T-shaped professionals onmisbaar na migratie naar de microsoft cloud

T-shaped professionals onmisbaar na migratie naar de cloud

2 min Blog Robert van Son 17 november 2016

Transformatie van de IT-afdeling is een essentiële stap die je als organisatie moet zetten als je vanuit de cloud wilt gaat werken. Er zal dan werk verdwijnen, maar migratie naar de microsoft cloud levert ook nieuw en ander soort werk op waarbij de T-shaped professional een belangrijke rol speelt. Ik kan je geen checklist of stappenplan geven hoe dat proces eruit ziet, want iedere organisatie zit anders in elkaar, maar ik deel graag een verhaal uit de praktijk met je.

Geen standaard team meer over

Een IT-afdeling beheert systemen in een eigen datacenter. Alles wat daaromheen hangt, zoals servers bijvoorbeeld, beheert de afdeling ook zelf. Op de IT-afdeling zitten drie medewerkers die ervoor zorgen dat de servers beschikbaar blijven en qua veiligheid up-to-date.

Toen onze klant besloot vanuit de cloud te gaan werken, konden we na de migratie de servers wel uitzetten. Op de IT-afdeling is nu nog werk voor één werknemer, hij monitort en behoudt de connecties met de cloud oplossingen en beheert de enkele servers die nog wel in eigen beheer zijn.

Na de migratie naar de cloud hebben we twee conclusies getrokken:

  • De overgebleven ‘teams’ van systeembeheerders en programmeurs zijn zo klein dat je het geen team meer kan noemen.
  • Er zijn medewerkers ‘over’ die (hopelijk) op andere plekken in de organisatie ingezet kunnen worden.

DevOps team

Een aantal jaar geleden was ‘operational excellence’ in, maar van de efficiënte teams die toen zijn opgericht, blijft na cloud-migratie weinig over. En dat is helemaal niet erg! Deze situatie biedt juist kansen. Nu zet je medewerkers bij elkaar die end-to-end een dienst, zoals bijvoorbeeld de digitale werkplek, kunnen beheren en ontwikkelen.

Zo’n nieuw team, waar een dienst geleverd wordt, in stand wordt gehouden én doorontwikkelt, noemen we een DevOps team. Dat staat voor Development en Operations: er wordt zowel ontwikkeld als beheerd. Om deze DevOps heen, zweven de zgn. squads waar ik eerder over schreef heen.

T-shaped professional

De systeembeheerder die op de IT-afdeling kon blijven zitten kan zich echter niet opsplitsen en de verschillende DevOps teams ondersteunen. Dit vraagt om een andere ontwikkeling binnen de organisatie: medewerkers begeleiden om een T-shaped professional te worden zodat zij breed inzetbaar zijn.

Dit was eerlijk gezegd een pijnlijk project, het viel ook nog eens samen met een grote reorganisatie. Iedere medewerker is getoetst of zij al een T-shaped professional waren of potentie hadden om er een te kunnen worden. Vervolgens moet je als organisatie in je mensen investeren. In het begin kregen we veel gemixte reacties van de medewerkers. Je moet je voorstellen dat een programmeur nu ook de eindgebruiker van dienst moet kunnen zijn, dat is wel even wennen natuurlijk. Uiteindelijk zagen de T-shaped professionals nieuwe uitdagingen in hun werk en zijn daarin gegroeid. Nu vinden ze hun werk vaak een stuk leuker!

Ik wil je nog graag meegeven dat dit alles een kostbaar en tijdrovend traject is, maar essentieel wanneer je vanuit de cloud wilt werken. Op het moment dat je je dat beseft, is de helft van het werk al gedaan.

Deel je enthousiasme

Robert van Son

Het succes van een IT organisatie hangt steeds minder af van technologie. Commodity software en cloud services zorgen voor een verregaande standaardisatie van de techniek. Adoptie door de eindgebruiker en een IT organisatie die snel reageert op vragen en veranderingen zijn de sleutel tot succes. Mijn passie voor organisatiekunde en techniek drijven mij om samen met klanten op zoek te gaan naar de optimale invulling van IT én de IT organisatie. Grote dromen en kleine stapjes zijn de manier om deze doelen ook echt te realiseren.

Stuur Robert een e-mailBekijk alle blogs van Robert