Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Met Debble zet Wortell grote stap naar meer samenwerking en internationale expansie

Blogs
10-4-2017

Wortell timmert al jaren aan de weg met het ontwikkelen van oplossingen op basis van SharePoint en in de cloud. "Dat heeft vorig jaar een behoorlijke vlucht genomen", zegt Franck van Diest. "Niet alleen bij ons, maar in de hele markt. Wij wilden daar meer focus op aanbrengen, niet alleen in Nederland, maar vooral ook daarbuiten. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit te doen met een apart team in een bedrijf dat zelfstandig werkt van Wortell". Het team dat Debble vormt bestaat uit mensen die de software ontwerpen, ontwikkelen en op de markt brengen. De werkwijze is daarom anders dan bij moederbedrijf Wortell. Van Diest: "Wortell is een projectorganisatie die op een gezonde manier projecten uitvoert bij klanten. Dat vraagt om een andere manier van werken dan bij het ontwikkelen van software, waarbij wij met een hoge omloopsnelheid en een dedicated team nieuwe functionaliteiten ontwikkelen en onderhouden."  

Niet direct

Een belangrijke strategische keuze voor Debble is om niet direct klanten te bedienen. "Debble levert dus zelf geen services of diensten, maar werkt daarbij alleen met partners. Wortell is op dit moment weliswaar de grootste en belangrijkste partner, maar zijn inmiddels het partnernetwerk aan het uitbreiden met andere organisaties die voorheen misschien concurrenten waren van Wortell, maar die nu de software van Debble verkopen." Hij beaamt dat dit een grote verandering is in de manier van werken. "Je gaat ineens samenwerken met bedrijven waar je voorheen tegen concurreerde. Maar wij denken dat dit een verandering is die in de hele markt plaatsvindt, en die door bijvoorbeeld Microsoft ook heel erg wordt aangemoedigd. Je kunt niet alles volledig zelf doen, je kunt ook niet in alle markten heel dominant zijn, of in alle segmenten van bepaalde markten. Dus werken wij samen met grote IT-bedrijven uit Nederland die actief zijn op plekken waar Wortell niet kwam. Dat is dus complementair aan elkaar."  

Cloud

De vragen waar de klanten van Debble mee zitten hebben volgens van Diest vaak sterk te maken met de opmars van cloud. "Voor veel organisaties is de stap naar de cloud toch wel iets dat vragen oproept. Het gaat weliswaar steeds makkelijker, maar ze hebben er soms wat moeite mee om te begrijpen wat het allemaal voor hun business betekent. Daar spelen wij op in met een praktische oplossing die al bij tientallen bedrijven draait, waar goed over nagedacht is, die binnen vier tot zes weken staat, die mobiel helemaal werkt en waar eigenlijk alle functionaliteiten al inzitten die zij op hun lijstje hebben staan." "Dat maakt voor hen de beslissing eenvoudig. Wij zorgen ervoor dat het niet kapot gaat. De cloud is volatiel, er verandert heel veel in en wij ontwikkelen daar proactief op zodat alle veranderingen die Microsoft doorvoert geen impact hebben op de werking van het product. Dus we zijn eigenlijk altijd 'up'."  

Versnelling

Hij beschrijft de oplossing van Debble als 'een veilige versnelling om gebruik te maken van Microsoft software.' Het gaat om drie kant en klare producten: Debble Workplace is een out-of-the-box intranet en intern samenwerkingsportaal. Debble Ideation is een platform om ideeën te ontwikkelen in samenwerking met collega's binnen de organisatie, om innovatie te stimuleren. Tot slot is Debble Create een template generator om elke gewenste filestructuur onder te brengen in de Cloud. "Wat we daarmee voor de business oplossen verschilt per organisatie. Bij de één ligt de nadruk op communicatie, bij de ander op het verbeteren van vindbaarheid van documenten, kennis en mensen en meer samenwerking." De basis voor deze oplossingen wordt gevormd door het onder de Wortell-vlag ontwikkelde 'eConnect Today', waardoor er al veel bedrijven met de software werken. "We zijn in januari live gegaan met de nieuwe naam, dus er was al een forse installatiebase. We hebben bijvoorbeeld veel succes bij Arcadis, waar we een grote internationale uitrol hebben gedaan."  

Groei

''Ook de Hero Group is de software aan het uitrollen. Dat bedrijf werkt in zeventien landen, waar wij werken aan het neerleggen van één groot globaal intranet in plaats van zeventien losse netwerken. En dat gaat ook heel succesvol. Ook installateur Feenstra werkt aan een nieuw intranet voor de monteurs die onderweg zijn." Debble richt zich nu vooral op groei in Duitsland en Engeland. "Daar krijgen we nieuwe partners en nieuwe klanten. Dat is ook een verschil tussen Debble en Wortell. Waar Wortell zich vooral richt op de Nederlandse markt, werkt Debble internationaal. De grenzen vallen weg. We zitten in een tijd van digitale transformatie en de oplossing van Debble willen we nadrukkelijk inzetten als versneller voor samenwerking." Dit artikel verscheen eerder op Executive-People.