Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Viva Connections: de hub die alles samenbrengt?

In deze blog gaan we uitgebreid in op Viva Connections, een van de onderdelen van Microsoft Viva. Robert is MVP en daarom onderdeel van de Microsoft Dev Kitchen. Ondanks dat veel van wat hij gezien heeft nog NDA is, heeft hij genoeg inzichten over Microsoft Viva die hij kan delen. Lees daarom snel deze blog over Microsoft Viva en in het bijzonder Viva Connections.

In de Microsoft Dev Kitchen haalt Microsoft wereldwijd allerlei professionals bij elkaar om aan de slag te gaan met Microsoft Viva.

Bekijk je liever een video dan dat je een tekst leest? Klik dan hier.

Microsoft Viva

Microsoft Viva is recent gelanceerd door Microsoft. Het is een Employee Experience platform dat kennis, communicatie, leren, resources en inzichten samenbrengt in één platform. In deze blog gaan we in op het onderdeel communicatie met Viva Connections.

Viva Connections: wat is het precies?

Viva Connections verbind je huidige Modern SharePoint Intranet met Microsoft Teams en maakt deze hier direct beschikbaar. Vanuit hier zie je direct het menu, nieuws en een company feed terug. Het valt direct op dat Microsoft Viva zich binnen Teams bevindt. Niet heel verrassend aangezien dit dé plek is waar medewerkers zijn. Dit maakt het ook makkelijker om te bereiken voor firstline workers. Ook iets waar Microsoft duidelijk op inzet.

Dashboards hebben een prominente plek

Het valt op dat dashboards een hele prominente plek hebben binnen Viva Connections. Het komt duidelijk terug op zowel desktop als mobiel. De tegels binnen Viva Connections hebben een ander doe dan de, al bekende, quick links. Waar deze er voorheen vooral op gericht waren om gebruikers door te verwijzen naar andere systemen zijn de widgets binnen Viva Connections meer actiegericht. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vakantie en het opvolgen van openstaande taken. Deze taken kun je direct vanaf het dashboard uitvoeren.

Met het SharePoint Framework en PowerApps kun je hier uitbreidingen op gaan doen. Zo wordt Viva Connections nog meer een hub waarin je verschillende zaken centraal samen kunt brengen voor medewerkers. Uiteraard focust Microsoft met deze acties in de dashboards ook heel duidelijk op mobiel. Zodat het voor iedereen goed werkt.

Hoe kan je Viva Connections inzetten binnen je organisatie?

Op dit moment is Viva Connections nog niet beschikbaar om direct aan te zetten. Een tijd terug is al wel de homesite geïntroduceerd. Zodra Connections beschikbaar is kan je aan de homesite verschillende onderdelen van Viva Connections koppelen zoals bijvoorbeeld het dashboard. Een eerste stap die je ter voorbereiding hierop alvast kan zetten is ervoor zorgen dat je in elk geval je homesite klaar hebt staan. We zien dat de homesite nog niet altijd gebruikt is, dit is ook niet per definitie nodig maar het is een goede eerste stap om je voor te bereiden op de komst van Viva Connections.

Viva Connections: de conclusie

Het is potentieel een super krachtige set aan functionaliteiten. Met Connections bouwt Microsoft verder op Modern SharePoint met mooie nieuwe toevoegingen zoals dashboards en de verbeterde mobiele integratie. Een goede verbetering voor organisaties met front line workers. Daarnaast verwachten we dat de feed breder ingezet gaat worden dan alleen organisatienieuws. Zo kan je ook informatie vanuit Yammer naar de feed halen en al het nieuws aanbieden op één gecentraliseerde plek. Microsoft zet de feed echt neer als curated feed zodat je invloed hebt op welke informatie er op de feed terecht komt. Dit sluit goed aan op de trend informatie vanuit verschillende plekken bij elkaar te brengen binnen je productiviteitsoplossing Microsoft Teams. Kortom: het samenbrengen van informatie over platformen en devices heen. En daar zit wat ons betreft echt de kracht van Viva Connections.

Moeten we direct overstappen naar Microsoft Viva?

Dat is altijd lastig te zeggen. Het zou voor organisaties fijn zijn als ze hier stap voor stap mee aan de slag kunnen en het niet in één keer ‘aan’ staat. Veel zaken zijn ook nog niet bekend, we hopen dat hier op Microsoft Ignite meer te horen krijgen en ook wanneer het exact beschikbaar komt.

Blijf op de hoogte over Microsoft Viva

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en video’s over Microsoft Viva? Volg ons op LinkedIn en ontvang direct het laatste nieuws op je feed.