Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

5 tips voor het creëren van persona’s voor werkplekconcepten

​In het aanbieden van een werkplek probeer je als organisatie rekening te houden met de specifieke werkzaamheden van je medewerkers. Het volstaat tegenwoordig namelijk niet meer om iedereen dezelfde werkplek aan te bieden. Echter is het ontwerpen van een aparte werkplek per individu inefficiënt en duur. De oplossing hiervoor is een werkplekaanbod per persona.

Een persona geeft een gezicht aan een groep mensen met dezelfde kenmerken. We kijken bijvoorbeeld naar mobiliteit, samenwerken en werken met vertrouwelijke informatie. Per persona kan vervolgens een budget of een set aan middelen worden aangeboden. Dit houdt de variaties in ICT-middelen overzichtelijk en sluit toch aan bij de verschillende werkzaamheden en behoeften van medewerkers.

5 tips voor het maken van werkplek persona’s
Wil je persona’s binnen jouw organisatie in gaan zetten om bijpassende werkplekconcepten vorm te geven? Dan zijn hier 5 tips die je helpen bij het ontwerpen van de juiste persona’s.

  1. Ga in gesprek met medewerkers
  2. Houdt persona’s zo eenvoudig mogelijk
  3. Ontwerp 3 tot 6 persona’s 
  4. Gebruik geen functietitels, maar kenmerken van werkzaamheden
  5. Laat persona’s terugkomen in meerdere initiatieven

 

1. Ga in gesprek met medewerkers
Mensen laten zich niet graag in een hokje plaatsen, maar zijn vaak prima bereid mee te denken in de vormgeving van een werkplek die aansluit bij bepaalde werkzaamheden. Laat persona’s daarom ontstaan uit gesprekken met groepen medewerkers. Personen met soortgelijke werkzaamheden kunnen met elkaar in gesprek gaan om te achterhalen of zij tegen dezelfde zaken aanlopen en dezelfde behoeften hebben aan ICT-middelen.

 

2. Houdt persona’s zo eenvoudig mogelijk
De kracht van eenvoud gaat voor persona’s zeker op. Door geen ingewikkelde details op te nemen, kunnen meer medewerkers zich herkennen in het persona. Alleen uitgangspunten, gedeelde uitdagingen en generieke behoeften worden in het persona vermeld.

 

3. Ontwerp 3 tot 6 persona’s
Gebruik niet te veel persona’s. 3 tot 6 persona’s volstaat voor de meeste organisaties. Persona’s zijn voornamelijk krachtig wanneer zij een overzichtelijke situatie creëren. Er zijn groepen medewerkers te onderscheiden met een soortgelijke manier van werken. Deze medewerkers kunnen geportretteerd worden door een persona. Zoek bij het ontwerpen van persona’s naar overeenkomsten en niet zozeer naar verschillen.

 

4. Gebruik geen functietitels, maar kenmerken van werkzaamheden
Door persona’s op te stellen op basis van functies mis je de mogelijke overeenkomsten in werkzaamheden van verschillende functies. Een sales medewerker en een ambulante zorgmedewerker zijn bijvoorbeeld zeer verschillende functies. Ze worden echter beide gekenmerkt door een hoge mobiliteit en hebben daarom wellicht behoefte aan dezelfde werkplek. Een ander belangrijk nadeel van het opnemen van functietitels is dat medewerkers zich niet zullen herkennen in een persona waar hun functie niet bij vermeld staat.

 

5. Laat persona’s terugkomen in meerdere initiatieven
De persona’s maken het aanbieden van een geschikte werkplek een stuk eenvoudiger. Ze zijn echter niet alleen voor het aanbieden van een werkplek erg geschikt. Door de persona’s vaker te gebruiken, gaan ze meer leven in de organisatie. Doe daarom ook uw voordeel met persona’s in andere initiatieven. Zo maken persona’s het gemakkelijker om verandertrajecten door te voeren in bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken, Cloud diensten, of social learning.

 

Wil je meer weten over de kracht van persona’s bij het ontwerpen van werkplekconcepten? Kom dan op 12 december naar de Wortell stand op Consumerization of IT. Uiteraard staan we ook buiten dit evenement voor je klaar als sparringpartner op werkplekgebied. We horen het graag via info@wortell.nl of 020-7505050.

Meer over Werkplek

Blogpost / 12-7-2021

Hoe zet je de digitale werkplek in om hybride werken te faciliteren

Hybride werken is here to stay. En dat is niet iets wat alleen wij bij Debble denken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het overgrote...
Blogpost / 10-5-2021

In-, door- en uitstroom regelen: zó zorg je voor een snelle start

Het is belangrijk om de in-, door- en uitstroom van medewerkers goed te regelen. Zo zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel aan de slag kunnen. Hee...
Blogpost / 26-4-2021

Hoe bereik je medewerkers met een Digitale Werkplek?

Hoe zorg je ervoor dat (crisis) communicatie aankomt? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers betrokken blijven? In dit blog verteld Debble Product Owner,...
Blogpost / 9-4-2021

Hardware bestellen via Teams

Klanten van Wortell bestellen snel en makkelijk hardware via een special app in Microsoft Teams. Wel zo handig! .tb_button {padding:1px;cursor:pointe...
Blogpost / 21-1-2021

Adoptie van Microsoft 365: hoe zorg je dat collega's nieuwe technologie omarmen?

10 tips over hoe je collega's mee kan nemen in technologische veranderingen en vernieuwingen. 
Blogpost / 14-1-2021

Waarom je als onderwijsinstelling niet zonder ICTO-coach kan

Waarom het als onderwijsinstelling essentieel is om een ICTO-coach in te zetten. 
Blogpost / 16-10-2020

Werken met een lastig lichaam

Lees in deze blog het bijzondere verhaal van Remko Brilman, over hoe iedereen een baan verdient. Ook als zij een lastig lichaam hebben. 
Blogpost / 14-10-2020

Windows Virtual Desktop maakt thuiswerken makkelijk

Thuiswerken is geen keuze, het is noodzaak. Toch hebben niet alle medewerkers thuis ook toegang tot alle applicaties en gegevens. Daarvoor moeten ze t...
Blogpost / 9-10-2020

Mijn indruk van de Surface Duo

Een paar dagen met de Surface Duo was voor mij wel voldoende.
Blogpost / 2-10-2020

De flexibele werkplek voor het nieuwe normaal

De manier waarop we werken en met elkaar samenwerken is de afgelopen maanden drastisch veranderd. Thuis en onderweg werken is meer norm dan uitzonderi...
cloud security
Blogpost / 10-9-2020

E-book Remote Everything

‘Hoe ziet de werkplek eruit?’ Gedurende een lange periode hadden we een duidelijk beeld van het antwoord op die vraag. Lees het in dit e-b...
Blogpost / 18-8-2020

In-partnership werken aan de beste Moderne Werkplek met Liquit

Liquit en Wortell gaan een strategisch partnership aan om klanten een nog betere Moderne Werkplek ervaring te kunnen bieden.
Blogpost / 27-3-2020

Ergonomie op de werkplek: zo stel je ook jouw thuiswerkplek goed in

Een onderdeel dat vaak vergeten wordt als bedrijven thuiswerken.
Blogpost / 5-6-2020

Thuiswerken: zo ziet het er bij Wortell uit (inclusief tips)

Neem een kijkje hoe het er bij de Wortellers aan toe gaat.