Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Azure Virtual Desktop vs. Windows 365: beslecht de battle in 5 vragen!

De virtuele werkplek: tegenwoordig is zij meer regel dan uitzondering. Nu we hybride werken volledig omarmd hebben, houdt de gemiddelde organisatie zich met het onderwerp bezig. De juiste technologie is dan natuurlijk onmisbaar. En wanneer het daarover gaat, ontstaat er al gauw verwarring. Zowel Windows 365 als Azure Virtual Desktop komen dan namelijk om de hoek kijken. De vraag is: welke optie is geschikt voor jouw organisatie?

Keuzehulp: wat heeft jouw organisatie nodig?

Laten we starten met twee heldere definities.

Azure Virtual Desktop is een PaaS-oplossing (‘PaaS’ staat voor ‘platform as a service’). Deze variant geeft jou als organisatie wat meer controle en daardoor een hogere mate van flexibiliteit bij het inrichten van je werkplekomgeving.

Windows 365 is een SaaS-oplossing (‘SaaS’ staat voor ‘software as a service’). Hierbij draait je werkplek op hetzelfde platform als bij Azure Virtual Desktop. Maar door het SaaS-principe brengt deze optie minder beheer met zich mee.

Wil je bepalen welke variant het best is voor jouw organisatie, dan is het verstandig om eerst je behoeftes in kaart te brengen. Overigens is het niet altijd een ‘of-of-vraagstuk’: soms blijkt dat Windows 365 een goede aanvulling is op Azure Virtual Desktop (of zelfs Citrix).

Om je op weg te helpen, zetten we enkele vragen op een rij die je jezelf kunt stellen. Gebruik deze als startpunt om jouw keuze te maken!

1. Wie wil je voorzien van een desktop?

Als het antwoord “de hele organisatie” is, kijk dan naar Azure Virtual Desktop. Bij een specifieke use case is Windows 365 waarschijnlijk een betere oplossing.

2. Hoeveel wil je zelf doen?

Wie het prettig vindt om de regie te voeren en flexibiliteit te hebben, kan waarschijnlijk het best uit de voeten met Azure Virtual Desktop. Wil je geen omkijken hebben naar beheer, dan neemt Windows 365 je veel taken uit handen.

3. Welk prijsmodel spreekt je aan?

Bij Azure Virtual Desktop betaal je naar gebruik. Er zit meer dynamiek in de prijs, waar voor- én nadelen aan kleven. Windows 365 wordt in abonnementsvorm (met fixed-price-model) aangeboden, waardoor je qua kosten altijd weet waar je aan toe bent.

4. Wie gebruikt een virtuele machine wanneer?

Azure Virtual Desktop biedt de mogelijkheid om met meerdere gebruikers op één machine te werken. Werk je met parttimers, dan kan dit voordelen opleveren: je schakelt machines uit wanneer mensen deze niet gebruiken. Bij Windows 365 betaal je een vaste prijs voor 24/7 gebruik, wat handiger is als medewerkers er veelvuldig mee werken. Houd er wel rekening mee dat bij Windows 365 geldt: één gebruiker per virtuele machine.

5. Voer je veel taken uit op het gebied van grafisch design?

Vroeger kochten organisaties dure fysieke apparaten om dergelijke werkzaamheden uit te voeren. Nu kun je investeren in een virtuele werkplek waarin zwaardere resources (zoals een grafische processor) ingebouwd zitten. Deze zet je alleen aan wanneer dat nodig is. Is er in de tussentijd een betere machine beschikbaar, dan kun je daar gebruik van maken zonder een nieuwe machine te hoeven aanschaffen.

Deze specifieke workloads zijn inmiddels ook voorhanden binnen Windows 365 maar wat beperkter dan met Azure Virtual Desktop. Azure Virtual Desktop biedt een uitgebreidere keuze in GPU varianten van zowel AMD en NVidia en daarbinnen ook de controle over welk type GPU je VM heeft. Om een GPU in te zetten in een multi-sessie oplossing of als ondersteuning voor calculatie, is Azure Virtual Desktop de enige optie.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je beide opties eens uitproberen? Neem dan contact met ons op!