Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Toekomstmuziek? Technologische ontwikkelingen in de zorg

Blogs
14-3-2019
Overal om ons heen zien we de invloed van technologische ontwikkelingen en vooral in de zorg lijkt deze impact met de dag groter te worden. Op alle fronten is technologie een grote rol aan het spelen in de zorg. Zowel voor de directe dienstverlening, als voor de manier waarop zorgverleners samenwerken zien we technologische verschuivingen. In deze blog staan we kort stil bij drie technologische ontwikkelingen en laten we met voorbeelden zien wat ze voor de zorg betekenen.

De opkomst van cyborgs

Naast de opkomst van robots en AI in de zorg, staat een andere belangrijke ontwikkeling voor de deur: cyborgs. In de nabije toekomst kunnen we cyborgs gewoon tegenkomen op straat of er zelf een worden. Een cyborg is gedeeltelijk mens en gedeeltelijk machine. Toekomstmuziek? Cyborgs zijn al volop in de maak! Mensen worden steeds meer fysiek uitgerust met technieken die een bepaalde beperking verhelpen of ons lichaam sterker maken. In deze Ted Talk deelt MIT-professor Hugh Herr zijn visie op de toekomst van mens en machine. Hij voorspelt dat we allemaal cyborgs worden:

AI maakt zorg efficiënter en beter

Met de grote hoeveelheid data die we steeds meer tot onze beschikking hebben, nemen toepassingen op het gebied van Artifical Intelligence een enorme vlucht. AI kan medici bijvoorbeeld helpen met het sneller en accurater stellen van diagnoses. Door geavanceerde beeld-analyse kunnen artsen automatisch en objectief het risico op kanker inschatten. Hierdoor kunnen ze meer kankergevallen opsporen en zullen de kosten voor screening een stuk lager worden. Er zijn artsen die vrezen dat Artificial Intelligence hen zal vervangen. Dat is echter niet de insteek van de technologie. AI helpt juist om artsen te ondersteunen bij het stellen van diagnoses en is niet bedoeld om artsen te vervangen. AI zal routinetaken minimaliseren en de analyse van complexe data versnellen. Dit zal medici in staat stellen om meer patiënten te helpen en meer tijd aan hen te besteden. Bij AI wordt vaak gedacht aan ingewikkelde implementatietrajecten. Maar je kunt ook kleinschalig en laagdrempelig beginnen met bijvoorbeeld chatbots die eenvoudige vragen beantwoorden. Meer weten over de inzet van chatbots? Lees dan deze blog die we hier eerder over schreven.

Digitaal samenwerken en video-vergaderen

Zorgmedewerkers staan vaak onder druk. Ze moeten in minder tijd meer zorg verlenen. Daar komt bij dat veel tijd verloren gaat aan secundaire processen. Zo zijn zorgverleners 40% van hun tijd kwijt aan administratie. Door digitaal (samen) te werken kunnen zorgverleners deze administratieve last tot een minimum beperken. Door zorgverleners bijvoorbeeld te voorzien van mobiele devices, kunnen ze direct nadat ze bij een patiënt of cliënt zijn geweest verslag uitbrengen, zonder dat ze daarvoor eerst terug naar kantoor moeten. Ook vergaderingen kunnen veel efficiënter. Door gebruik te maken van video-vergaderen kunnen zorgmedewerkers veel sneller met elkaar, met patiënten en cliënten én met externen communiceren. Hierdoor hebben ze meer tijd om te doen waar ze écht goed in zijn, zorg verlenen! Wil je meer weten over de toepassing van technologie in de zorg? Neem dan vooral contact met ons op.