Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Hoe breng je een ziekenhuis naar de cloud?

Blogs
30-1-2018

Datacenter transities

Ik ben Dennis Schoone, architect binnen het team dat zich bezighoudt met datacenter transities. Samen met mijn team innoveer ik het datacenter concept, zodat dagelijkse processen op de werkvloer soepeler lopen. Door onze diepe kennis van Microsoft Azure - en onze ervaring met complexe organisaties - weten wij snel wat wel in de cloud kan worden ondergebracht en wat niet. De meeste kantoorautomatisering (het opslaan van mails en bestanden, etc.) doen het prima in de cloud. Repeterende taken kunnen gemakkelijk worden geautomatiseerd, waardoor het sneller kan en het werk met minder fouten wordt afgehandeld. Maar wij weten ook wat je beter niet in cloud kunt onderbrengen.
"Wij geven organisaties de ruimte om te innoveren, door zo veel mogelijk operationeel beheer te beperken, of uit handen te nemen. Daar waar mogelijk richten wij slimme datacenters in."

Hoe breng je een ziekenhuis naar de cloud?

Wij werken veel voor klanten in de zorg. Dan kijk je eerst naar wat het kerndoel is van een organisatie. Een ziekenhuis wil niet bezig zijn met het draaiende houden van een kelder vol servers, maar met het verlenen van goede zorg. Wij brengen daarom allereerst in kaart welke diensten gebruikt worden, op welke servers deze draaien en hoe het datacentrum eruit ziet. Vervolgens bepalen wij, in goed overleg met de klant, wat er nodig is, zodat eindgebruikers optimaal kunnen werken. In sommige gevallen creëren wij daar ook een passende uitwijkomgeving bij. Het is ook belangrijk dat alles wat wij bedenken aansluit op de compliancy normen van de organisatie. Processen als patchmanagement, disasted recovery, etc. moeten voldoen aan de eisen die wet- en regelgeving stelt aan deze diensten.

Lokaal kan ook

Het is aanlokkelijk om Microsoft Azure te zien als het datacenter van de toekomst, maar het is ook goed om echt kritisch te blijven kijken hoe de functionele IT behoeftes van een organisatie het beste worden georganiseerd. Een mainframe of fysieke appliance hoeven we niet per se naar Azure te brengen. Ook primaire processen (bijvoorbeeld levensreddende IT in een ziekenhuis) kun je prima lokaal houden – en eventueel laten uitwijken naar de cloud. Zo betaal je alleen voor het gebruik van clouddiensten die je echt gebruikt en bespaar je op lange termijn investeringen in IT innovaties, die vaak al binnen een paar jaar achterhaald zijn.

Functioneel IT beheer in dienst van de zorgprofessional

Wat ik zelf bevredigend vind aan ons werk is dat wij klanten echt kunnen ontzorgen wanneer we bepaalde functionaliteiten en processen migreren richting de flexibele cloud. Ik zie vaak dat er onnodig veel tijd en geld wordt besteed aan dagelijks operationeel beheer (backups maken, patches, hardware vervangen als er iets stuk is, etc.) – en Wij helpen de beheerder om minder bezig te zijn met serveronderhoud, waardoor er meer tijd overblijft voor echt functioneel beheer en slimmer omgaan met IT, waardoor hij de  zorgprofessionals nog beter kan helpen om hun werk efficiënter uit te voeren. Dat is waar waar wij het voor doen.