Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Self-Service BI komt niet zomaar uit de lucht vallen

Binnen Wortell houden we ons bezig met allerlei aspecten omtrent data en Smart Data Platform. Een onderdeel hiervan is de tool Power BI. Met deze BI tool kun je de data en datastromen van je organisatie transformeren naar begrijpelijke gevisualiseerde inzichten. Dit levert echt toffe resultaten op die het werk van de medewerkers in alle lagen van de organisatie een stuk inzichtelijker kunnen maken. 

Is Power BI écht self-service?

Nu is het zo dat Microsoft Power BI positioneert als tool die de medewerkers binnen je organisatie in staat stelt om eigenhandig inzichten te creëren naar gelang hun behoeften (Self-Service BI). Logischerwijs ontstaat bij organisaties dan ook het idee dat als ze Power BI aanschaffen er ook wel zo'n beetje zijn. 'De inzichten en rapporten komen dan vanzelf wel'. Nu is het aanschaffen van Power BI natuurlijk een prima start om verdere invulling te geven aan de informatiebehoefte binnen je organisatie. Hierbij moet je je echter wel bedenken dat voor het kunnen aanbieden van Self-Service BI binnen een goede inrichting van je Power BI omgeving onwijs belangrijk is. 

Laat ik concreet maken wat ik hiermee bedoel. Stel, een klant of medewerker komt met de behoefte voor een Power BI rapportage. Wanneer we verder kijken dan de initiële vraag naar Power BI rapportages, blijkt vaak dat er nog allerlei stappen genomen moeten worden om de data klaar te maken om deze optimaal te kunnen gebruiken binnen Power BI. Hierbij kun je denken aan zaken zoals:

 • Data transformeren: je data zo inrichten dat dit eenduidig opslagen wordt en dat het volledig bruikbaar is in Power BI
 • Opbouwen van historie: inzicht over tijd, zodat je trends in je data kan ontdekken
 • Datamodellen maken: zodat de hele organisatie de beschikbaar gestelde data maar op één en de juiste manier kan interpreteren

Een goede basis voor Power BI

In dit geval gaat dit over één rapport. Wil je dit breder trekken over een hele afdeling of zelfs de hele organisatie dan zal je echt een goede basis (Smart Data Platform IQ.) moeten neerzetten die solide en alomvattend genoeg is om de medewerkers in staat te stellen zelf hun inzichten te laten genereren. 

Wellicht een goed idee om het Power BI webinar van Wortell terug te kijken waar de basis van het BI platform wordt uitgelegd en een aantal zaken terug komen in een demo. 

Er zijn natuurlijk organisaties die de expertise zelf in huis hebben om hiermee aan de slag te gaan. Echter is dit lang niet altijd het geval. Om vervolgens de enorme potentie van Self-Service BI binnen je organisatie onbenut te laten is natuurlijk doodzonde. 

Power BI Expertise en advies

Geldt dit laatste ook voor jouw organisatie? Wellicht kunnen wij je op weg helpen. Naast dat wij de basis voor een Self-Service BI omgeving voor je kunnen inrichten zijn er tal van andere zaken waarbij wij kunnen adviseren. Denk hierbij aan:

1. Licenties 

 • Welke licenties heb ik nodig? (Power BI Free, Pro, Premium, Embedded)
 • Welke keuzes zijn beter qua kosten en welke voordelen hebben bepaalde keuzes?

2. Optimaal gebruiken van de Power BI Service

 • Hoe werk ik samen met mijn collega's in de Power BI service?
 • Welke machtigingsniveaus zijn er, en hoe richt ik deze in? 
 • Wat zijn Power BI Apps, workspaces, rapporten en dashboards?
 • Wat zijn dataflows, moet ik dit in gebruik nemen?

3. Beheer van Power BI

 • Moet ik iets doen aan algemene inrichting in mijn Power BI tenant?
 • Hoe beheer ik mijn Power BI omgeving?
 • Hoe krijg ik automatisch berichten bij datasets welke niet meer verversen?

4. Bouw van rapportages

 • Hoe ontsluit ik mijn databronnen?
 • Hoe gebruik ik DAX formules? En hoe kan ik DAX leren?
 • Hoe leg ik relaties tussen verschillende databronnen
 • Hoe zet ik Row Level Security in?
Download onepager

Smart Data Platform.

Smart is het Data Platform van Wortell. Wil je meer weten? Download de onepager en lees verder. 
Onze auteur

Sven Strandstra

Ik ben consultant binnen het Data Intelligence team bij Wortell. Hiermee heb ik een verbindende rol tussen mens en technologie. Ik krijg dan ook vrijwel dagelijks nieuwe inzichten op beide vlakken; of dit nu nieuwe ontwikkelingen zijn op technologisch gebied of juist een veranderend geluid vanuit de markt. Dit stelt mij instaat om actueel te blijven en razendsnel in te spelen op de veranderlijke wereld van Data, AI en Machine Learning.

Meer informatie

Smart Data Platform

Lees verder over het Smart Data Platform van Wortell.