Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

AI-adoptie en verandermanagement: omarm de impact van Microsoft Copilot

Blogs
Artificial Intelligence
Adoptie
Margo Kosters
3-10-2023
Zonder twijfel kunnen we zeggen dat AI op het punt staat een enorme impact te hebben op ons dagelijks leven. De experimenteerfase met tools als ChatGPT van de afgelopen maanden heeft waarschijnlijk aan je werknemers laten zien welke waarde ze kunnen toevoegen met slechts een paar prompts. Met al deze 'kunstmatige intelligentie' die samenwerkt met je werknemers zou je kunnen denken dat er geen behoefte is aan adoptie. Waarom hebben we het dan nog over adoptie en verandermanagement in een digitale omgeving waar je Copilot gewoon alles kunt vragen waar je hulp bij nodig hebt?

De noodzaak van adoptie en verandermanagement in de context van AI

Laten we eens inzoomen op 5 redenen waarom er wél een sterke behoefte is aan adoptie en verandermanagement in de context van AI:

 1. Cultuuromslag voor Copilot: We zijn geen robots, dat hoeven we je niet te vertellen. Stel je nu voor dat een deel van de e-mail van je collega niet door hem is geschreven, maar grotendeels door een machine. Verandert dat de manier waarop je de woorden voor je interpreteert? De toon waarop de boodschap binnenkomt? De manier waarop we met deze vragen omgaan, vereist aandacht voor de bestaande cultuur. Verandermanagement helpt bij het bevorderen van de juiste mindset en gedragingen die nodig zijn voor een succesvolle implementatie, zodat jouw organisatie een succesvolle overgang naar het AI-tijdperk heeft. Voor een succesvolle cultuurverandering is een communicatiestrategie nodig. Geen eenmalige campagne, maar geïntegreerd in jouw gehele communicatie.
   
 2. Een nieuwe stem in het bedrijf: Is je leiderschapsteam een en al oor? Een van de veelgehoorde voordelen van Generative AI is dat het onze besluitvorming zal verbeteren en het veel gemakkelijker zal maken om alle opties af te wegen wanneer je voor een moeilijke keuze staat. Nu heb je de antwoorden voor je en kun je een aanbeveling doen zonder GenAI. Wordt jouw beste inbreng tegenwoordig altijd gewaardeerd en opgevolgd? Waarschijnlijk niet. In de Copilot-werkomgeving is de kans groot dat we niet de maximale winst behalen als we geen gevolg geven aan aanbevelingen. Het is echter essentieel om op te merken dat kritisch denken hier noodzakelijk is en dat we niet altijd kunnen handelen op basis van wat Copilot ons vertelt te doen.
   
 3. Niet zomaar een assistent: Copilot zal de huidige workflows en processen verstoren. Het kan zelfs betekenen dat functierollen opnieuw gedefinieerd moeten worden. Geen verandermanagement nodig? Wij denken van wel! De vraag die hier rijst, is in hoeverre je organisatie klaar is voor dit soort veranderingen. Het introduceren van een nieuwe functionaliteit, laat staan een compleet nieuwe tool, heeft weinig kans van slagen als de mensen die de technologie gaan gebruiken niet betrokken zijn. Kijk eens goed naar je werkstromen en processen en vergeet niet om je mensen mee te krijgen.
   
 4. Een nieuwe vriend op kantoor? Niet echt voor sommigen: De introductie van Copilot kan voor sommigen als een bedreiging voelen en gaat gepaard met weerstand. Onzekerheid over werkzekerheid of iemands rol kan de kop opsteken. Daarom is het noodzakelijk om de juiste veranderingsstrategieën te ontwikkelen. Begin met het in kaart brengen van de stakeholders en beoordeel hoe de verschillende persona's beïnvloed worden door de veranderingen die eraan komen. Coach managers bij het aanpakken van zorgen over functieveranderingen en weerstand tegen verandering.
   
 5. Aangepaste training is noodzakelijk: Copilot heeft dezelfde functies voor alle gebruikers, dus er is geen aangepaste training nodig. Ervan uitgaan dat je medewerkers dezelfde leercurve hebben is niet verstandig. De introductie van een nieuwe technologie op de werkplek moet gepaard gaan met een leertraject dat is aangepast aan de behoeften van de medewerker. Een persoonlijke aanpak is daarom noodzakelijk voor verschillende teams of individuen. Er is veel opwinding over de productiviteitswinst die behaald kan worden door gebruik te maken van de mogelijkheden van Copilot. Als je medewerkers niet weten hoe ze Copilot effectief kunnen gebruiken, zal je niet de gewenste ROI behalen.
Adoptie volgens Wortell

Digitaal Vitaal.

Adoptie is geen project. Het is een proces waarin de medewerker centraal staat.

Tips voor IT-beslissers voor een succesvolle Copilot implementatie

Is jouw IT-organisatie klaar voor Copilot? Ontdek het hier. 

Laat je fantasie de vrije loop met de eindeloze mogelijkheden waarmee Copilot je organisatie kan laten floreren, maar vergeet niet dat Copilot niet zomaar een technische implementatie is. Het omarmen van deze nieuwe technologie vereist training, communicatie, adoptiemeting en voortdurende ondersteuning.

Wat denk jij, is jouw organisatie klaar voor de reis naar Microsoft Copilot?

Change Management

een heldere visie en aanpak om (digitale) transformatie écht te laten slagen.

Digitaal Vitaal.

kristalheldere adoptie in een doorlopend proces. Lees meer. 
Onze auteur

Margo Kosters