Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Gestroomlijnd proces voor GGD Zuid-Limburg in coronatijd

Blogs
Jimmy Welling
22-7-2021
Met de coronapandemie zien de GGD’s een rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om data- en informatieverzameling. Alles wat hier verzameld wordt, is interessante materie voor wetenschappelijk onderzoek, op de korte en de lange termijn. Eén van mijn business intelligence projecten van de afgelopen maanden, had ook hiermee te maken. In deze blog deel ik meer over dit project en mijn inzichten.   

6000 testen ingepland in 4 uur

GGD Zuid-Limburg had een onderzoeksvraag: wat is de relatie tussen verschillende determinanten (blootstelling, symptomen, compliance aan maatregelen, maatschappelijke gevolgen) en de proportie positieve coronavirus antistoftesten in de provincie Limburg. Daarom kon iedereen zich aanmelden om een test op antistoffen te ondergaan, dus nadrukkelijk ook mensen die niet eerder (positief) op corona waren getest. Als tegenprestatie moest men bereid zijn om een vragenlijst in te vullen.   

Koppeling 

Voor dit project werkte de GGD samen met onderzoeksbureau MWM2. Dit bureau leverde twee vragenlijsten. Als eerste een inschrijflijst waar iedereen de benodigde persoonlijke informatie kon achterlaten voor het maken van een testafspraak. De tweede lijst bevatte de onderzoeksvragen. Het was mijn taak om een koppeling te ontwikkelen tussen de MWM2-vragenlijsten en het datawarehouse van GGD. MWM2 bood de vragenlijsten aan via een REST API. De koppeling die ik maakte bestond uit een aantal in powershell geschreven scripts die de data van MWM2 ophaalden en in de SQL-server van het datawarehouse plaatsten.

Van data naar analysemateriaal

Niet alleen de gegevensverzameling, maar ook de resultaten van de uiteindelijke coronatests, werden met de GGD gedeeld. Hierin hebben we snel een passende oplossing kunnen aanbieden. Op basis van Microsoft technologie worden de testresultaten (via Excel) automatisch verwerkt in het datawarehouse. Deze testresultaten worden vervolgens (via het Microsoft Datawarehouse) automatisch gedeeld met de GGD. Doordat dit alles centraal is vastgelegd in het datawarehouse konden we deze gegevens direct gebruiken voor het bron- en contactonderzoek. Hiernaast hebben we op basis van de Microsoft technologie een lab omgeving in kunnen richten zodat de onderzoekers zelf de data konden bevragen. Hiermee konden zij snel en eenvoudig de prangende en urgente zaken snel beantwoorden. 

Gestroomlijnd proces  

Al snel bleek dat er veel animo was om aan het onderzoek deel te nemen. Nadat de e-mailuitnodiging met vragenlijst verzonden was, hebben 6000 deelnemers zich in de eerste vier uur aangemeld en een testafspraak ingepland. Aan het einde van de dag was de populatie van 10.000 deelnemers bereikt en zat het onderzoek helemaal vol. De aparte teststraat voor dit onderzoek kon direct worden ingericht, zodat het onderzoek in de maand erop volledig kon worden uitgevoerd en afgerond. Wat mij betreft niet alleen het bewijs dat Nederlanders in deze tijden erg actief bezig zijn met hun gezondheid. Het geeft ook aan dat je met een gestroomlijnd proces het mensen makkelijk maakt om ergens aan deel te nemen, de drempel ontzettend verlaagt en dus snel je doel kunt behalen.” 

Honger naar kennis en data

GGD Zuid-Limburg is een organisatie die heel erg gelooft in de kracht van data. En dat is logisch, want er zit zoveel waardevolle informatie opgesloten in gegevens. Aanknopingspunten voor beleid, onderzoek en noem maar op. Als eenmaal duidelijk wordt dat je als organisatie een schat aan gegevens en dus kennis bezit, dan is er honger naar meer. We zijn hier altijd bezig om meer te ontdekken, meer te weten te komen zodat data maximaal effectief kan worden ingezet. Bijvoorbeeld ook op het vlak van jeugdgezondheid.  

Afspraak plannen

Benieuwd welke toegevoegde waarde data voor jouw organisatie kan bieden?

Hoe jij de schat aan gegevens omzet naar inzichten? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.