Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Cloudtrends stellen nieuwe eisen aan de IT-manager

Cloud en de IT-manager

De start van een nieuw decennium betekent ook nieuwe technologieën en daarmee kansen en uitdagingen voor de IT-beheerder om de business nóg beter te ondersteunen. Het platform dat je vooruit helpt is de public cloud. In dit blog laat ik je zien welke trends er in de cloud zijn en hoe de IT-manager daarmee zijn organisatie de komende jaren optimaal ondersteunt. Organisaties willen vooruit en zien dat concurrenten gebruikmaken van data om hun positie te versterken. Dé hoofdtransitie is de omslag naar beslissen op basis van data en feiten: dashboards tonen actiegerichte informatie vanuit analyses van allerlei databronnen. Elke organisatie in elke branche heeft voordeel als het data verzamelt en slim inzet. Neem bijvoorbeeld bouwbedrijven die met big data afgeronde projecten nauwkeurig analyseren om zo de kosten van toekomstige projecten in kaart te brengen. Maar ook door gegevens van onder andere de uitstoot van bouwmachines te meten, maken ze bovendien stikstofberekeningen waardoor ze misschien wél onder een norm blijven en mogen bouwen.

CEO’s en CIO’s eisen digitale transformatie…

De met werk overladen zorgsector profiteert in de komende tien jaar ook van data. Neem bijvoorbeeld foto’s van huidaandoeningen die AI in een fractie van een seconde analyseert, of een virtueel spreekuur dat op basis van big data en AI de druk van de huisarts afneemt. Ook in het onderwijs kunnen data en kunstmatige intelligentie het verschil maken voor onderwijzers én leerlingen. CEO’s en CIO’s zien de strategische voordelen van datagedreven beslissen en slimme toepassingen en vragen IT-managers om snel te leveren. De technologie is immers al beschikbaar. Kom dus maar op met die 24/7 klachtenafhandeling met een chatbot via Facebook-messenger.

… en dat vereist een overgang naar de public cloud

Vaak heeft de IT-manager hier nog geen gepast antwoord op. Hij zit nog in de beheerdersrol in plaats van een business facilitator. Daarnaast draait de IT op een datacenter, private cloud of on-premise; deze platformen belemmeren een digitale transformatie. Want hierop nieuwe services aanhaken kost veel tijd aan programmeren en is een behoorlijke investering. Ontwikkel je bijvoorbeeld een bot om de klantenservice te helpen en blijkt geen succes, dan ben je toch veel kwijt aan ontwikkel- en opzetkosten. De voordelen van de public cloud zijn dat je eenvoudig, snel en goedkoop nieuwe services uitrolt. Het zijn modules die al klaar voor gebruik zijn en waarmee je direct aan de slag kan.

Big data, IoT en AI worden voor iedereen beschikbaar

Wil je een database doorzoekbaar maken, losse facturen automatisch analyseren of foto’s analyseren en rangschikken op metadata? Met Azure Cognitive Services zijn deze technologieën binnen handbereik van elke ontwikkelaar, zelfs zonder ervaring met machine learning. Dankzij de modulaire opzet is ‘even een schaalbare serverless bot aanzetten’ op een website, in Microsoft Teams, of in de Facebook Messenger ook zo gefixt. Kijk maar eens naar de honderden modules die je direct kunt aanzetten. Deze variëren van blockchain, IoT tot het omzetten van handgeschreven content tot predictive analytics om in te spelen op de vraag van morgen.

Integratie van applicaties is eenvoudiger dan ooit

Ook het aansluiten op databronnen was nog nooit zo eenvoudig met Azure Logic Apps.  Hiermee automatiseer je processen, integreer je interne en externe applicaties en deel je gegevens online met klanten en partners. Integratie was ook nog nooit zo eenvoudig dankzij de cloud-connectoren voor bijvoorbeeld Salesforce, Office 365, Twitter, Dropbox, Google-services, maar ook on-premise gegevensbronnen. Azure Logic Apps draait in de cloud en dat maakt hosting, schaalbaarheid en beschikbaarheid een eitje.

2020 is het jaar van de public cloud

Dit klinkt allemaal mooi, maar voor veel IT-managers is het nog toekomstmuziek. Zij werken nog traditioneel. Daarom is dit het jaar om over te stappen naar de public cloud. Dat vergt wel een andere manier van denken en doen. In plaats van een omgeving neerzetten en beheren zal je team in continue dialoog moeten met de business om ze te ondersteunen met nieuwe cloudtools. De cloud is echt anders waardoor je andere competenties in je team nodig hebt. Formuleer het doel en zet daarna een Cloud Competence Center op waarbinnen je de cloudkennis bundelt. Deels zul je hiervoor expertise moeten inhuren om het gewenste kennisniveau in huis te halen, maar het team kan zich ook omscholen met een veelvoud aan gratis cursussen voor elk niveau en rol.

Blijf vooroplopen met DevOps

Snel apps testen en inzetten is van groot belang om de concurrentie voor te blijven. Daarbij hoort niet alleen een korte ontwikkel- en implementatietijd, maar ook een continue doorontwikkeling. We zien dat dat vaak stopt na oplevering omdat het ontwikkelteam weer wat anders gaat maken. Dit los je op door een team of persoon verantwoordelijk te houden voor zo’n tool en een DevOps-cultuur te introduceren.
"Creëer ontwikkelteams om producten op een veilige en schaalbare manier applicaties in de cloud te lanceren. Dit vereist niet alleen de tooling die dit mogelijk maakt, maar ook een gedragsverandering die je door de hele organisatie moet doorvoeren."

Wacht niet langer en verander, de concurrentie zit niet stil

Het is tijd voor een grote verandering. Niet alleen omdat het kan en omdat je organisatie er beter door rendeert, maar ook omdat de concurrentie niet stil zit. Nieuwe technologie geeft altijd een strategisch voordeel, daarom is nu het moment om over te stappen op de public cloud met alle voordelen die het biedt. Het is ook voor de IT-manager de hoogste tijd om te veranderen. In plaats van reactief, analyseren, luisteren, communiceren de komende jaren succes faciliteren. Het is tijd voor verandering, tijd om de beste service aan je organisatie te verlenen. Ondersteun je collega’s met de beste technologie, dan houd je het bedrijf op koers naar succes. Wil je hulp bij de reis naar de public cloud? Wij luisteren naar je wensen en helpen je op weg.
De eerste stap naar Azure

Azure Readiness Scan

Met de Azure Readiness Scan onderzoeken we óf en tegen welke kosten jij naar Azure kunt bewegen.