Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De 8 ingrediënten voor een succesvol innovatieplatform

Blogs
24-8-2018
Innovatie is belangrijk voor de continuïteit van elke organisatie. Elk bedrijf doet dit op zijn eigen manier: de ene organisatie heeft een aparte innovatie afdeling en bij een ander bedrijf is het management verantwoordelijk voor innovatie. Maar wat ons betreft begint of stopt innovatie niet bij een afdeling of specifiek persoon. Wij geloven dat medewerkers de belangrijkste 'asset' zijn als het gaat om innovatie. Zij zijn tenslotte de oren en ogen van een organisatie en staan dagelijks op de werkvloer. Het gevaar bestaat echter dat medewerkers ideeën niet delen of dat er niks mee gedaan wordt. Hierdoor gaan kostbare ideeën en toekomstige innovaties verloren. En dit is natuurlijk zonde! Om innovatie binnen elke organisatie een echte boost te geven, is een ideeënplatform de startplek voor elke medewerker. In deze blogpost behandelen wij de 8 ingrediënten voor een succesvol innovatieplatform.

1. Een omgeving om samen te werken

Om een idee te realiseren is samenwerken van groot belang. Binnen het ideeënplatform is het daarom belangrijk om te zorgen dat alles wat er nodig is om een idee tot uitvoering te brengen aanwezig is. Denk hierbij aan belangrijke documenten, afbeeldingen en links. Vanuit deze omgeving kan dan ook met collega's gewerkt worden om het idee verder uit te werken.

2. Definieer rollen

Zoals in elk team, zijn er bij een innovatie verschillende rollen. Het is dan ook belangrijk om deze te benoemen. Elk idee heeft in elk geval een 'Owner' en indien gewenst kun je ook een Coach benoemen. Afhankelijk van wat je binnen de organisatie afspreekt zijn coaches de trekkers van het idee en zijn ze verantwoordelijk voor het succes.

3. Het promoten van ideeën

Een idee komt pas tot leven als het gedeeld wordt. Een veelgebruikte methode hiervoor is het inzetten van likes of een rating. Hiermee kunnen collega's aangeven of ze het idee interessant vinden. Op deze manier kan er een selectie gemaakt worden van de populairste ideeën die bijvoorbeeld support of budget krijgen vanuit het management.

4. Maak top-down en bottom-up innovatie mogelijk

Naast ideeën die worden aangedragen door medewerkers, kan ook vanuit het management bepaalde vraagstukken actueel zijn. Dit worden ook wel challenges, of vraagstukken genoemd. Een challenge kan bijvoorbeeld zijn: 'hoe gaan we verspilling tegen?'. Collega's kunnen vervolgens hun suggesties hieraan koppelen waarna iedereen kan stemmen. Op deze manier creëer je een innovatiehub die zowel bottom-up als top-down werkt.

5. Zorg voor sociale interactie

Zoals ook het geval is op social media, is interactie en discussie erg belangrijk. Een onderdeel wat volgens ons altijd aanwezig moet zijn is een manier om sociale interactie aan te gaan, bijvoorbeeld met Yammer. Dit is een zeer laagdrempelige manier om vragen te stellen en informatie te delen rondom een idee, challenge of suggestie.

6. Maak categorieën van ideeën

Beheer en categoriseer ideeën met statussen en categorieën. Hiermee heb je een duidelijk overzicht en kun je alle ideeën en challenges makkelijk filteren. Je kunt hier ook de eigen organisatie categorieën toepassen waardoor het mogelijk is om het innovatieplatform aan je interne innovatieprogramma te koppelen.

7. Integratie naar het intranet

Elke organisatie maakt gebruik van een intranet. Hoe sterk is het dan als je innovatie ook een onderdeel maakt van het dagelijkse werk? Maak bijvoorbeeld een widget die de populairste ideeën naar de startpagina van je intranet brengt. Dit zorgt meteen voor traffic naar het innovatieplatform.

8. Zorg voor een dashboard

Uiteraard wil je zien welke ideeën en challenges het best presteren. Een dashboard maakt het mogelijk om de status, categorie, aantal likes, comments, views en aantal suggesties te zien. Zo zie je in één overzichtelijk dashboard snel de beste ideeën en de beste idee-aandragers.

Meer weten?

Wortell levert met Debble Ideation een digitaal platform waarop elke medewerker zijn of haar ideeën en suggesties kan delen. Het biedt de mogelijkheid om iedere medewerker binnen de organisatie mee te laten denken over verbeteringen en innovaties. Maar ook om vanuit het management challenges (vraagstukken) te lanceren waar medewerkers op kunnen reageren. Download de factsheet met alle informatie over Debble Ideation of vraag een vrijblijvende demo aan.