Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Windows Virtual Desktop maakt thuiswerken makkelijk

Overstappen naar een moderne werkplek mét legacy tools 

Thuiswerken is geen keuze, het is noodzaak. Toch hebben niet alle medewerkers thuis ook toegang tot alle applicaties en gegevens. Daarvoor moeten ze toch naar kantoor. 

Werkplekken sluiten niet aan bij huidige eisen 

Thuis zijn we gewend aan de snelheid en onbegrensde bereikbaarheid van apps, bestanden en programma’s. Eenmaal aan het werk, lijken we soms ineens 10 jaar of langer in de tijd teruggezet. Thuiswerken gaat niet of zeer beperkt. We loggen in op traditionele VDI infrastructuur en ervaren daar nogal wat problemen:
•    Het systeem is traag
•    Het werkt niet goed met tablets en smartphones
•    Video’s spelen niet goed af

Nadelen voor IT-beheer zijn legio

De frustratie blijft niet alleen beperkt voor degenen die ermee aan de slag moeten. Ook voor systeembeheerders en de werkplekmanagers werkt het niet altijd even handig. Zij worden geconfronteerd met:
•    Klagende gebruikers
•    Matige integratie met cloud-oplossingen 
•    Langzame vernieuwingscycli waardoor innovatie vertraagt
•    Relatief hoge kosten vanwege groot beslag op serverruimte

De noodzakelijke tools die iedereen remmen

Het grootste blok aan het been zijn de bedrijfsapplicaties die niet SaaS aan te bieden zijn. Die passen niet in een cloud-werkomgeving en staan dus vaak apart op een computer op school, kantoor of waar dan ook, maar zijn niet op afstand te benaderen. Het vervelende is dat deze applicaties meestal de spil zijn van de bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan rooster- en cijferapplicaties in het onderwijs, het EPD of ECD in de zorg of specifieke analyse-oplossingen in de maakindustrie. Deze legacy apps draaien vaak op een oude Windows-versie, een eigen server en hebben vaak nogal wat handwerk nodig om het geheel draaiende én veilig te houden. 

Er is een manier waarop je collega’s wél thuis kunt laten werken. Zelfs met die legacy applicaties, veilig, schaalbaar op alle smartphones en computers van collega’s en flexwerkers. Maar dan zonder IT-beheergedoe of performance-problemen.

Desktopvirtualisatie met vooral voordelen

Heeft jouw organisatie veel legacy applicaties die een overstap naar de cloud tegenwerken? Of werk je met gedeelde computers waarbij het eigenaarschap op je eigen desktop-omgeving in de cloud moeilijk is te realiseren? Windows Virtual Desktop (WVD) bied een moderne werkplek met de legacy apps in de cloud in de gepersonaliseerde desktop-omgeving. Applicaties niet native SaaS draai je gewoon vanuit Azure waardoor iedereen altijd toegang tot de apps krijgt via Android, iOS en Windows-machines. Via WVD kun je één virtuele applicatie of een volledige virtuele desktop aanbieden. Zijn je applicaties nog niet getransformeerd naar moderne applicaties, dan kun je toch een stap vooruit zetten.

Overal en altijd een eigen digitale werkplek

Dankzij WVD hoeven onder andere leraren, leerlingen ambulante zorgmedewerkers en sales niet meer naar een locatie te gaan om met de legacy apps aan de slag te gaan. Ze loggen in met het device van keuze en zien direct hun eigen werkomgeving, waar en op welk apparaat ze ook inloggen. En de performance? Die is erg goed, zelfs met zware grafische toepassingen. Neem bijvoorbeeld de WVD-omgeving voor 4700 studenten en 570 medewerkers van de HAS Hogeschool. Ze vinden daar niet alleen alle onderwijs apps die ze nodig hebben, maar ook grafische designapplicaties als Autodesk, SketchUp en de Adobe suite succesvol kunnen draaien daar zonder haperingen. Nu beschikt iedereen bij HAS Hogeschool over een eigen werkplek op het apparaat van zijn of haar keuze. Deze vooruitgang was bleek tijdens de COVID-19 uitbraak een zeer welkome innovatie. 

Altijd en overal werken

Work.

Stel, de zorg rondom de werkplek wordt je geheel uit handen genomen. 

Schaalbaarheid en kosten verbeteren

Omdat WVD volledig is geïntegreerd in Azure, maak je gebruik van de kracht en de schaalbaarheid van dit platform. Dit betekent dat je gemakkelijk servers aan- of uitzet. Werken ineens veel collega’s thuis? Dan verhoog je de servercapaciteit tijdelijk. Via WVD draai je Windows 10 Multi-Sessions waardoor meerdere gebruikers kunnen inloggen op dezelfde virtuele machine, dat scheelt ook in kosten. Heb je tijdens een piek extra tijdelijk personeel? Dan geef je ze gewoon een WVD-omgeving op hun eigen apparaat. En zo makkelijk als je opschaalt, zo eenvoudig schaal je ook weer af als de situatie daar om vraagt. 


De beste beveiliging, overal en altijd

Over tijdelijke krachten gesproken. Je wil niet altijd dat data van applicaties op hun computer of smartphone achterblijft. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers of controllers die met gevoelige data werken. Security, wetgeving of eigen regels dwingt sommige medewerkers binnen muren van het kantoor aan de slag met data. Dat is via WVD niet meer nodig omdat er geen gegevens lokaal achterblijven. De toegang accounts beveilig je optimaal via multifactor authenticatie. Naast een inlognaam en wachtwoord loggen medewerkers in via een app op hun smartphone of bijvoorbeeld een token. Extra beveiliging staat klaar in de cloud, dus met een paar kliks zet je onder andere Windows Defender ATP aan voor extra veiligheid.


Via een springplank moderner werken

Verandering is goed en moet, maar hoe start je met WVD? Natuurlijk kun je het wiel zelf uitvinden, maar dat kost waarschijnlijk erg veel tijd en energie. Handiger is om samen te werken met een doorgewinterde IT-partner die WVD door en door kent. Ga voor een Proof of Concept (PoC) waarmee je ervaring opdoet en ervaart wat WVD voor de eindgebruiker betekent en wat de impact is op het beheer. Op die manier krijg je een eerlijk beeld van de grote voordelen, maar zie je ook waar de waar de grenzen liggen. WVD Jumpstart is de springplank om samen met een gespecialiseerde partner snel ervaring op te doen met dit systeem.

Een werkplek vanuit de cloud is noodzakelijk om collega’s optimaal te helpen. Met WVD bied je legacy tools aan in een moderne werkplek. Hiermee verbeter je de productiviteit en het werkplezier van collega’s en heb je minder gedoe aan beheer. 

Meer weten over WVD Jumpstart?