Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

10 redenen om over te stappen naar windows 8.1

Blogs
11-11-2013

Sinds 17 oktober is Windows 8.1 beschikbaar. Microsoft heeft met deze 'verdere evolutie' van Windows 8 geluisterd naar haar klanten. windows 8.1 is dan ook op veel verschillende manieren een duidelijke toegevoegde waarde voor haar gebruikers.

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de onderlaag van Windows 7, is Windows 8 echt een compleet nieuwe ervaring voor eindgebruikers. Velen zijn enthousiast over het nieuwe besturingssysteem, anderen moeten er erg aan wennen.

Sinds 17 oktober is Windows 8.1 beschikbaar. Bijna een jaar na de introductie komt Microsoft met een nieuwe versie. Eigenlijk is het helemaal geen nieuwe versie maar een verdere evolutie van Windows 8. Daarbij heeft Microsoft geluisterd naar haar klanten. Windows 8.1 heeft op veel verschillende manieren dan ook een duidelijke toegevoegde waarde voor haar gebruikers.

Mijn top 10 lijst

De startknop is terug! Het verdwijnen van de startknop is voor veel gebruikers wellicht één van de grootste wijzigingen ten opzichte van Windows 7 geweest. Hoewel de startknop indruist tegen alles waar de initiële ontwerpers van Windows 8 in geloofden, is hij op verzoek van vele gebruikers teruggezet in Windows. Vanuit de desktop modus is daarmee het startscherm op te starten. De startknop toont dus niet zoals in Windows 7 een startmenu, maar het startscherm.

Windows 8.1 updates worden automatisch geïnstalleerd. Je hoeft dus niet zelf updates van de computer en updates van apps te installeren. Windows 8.1 zorgt ervoor dat je altijd bent voorzien van de nieuwste versie van een App.

Het vergrendelingsscherm (scherm dat ondermeer getoond wordt als de computer ontwaakt uit haar slaapstand) is gepersonaliseerd op basis van de ingelogde gebruiker. Daarbij worden foto's uit verschillende bronnen gecombineerd weergegeven. Een mogelijke bron voor het tonen van foto's is Microsoft's SkyDrive. In combinatie met Windows Phone worden dus altijd de laatste foto's die je hebt gemaakt getoond.

Op een desktop computer, laptop en tablet kunnen meerdere accounts ingesteld worden. Iedereen in het gezin kan zo zijn eigen tablet ervaring krijgen. Dit is bijzonder handig als je ervoor wilt zorgen dat je kinderen niet per ongeluk de e-mail van je baas beantwoorden. Daarbij krijg je bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker de vraag of het een account van een kind is. Als die selectie is gemaakt, biedt de computer beveiliging tegen ongewenste websites, apps die je continue verleiden om nieuwe aankopen te doen etc.

De subtiele wijzigingen die zijn doorgevoerd in het Windows 8.1 startscherm zorgen ervoor dat gebruikers een nog betere ervaring krijgen. Zo zijn een tweetal nieuwe formaten voor de tegels geïntroduceerd. Extra groot en extra klein. Extra groot is bijzonder handig voor Windows Store Apps als E-mail. Zonder de App te openen zie je eigenlijk al welke e-mail je hebt ontvangen. De super kleine tegels zijn gemakkelijk om grotere hoeveelheden Apps bij elkaar te plaatsen.

De Windows Store heeft een metamorfose ondergaan. Waar het praktisch onmogelijk was in Windows 8 om leuke en interessante Apps te vinden, is dat een stuk gemakkelijker in Windows 8.1. De Apps worden beter gegroepeerd en aantrekkelijker weergegeven.

Het zoeken naar informatie op een Windows 8.1 machine is een beleving geworden. Wil je snel informatie zoeken op je computer dan begin je gewoon met het intypen van je zoekwoorden. Indien hetgeen je zoekt niet direct wordt weergegeven, klik je op het vergrootglas. Vervolgens wordt een zoekscherm getoond die een combinatie maakt van informatie op je computer (zoals documenten, foto's en muziek) en algemene informatie op het Internet.

Windows 8.1 gebruikers met meerdere laptops en tablets hebben de mogelijkheid om bijna alle instellingen, apps en het Windows startscherm over alle computers te synchroniseren. Daarmee wordt eenzelfde ervaring geboden op ieder Windows 8.1 apparaat dat een gebruiker opstart.

De synchronisatie met SkyDrive (de online opslagdienst voor documenten, foto's en muziek) is verbeterd. Alleen die mappen die offline beschikbaar moeten zijn hoeven nog maar gedownload te worden naar de Windows client. De inhoud van alle andere mappen is wel te bekijken, maar niet te openen. Zo zijn alle foto's opgeslagen in SkyDrive te bekijken maar wordt een foto pas gedownload naar de computer zodra een gebruiker de foto daadwerkelijk opent. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat niet standaard alle opslagcapaciteit van de computer wordt weggekaapt door een client.

Er is een hele bulk aan functies toegevoegd die Bring Your Own Device ondersteunen. Gebruikers kunnen zelf hun computer koppelen aan het netwerk middels Workplace Join, waarmee zij gecontroleerd toegang krijgen tot bedrijfsinformatie. Bestanden kunnen direct op bedrijfsprinters worden afgedrukt, presentaties kunnen via WIFI gepresenteerd worden op beamers en er zijn meer mogelijkheden gekomen voor het beheer met tools als Windows Intune.

Heb je nu Windows 8? Ik raad je aan om de gratis update te doen naar Windows 8.1

Dit artikel staat ook op DutchCowboys.nl