Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Kan je Android-apps nog wel vertrouwen?

Inmiddels heb je er waarschijnlijk al over gehoord: de beruchte sms met de vraag of je je pakket wilt volgen. Heb je een Android-apparaat en klik je op de link om een app te downloaden, dan is het eigenlijk al te laat. Malware en een virus dringen je telefoon binnen en proberen vervolgens bij elke overschrijving het bedrag te veranderen. Vijftig euro voor een familielid verandert in vijfhonderd euro voor een crimineel. En gebruik je een app voor cryptocurrencies, dan steelt de malware de gegevens in een handomdraai.

Hoe zit het precies met deze gevaarlijke sms? En kan je apps op een Android-apparaat überhaupt nog wel vertrouwen?

Geen alarmbellen? Factory reset!

De sms heeft twee verdachte elementen: hij is geschreven in gebrekkig Nederlands en verzoekt je om een externe app te downloaden. Hiermee zouden alle alarmbellen op rood moeten gaan. Maar vaak is dat niet het geval. Dat komt vooral door het type virus waarmee je te maken hebt. Deze zogeheten FluBot-malware wordt naar je gehele contactenlijst verstuurd. De afzender is daarom altijd een bekende, wat direct vertrouwen schept.

Nieuw is dit concept overigens niet. De malware, die zich als een worm verspreidt via sms, is eigenlijk een moderne versie van een van de eerste computervirussen ooit: ILOVEYOU.

Hoewel het concept oud is, trappen mensen er nog altijd in grote getale in. De aangiftes stromen binnen en Android-gebruikers zitten met de handen in het haar. Duizenden Nederlanders hebben inmiddels malware op hun mobiel na de valse sms over een pakketje. Hoe kom je daar nu weer van af?

Het goede nieuws: er ís een manier om de malware te verwijderen. Het slechte nieuws: je moet je Android-apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat je al je data kwijt bent. En dat is wel het laatste waarop je zit te wachten.

Android veilig gebruiken doe je zó

De hamvraag: kan je Android-apps eigenlijk nog wel vertrouwen? Want laten we eerlijk zijn: Apple-apparaten hebben geen last van de FluBot-malware. Dit komt doordat elke app eerst door de selectieprocedure van Apple heen moet voordat deze wordt opgenomen in de App Store. Vanwege het gesloten systeem is het veel moeilijker voor malware en virussen om je telefoon binnen te dringen.

Maar dit betekent niet dat je je Android-apparaat in de prullenbak hoeft te gooien. Met een gezonde dosis verstand kom je een behoorlijk eind. En gebruiken medewerkers binnen jouw organisatie Android-apparaten, zorg dan voor een aanvullende beveiliging. Microsoft Defender for Android biedt uitkomst: deze herkent en blokkeert een schadelijke link wanneer een gebruiker hierop probeert te klikken. Probleem voorkomen!

Microsoft Defender for Android is onderdeel van Wortells MDR-dienst. Interesse? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer leren over dit soort onderwerpen?

Actuele maatschappelijke vraagstukken bespreken we tijdens Het Nationale Cybersecurity Debat op 23 juni.

Meer over MDR (Managed Detection and Response)

Blogpost / 27-8-2021

SOC of MDR: waarvoor moet je kiezen als onderwijsinstelling?

Onderwijsinstellingen zijn steeds vaker het doelwit van hackers. De educatieve sector ligt er wakker van. Logisch, want je wilt niet dat de data van s...
Blogpost / 7-7-2021

Het eerste Nationale Cybersecurity Debat: Cybersecurity trends, een pittig debat en oplossingen voor jouw veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemt gijzelsoftware een risico voor de nationale veiligheid. Dagelijks leggen cyber...
Wortell OT security managed detection and response
Blogpost / 12-3-2021

Waarom cybersecurity zich niet alleen op IT, maar ook op OT moet richten

Veel organisaties binnen de industrie kopen machines zonder inzicht te hebben in cybersecurity. Dit kan ze heel duur komen te staan. 
Blogpost / 24-2-2021

Je organisatie beschermen tegen hackers: het belang van de human factor

Je hebt alle benodigde technologie aangeschaft om je organisatie te beschermen tegen hackers. Met zulke geavanceerde middelen voel je je helemaal veil...
Blogpost / 12-1-2021

Waarom de CISO een aparte rol moet hebben binnen élke moderne organisatie

Waarom de CISO van toegevoegde waarde is voor elke organisatie op gebied van security. 
Blogpost / 7-12-2020

Wortell biedt 24.7 cybersecurity bewaking voor industriële omgevingen op basis van Microsoft Azure

Als eerste Europese Microsoft partner biedt Wortell vanaf heden 24.7 bewaking en beveiliging van cyber dreigingen in industriële omgevingen op ba...
Blogpost / 20-4-2020

Thuiswerken vergroot beveiligingsrisico’s: aantal kraakpogingen verdubbeld

Juist nu is extra oog voor security belangrijk.
Blogpost / 4-9-2019

Wortell start een nieuwe securitydivisie!

Voor ons staat veiligheid áltijd voorop. Of we nu data- en AI-omgevingen bouwen of een Azure-omgeving neerzetten, we vinden dat dit op een zo v...