology intensity en megamenu’s

Microsoft Ignite dag 2: Education, compliancy en een rondje expo

Microsoft Ignite dag 3: Smart intranets & identity protection

Microsoft Ignite dag 4: Design voor de modern workplace & collaboration

Microsoft Ignite dag 5: Azure automation & Microsoft Search