Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Viva Insights: maakt de Employee Experience compleet

In deze blog gaan we uitgebreid in op Viva Insights, een van de onderdelen van Microsoft Viva. Robert is MVP en daarom goed op de hoogte van alles wat met Microsoft Viva te maken heeft. Dit keer gaan we verder in op Viva Insights. Lees daarom snel in deze blog alles wat Microsoft op dat vlak te bieden heeft.

Kijk je liever een video? Bekijk de video over Viva Insights.

Wat is Viva Insights?

Viva insights haakt in op verschillende onderdelen van het Office 365 platform. Maar niet alleen dat, ook van buiten het Microsoft platform worden informatie opgehaald. Hier komen we verder in de blog op terug. Met Viva Insights biedt Microsoft data-gedreven inzicht en aanbevelingen om de productiviteit en het welzijn van medewerkers te verbeteren. Concreet worden deze op drie gebieden inzichtelijk: persoonlijke inzichten, team inzichten en organisatie inzichten. Door op deze drie onderdelen inzichten te geven wil Microsoft medewerkers helpen in hun dagelijkse werk productiever te zijn door meer rust en focustijd te creëren.

Persoonlijke inzichten

Doordat we met zijn allen hybride zijn gaan werken verandert voor een groot aantal mensen de manier waar op ze werken. Buiten dat hier heel veel positieve kanten aan zitten zien we ook een keerzijde. Je herkent vast wel dat je de hele dag achter elkaar in vergaderingen zit en je soms net even wat langer doorwerkt dan dat je op kantoor zou doen. Niet altijd prettig en soms ook zelfs stressvol. Onder andere voor dit probleem wil Microsoft met Viva Insights een oplossing bieden door je te helpen met het plannen van focustijd en tijd met je manager die je kan coachen.  

Focustijd en rust

Op het moment dat je deze focustijd in je agenda plant sta je automatisch op niet storen zodat je echt even ongestoord aan het werk kan. Zo helpt Microsoft medewerkers om beter hun tijd te managen. Ook door de integratie met apps zoals Headspace zie je dat het welzijn van medewerkers met Viva Insights écht een belangrijke positie heeft gekregen binnen het totale platform. De app die gebruikt wordt voor meditatie en mindfulness is volledig geïntegreerd.

Digitale reistijd

Als laatst zijn de virtual commute en aangeven van hoe je je voelt interessante onderdelen om in het dashboard te zien. Dit sluit volledig aan op de hybride werksituatie die tijdens COVID-19 ontstaan is. Van collega’s en vrienden horen we veel dat de reistijd die je van en naar je werk had echt hielp om even te schakelen tussen werk en privé. Met het hybride werken is dit helemaal verdwenen. Hiervoor komt Microsoft met een oplossing genaamd Virtual commute waarin je even rustig kan afsluiten voordat je naar beneden gaat en aan de eettafel aanschuift.

Team inzichten

Het volgende niveau van Viva Insights gaat over team inzichten. Want hoe gaat het eigenlijk met het team? Een vraag die moeilijker te beantwoorden is nu we steeds meer en vaker op afstand werken. Als eerst is het belangrijk om te vermelden dat de data die hierin zichtbaar is anoniem wordt gedeeld. Dit betekent dat als een medewerker aangeeft zich vandaag niet zo goed te voelen een manager niet kan zien welke medewerker dit is. Enkel dat een percentage van zijn team zich niet goed voelt. Het waarborgen van de privacy staat voorop.

Enkele inzichten die Microsoft op dit vlak biedt zijn:

  • De betrokkenheid van het team, hoe gaat het met ze? Zijn ze nog aan boord?
  • De tijd die je als manager vrij moet maken voor het begeleiden van je team
  • Hoeveelheid tijd die buiten kantooruren gewerkt wordt en op die manier signaleren van werkdruk
  • Hoe medewerkers binnen het team zich voelen en hoe ze samenwerken

Het is heel duidelijk dat de behoefte om hier meer inzicht in te krijgen voortkomt uit de situatie waarop we veel meer digitaal samenwerken en het moeilijker is hier grip op te krijgen. Wat ons betreft dus een hele mooie aanvulling binnen het totale Microsoft Viva platform.

Extra tip die je direct kan toepassen: wil je gefocust werken en buiten kantooruren minder bezig zijn met je werk? Stel dan op de Teams app op je telefoon stille dagen en tijden in. Je krijgt op die momenten geen meldingen van de Microsoft Teams app en kan je zelf bepalen of en wanneer je wil kijken.

Waar komt alle informatie vandaan?

Microsoft haalt de informatie vanuit Exchange online, je agenda en Outlook. Vervolgens wordt dit in een dashboard binnen Viva Insights getoond. Uiteraard ook weer binnen Microsoft Teams. Los daarvan zie je ook onderdelen uit de rest van Microsoft Viva terug komen. Denk bijvoorbeeld aan Viva Learning. Ook dit zie je terug binnen Viva Insights.

Organisatie inzichten en Employee Experience

Over organisatie inzichten is iets minder informatie bekend. Wel weten we dat Viva Insights door de hele organisatie heen inzichten geeft over de Employee Experience. Al met al past het helemaal in het tijdperk van hybride werken. Echt een mooie aanvulling in het totale Microsoft Viva platform.

We zijn ontzettend benieuwd wat er verder nog gecommuniceerd gaat worden op het gebied van Microsoft Viva. Blijf ons volgen voor meer informatie over Microsoft Viva en als je vragen hebt, stel ze dan gerust via onze contactpagina.