Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Studenten en docenten aan de knoppen dankzij Windows 10 en Intune

Blogs
6-8-2018
Computers installeren en configureren, een tijdrovende klus waar menig IT’er nog wel eens met een gevoel van nostalgie aan terug zal denken. Want vandaag de dag is ook de installatie van notebooks een cloud kunstje. De eindgebruiker kan het dankzij Windows 10 en Intune helemaal zelf doen, op een zelfgekozen moment. En dit biedt voor alle betrokkenen alleen maar voordelen!
Bij scholengemeenschap Dunamare zijn we een aantal jaar geleden begonnen met de verclouding van hun applicaties. Niet alleen de standaard Office-applicaties als Word, Excel en Powerpoint, maar ook educatie-applicaties draaien nu in de cloud van Microsoft, op Azure. Dit zorgt ervoor dat al deze applicaties op ieder device en vanaf iedere locatie kunnen worden benaderd. De docenten en het ondersteunend personeel kunnen nu hun own device choosen (CYOD) notebook aanschaffen, mits die aan de minimum systeemeisen voldoen en op Windows 10 werken. Thuis kunnen ze heel eenvoudig aan de slag met de installatie en configuratie.

Microsoft Intune

Vroeger was de installatie en configuratie van werkplekken altijd een tijdrovend karwei. Natuurlijk werd dit op een gegeven moment geautomatiseerd, maar ook met imaging was het nog altijd wel een flinke klus. Met de komst van Windows 10 en Microsofts sterke move naar de cloud is dit proces allemaal veel beter, sneller en gebruiksvriendelijker geworden. Het toverwoord is Intune, een clouddienst voor het beheren van bedrijfsmobiliteit.

Compliancy en security

Het werkt als volgt: de gebruiker koopt een laptop (of krijgt deze geleverd via de onderwijsinstelling) en bij de eerste keer opstarten lopen ze een aantal stappen door. Dit begint altijd bij het inlogscherm, waar ze moeten inloggen met hun werkaccount en wachtwoord. Hierna worden alle instellingen geconfigureerd en wordt er voor gezorgd dat er aan de compliancy-eisen van de school wordt voldaan door Bitlocker te activeren. Hiermee wordt de harde schijf voorzien van encryptie en kan bij verlies of diefstal niemand bij de gegevens. Ook worden verdere securitymaatregelen getroffen zoals instellen van virus- en bedreigingsbeveiliging. Dit gaat allemaal volledig automatisch.

Installatie van applicaties

Ook worden standaard Office-applicaties geïnstalleerd en andere applicaties die veel in het onderwijs worden gebruikt zoals Adobe-software, VLC-mediaplayer en leerlingenvolgsysteem Magister. Het enige dat nodig is, is een notebook dat aan de minimale systeemeisen voldoet, dat is voorzien van Windows 10, een werkend Windows account en – uiteraard – een werkende en enigszins snelle internetverbinding, want alles komt vanuit de Microsoft Azure cloud. De hele installatie en configuratie kan dus door de gebruiker worden uitgevoerd op een tijdstip en een locatie naar eigen keus en duurt geen uren of dagen, maar vaak minder dan een halfuur.

Educatie-applicaties via Company Portal

De eindgebruiker kan ook nog andere educatie-applicaties installeren, die door de onderwijsinstelling worden aangeboden via de Company Portal. Deze applicaties werden voorheen via SCCM op afstand geïnstalleerd, nu komen ook deze apps uit de cloud. De meeste applicaties die op SCCM werkten, zijn nu een-op-een over te hevelen naar Intune. Maar heel oude software zal nog wel moeten worden gepackaged om ze vanuit de cloud aan te kunnen bieden. Al met al kost het voor iedereen veel minder tijd en stress, kan veel worden geautomatiseerd en zullen de beheerders op scholen meer tijd hebben voor monitoring en andere IT-zaken. Het biedt meer veiligheid en zekerheid en als er toch iets aan de hand mocht zijn, dan kan de beheerder op afstand meekijken – mits de gebruiker hier toestemming voor geeft. Windows 10 en Intune is, kortom,  een ideaal team voor elke onderwijsinstelling.

Steeds meer scholen bewegen naar Choose Your Own Device.