Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Bedrijfsapplicaties op Windows 8

Blogs
8-11-2012

Tablet-pc's met Windows 8 onderscheiden zich van andere tablets doordat ze ook geschikt zijn voor Windows 7-applicaties. Bedrijfsapplicaties zoals Exact, Navision en SAP – niet geschikt om via touch te bedienen – zijn met een Windows 8-tablet met toetsenbord en muis prima te gebruiken. Dit omdat de tablet daarmee een volwaardige pc is.

Naast Windows 8-desktopapplicaties, zijn ook Windows 8-apps te ontwikkelen die informatie uit bedrijfssystemen ontsluiten. Deze apps zijn veelal bedoeld om vanaf een tablet informatie te consumeren. Bedrijven als SAP hebben al aangekondigd Windows 8-apps te gaan maken die hierop inspelen.

 

In een gesprek met Bas Paumen, Business Group Lead Windows van Microsoft Nederland, zegt hij hierover: "Windows 8 zal veel betekenen voor de diversiteit aan hardware; van tablets tot laptops en alles daartussenin. Met Windows 8 zijn we erin geslaagd een platform te bieden dat je op een tablet kunt laten functioneren als informatieconsumptie-apparaat, maar ook als een device voor productief dagelijks werk. Op Windows 8-tablets is gewoon Microsoft Office te gebruiken. Bovendien zijn ook de applicaties die nu onder Windows 7 te gebruiken, zoals Exact, Navision en vele andere specialistische pakketten. Daarnaast biedt de Modern UI een ongeëvenaarde gebruikservaring."

 

Bedrijven die informatie uit bedrijfsapplicaties gemakkelijk willen ontsluiten, kunnen ervoor kiezen een applicatie van de leverancier te gebruiken. Hoewel naast SAP ook andere leveranciers hebben aangekondigd dit te gaan doen, zijn ze er nog niet in overvloed. Ook zullen veel van deze apps een standaardweergave op de onderliggende bedrijfsapplicaties bieden.

Naast Windows 8-apps uit de Windows Store is het ook mogelijk om zelf Windows 8-apps te ontwikkelen. Hoeveel tijd het kost een dergelijke app te maken, is sterk afhankelijk van de complexiteit en de kwaliteit van de onderliggende brondata. Doordat Microsoft met Windows 8 een designstandaard heeft ontwikkeld (Metro of "Modern UI"), hoeft daarbij weinig aandacht besteed te worden aan het uiterlijk van de app.

 

Een voorbeeld van een app die is bedoeld om informatie uit bedrijfsapplicaties te ontsluiten: de gemeente-app, nu te downloaden in de Windows 8 Store. Deze app is gericht op gemeentemedewerkers in een klantcontactcentrum. De medewerker kan via een zoekopdracht alle gegevens van een bezoeker in één keer opvragen. De app-interface is geschikt voor een tablet. Samen met de burger zijn vervolgens alle gegevens door te nemen. Denk daarbij aan openstaande vergunningsaanvragen, facturen en bijvoorbeeld gegevens over de WOZ-waarde van een eigen woning. Ook kan de ambtenaar erop gewezen worden dat een paspoort of rijbewijs binnenkort verloopt. Hij of zij kan de aanvraag vervolgens direct in gang zetten. Daarvoor linkt de app naar bestaande Windows 8-desktopprogramma's, zodat dergelijke functies niet volledig opnieuw opgenomen hoeven te worden.

 

De inzet van tablets en "Modern UI"-apps maken allerlei nieuwe bedrijfsscenario's mogelijk. Deze scenario's zijn uiteraard ook te ondersteunen met een Android-tablet of iPad. Microsoft is echter uniek, omdat het bedrijf desktopapplicaties ondersteunt, direct op de apparaten zelf. Het wiel hoeft dus niet elke keer opnieuw uitgevonden te worden voor het verwerken van functies in dergelijke applicaties in een app. Ook is een Windows 8-computer op te nemen in een bedrijfsnetwerk. Dit biedt een verhoogde vorm van beveiliging en een beperking in het verkeer over het internet.

Paumen: "Windows 8 is optimaal te integreren met een Windows 7-omgeving. Bedrijven kunnen gewoon gebruik blijven maken van de bestaande investeringen. Windows 7-applicaties werken onder Windows 8 en zelfs de bestaande software deployment-methodieken kunnen van kracht blijven."

 

In mijn dagelijkse werk houd ik mij bezig met ICT-vraagstukken van bedrijven. Daarbij ben ik voornamelijk bezig met Microsoft-technologie. De afgelopen maanden kwam Windows 8 en de impact daarvan op organisaties in bijna ieder gesprek naar voren. Enkele organisaties zijn inmiddels begonnen met het migreren van hun ICT-werkplekomgeving naar Windows 8. Dit zijn echter nog niet heel veel bedrijven. Veel organisaties die ik spreek zijn wel aan het onderzoeken wat zakelijke Windows 8-tablets voor hun bedrijf kunnen betekenen. Daarbij wordt primair de link gelegd tussen het systeem en "Modern UI"-bedrijfsapplicaties.

Volgens mij ligt hier een belangrijke kracht van Microsoft. Aan de ene kant het nieuwe – op aanraaksystemen toegespitste – uiterlijk en aan de andere kant de mogelijkheid om desktopapplicaties, bedoeld voor Windows 7, te kunnen blijven gebruiken. De combinatie hiervan en het ontwikkelen van apps op onderliggende bedrijfsapplicaties, zal de adoptie van Windows 8 in het bedrijfsleven stimuleren en bevorderen. Niet direct voor de gehele ICT-omgeving van bedrijven, wel voor specifieke bedrijfsonderdelen.