Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Veilig oversteken voor blinden, dankzij de HoloLens en Computer Vision

Blogs
18-10-2017

HoloLens en Computer Vision

Een half dagje meelopen met iemand die blind is, geeft direct een duidelijk beeld van hoe zelfs een grote stad als Den Haag zo ontzettend niet gemaakt is voor mensen met een gezichtsbeperking. Wat ik bijvoorbeeld niet wist was dat maar heel weinig stoplichten een tikker hebben waarmee mensen met een gezichtsbeperking kunnen horen wanneer het groen is. Wat ik ook niet wist was dat Den Haag maar budget heeft voor het upgraden van slechts 10 stoplichten per jaar.
Alleen op basis van het geluid om zich heen moest de man raden wanneer hij kon oversteken en in welke richting hij moest lopen. Een hoop stress dus voor eigenlijk ieder klein uitje. En dat iedere dag opnieuw. Wat mij ook duidelijk werd - iets dat ik echt niet wist - was dat blindengeleidehonden helemaal geen groen licht of stoplicht herkennen. Ook hier moest dus een slimme oplossing voor worden bedacht.

HoloLens en Computer Vision

Nadat wij vijf deelproblemen hadden geanalyseerd werd al snel duidelijk dat wij met GEO fencing, gekoppeld aan de HoloLens en Artificial Intelligence oplossingen van Microsoft een mooie bijdrage zouden kunnen leveren voor dit probleem. Ons prototype bestond uit een virtuele tikker (in de HoloLens), die iemand ‘blind’ kon toe leiden naar een stoplicht (dankzij GEO fencing) en op basis van cameraopnames (via Computer Vision) kon zien of een stoplicht op groen of rood stond. Tijdens het oversteken werden vervolgens middels diepteherkenning sensoren (HoloLens) obstakels herkend om de gebruiker erlangs te leiden en geluid (3D Spatial sound) werd ingezet om ruimtelijk in een rechte lijn te navigeren naar het stoplicht aan de overkant als referentie. Ons prototype werd op alle punten goedgekeurd voor eventuele doorontwikkeling. Ook op de Age-friendly Cities Conference in Den Haag waar ons prototype werd gepresenteerd, was iedereen enthousiast. Ik vond het heel erg leuk om samen met Bartiméus na te denken over hoe innovatieve Microsoft-technieken het dagelijks leven van blinden en slechtzienden gemakkelijker kunnen maken. Mochten er dus andere Nederlandse Gemeentes zijn die hun stad toegankelijker en veiliger willen maken voor mensen met een visuele beperking, dan staan wij altijd open voor samenwerking en overleg, samen met onze vrienden van Bartiméus.