Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Binnenkort gratis Office 365 Self Service Password Reset

Kennis
28-4-2015

Eén van de meest gestelde vragen aan een ICT-helpdesk is een verzoek om een vergeten wachtwoord te herstellen. Microsoft heeft hier met Azure Active Directory een oplossing voor ontwikkeld door gebruikers zelf in staat te stellen hun wachtwoorden te wijzigen. Dit was echter voorbehouden aan gebruikers met en Azure Active Directory Premium abonnement. Binnenkort is dit echter ook mogelijk voor gebruikers met een Office 365 abonnement, zonder Azure Active Directory Premium te hoeven aanschaffen. Office 365 Self Service Password Reset zal daarmee voor iedereen beschikbaar zijn.

De basis versie van Azure Active Directory is onderdeel van Office 365. De premium versie dient los of als onderdeel van Microsoft EMS aangeschaft te worden. Enkele functies, waaronder dus de mogelijkheid voor eindgebruikers om zelf hun wachtwoord te kunnen wijzigen, worden nu onderdeel van het basis Office 365 abonnement. Een andere functie die uit Azure Active Directory Premium wordt gehaald en onderdeel wordt van het basis Office 365 abonnement is de mogelijkheid om een aangepaste inlogpagina te kunnen maken.

Wachtwoorden kunnen door gebruiker gewijzigd worden door een aantal vragen te beantwoorden, een SMS te laten sturen, de dienst een vast telefoonnummer te laten bellen of een e-mail naar een alternatief mailadres te laten sturen. Gebruikers dienen daarbij minimaal altijd twee verschillende wachtwoord herstelmogelijkheden uit te voeren. Er moet bijvoorbeeld én een geheime vraag beantwoord worden én een code vanaf een SMS bericht worden ingevoerd.

De eerste keer dat gebruikers inloggen nadat deze optie is aangezet dienen ze hun alternatieve contactmethoden aan te geven. Deze methoden kunnen door de organisatie geselecteerd zijn.

Office 365 Self Service Password Reset instellen

Nadat de alternatieven zijn ingesteld kunnen gebruikers op elk moment dat ze hun wachtwoord zijn vergeten dit zelf herstellen door de procedure te doorlopen. Hiervoor dienen ze op de optie Wachtwoord vergeten te klikken waarna ze de alternatieve contactmethoden kunnen selecteren:

Office 365 Self Service Password Reset wachtwoord herstellen

Wat is de impact van Office 365 Self Service Password Reset?

In basis is er geen impact voor bedrijven die deze optie in gebruik nemen. De functie is optioneel dus bedrijven kunnen zelf bepalen of ze hem aan willen zetten. Daar waar organisaties deze optie echter in gebruik nemen kan het effect in de vorm van het aantal af te handelen wijzig-wachtwoord verzoeken drastisch afnemen. Zeker indien Azure Active Directory is gekoppeld aan een lokale Active Directory. Een vergeten wachtwoord procedure zal in dat geval tevens het wachtwoord in de lokale Active Directory aanpassen.

Vanaf wanneer is Office 365 Self Service Password Reset beschikbaar?

Office 365 Self Service Password Reset staat nu op de roadmap van Microsoft. De manier waarop de functie in gebruik genomen wordt kan dus nog wijzigen. Er is nog geen definitieve planning afgegeven voor het gratis beschikbaar komen van deze functie in Office 365. Omdat de functie reeds beschikbaar was onder Azure Active Directory premium verwacht ik echter niet dat lang zal duren.

Cloud Business Community

Wil je proactief op de hoogte blijven van updates in het Office 365 platform? Wordt gratis lid van de Cloud Business Community. Meer over de diensten van Wortell als Office 365 implementatiepartner.