Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Security binnen het onderwijs: geen keuze, maar een noodzaak

'Waarom zou een hacker geïnteresseerd zijn in een onderwijsinstelling?' Tot voor kort was dit de heersende vraag in de educatiesector. En daarom schonken onderwijsinstellingen weinig aandacht aan security.

Een reeks hackpogingen heeft hier verandering in aangebracht. Denk aan de aanvallen op de Universiteit Maastricht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Leiden. Onderwijsinstellingen zijn wel degelijk een geliefd doelwit onder hackers, omdat zij een schat aan informatie bezitten — van persoonsgegevens tot technische kennis. En dat wekt om allerlei verschillende redenen de aandacht van hackers.

Hoe digitaal weerbaar is jouw onderwijsinstelling?

Het moge duidelijk zijn: security is een bittere noodzaak geworden binnen de educatiesector. Dat blijkt ook uit het feit dat de overheid het belangrijk vindt om de digitale weerbaarheid in het hoger onderwijs en onderzoek én in het middelbaar beroepsonderwijs te vergroten.

Het is hoog tijd om je als onderwijsinstelling serieus te buigen over de securitymaatregelen die jij kunt nemen. Maar dan moet je natuurlijk éérst weten waar de basis uit bestaat. Dat zijn grofweg drie elementen: bewustwording, monitoring en techniek.

Whitepaper

5 redenen waarom het onderwijs voor MDR moet kiezen

Benieuwd waarom MDR de beste oplossing voor het onderwijs is? Download het whitepaper. 

De 3 bouwstenen voor je securityfundament

Misschien ligt het niet voor de hand, maar de belangrijkste bouwsteen van je securityfundament is bewustwording. Alleen met een hoog niveau van security awareness kan je aanvallen voorkomen. Hoe geavanceerd de techniek ook is, het zijn uiteindelijk de medewerkers en studenten die moeten begrijpen dat zij níet op een link in een phishingmail mogen klikken. Dit betekent dat het zaak is om hen te trainen en heel goed op de gevaren te wijzen.

Maar wat als zij een schadelijke link toch openen? In zulke gevallen wil je dat het systeem je daar een signaal over geeft. De monitoring van incidenten zorgt dat je tijdig een melding krijgt van een dreiging.

Uiteraard wil je hierop respons geven. Daarvoor heb je de juiste techniek nodig. Microsoft biedt bijvoorbeeld uitstekende securityproducten waarmee je tijdig een goede respons kunt geven op dreigingen. Om voort te borduren op het phishing-voorbeeld: wanneer je hebt gedetecteerd dat een medewerker op de link heeft geklikt, kun je het bewuste account isoleren om te voorkomen dat hackers je gehele IT-omgeving binnendringen en zich toegang verschaffen tot meerdere accounts.

Managed Detection and Response (MDR): detectie én opvolging

Dreigingen detecteren én opvolgen is een taak die je 24/7 moet laten uitvoeren door een team van experts. Als onderwijsinstelling beschik je hier meestal niet over. Een goede MDR-dienst kan in dat geval dé oplossing zijn.

Meer weten? Download ons whitepaper 'Kennis vereist de beste beveiliging: 5 redenen waarom het onderwijs voor Managed Detection and Response moet kiezen'.

Wil je de mogelijkheden van MDR voor jouw onderwijsinstelling verkennen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Whitepaper

5 redenen waarom het onderwijs voor MDR moet kiezen

Benieuwd waarom MDR de beste oplossing voor het onderwijs is? Download het whitepaper. 

Meer over Educatie

Ga naar Tips voor het verbeteren van cybersecurity in het hoger onderwijs
Blogpost / 12-4-2022

Tips voor het verbeteren van cybersecurity in het hoger onderwijs

Dagelijks staan de media vol met cyberincidenten bij bedrijven en onderwijsinstellingen. Gaat het mis, dan blijft het niet alleen bij ‘e-mailen...
Wortell OT security managed detection and response Ga naar Hoe haal je als onderwijsinstelling álles uit je A5-licentie?
Blogpost / 28-3-2022

Hoe haal je als onderwijsinstelling álles uit je A5-licentie?

In het educatielandschap is de A5-licentie door de nieuwe prijsstelling erg interessant geworden. Als je kiest voor de A5-licentie, staan diverse moge...