Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Kun je een website maken met Office365 Preview?

Blogs
16-12-2012

Na het aanmaken van een account voor Office365 Enterprise Preview wordt er automatisch een publieke website aangemaakt, deze is overigens nog niet direct publiek toegankelijk.

De site die aangemaakt wordt ziet er als volgt uit:

site-365-defaulthomepage

Standaard biedt de site:

  • Zoekmachine vriendelijke url's
  • Zoekmachine optimalisatie (o.a. keywords, Google sitemap)
  • Keuze uit een aantal standaard designs
  • Blog functionaliteit
  • Zoek functionaliteit
  • Device channel voor mobiele apparaten
  • Image renditions

 

Wat opvalt is dat enkele functionaliteiten die binnen SharePoint 2013 on-premises beschikbaar zijn beperkt of helemaal niet beschikbaar zijn in Office 365. Zo zijn er maar twee device channels beschikbaar (één default channel en één voor mobiele apparaten) de device channels zijn niet aan te passen of uit te breiden. Ook is het 'Content by search' web part niet beschikbaar en is er geen mogelijkheid om terug te vallen op het 'Content by query' web part want deze ontbreekt ook.

 

Navigatie, structuur en pagina’s
De website bestaat uit een root web met daarin pagina's, het is niet mogelijk om sub webs aan te maken, ook niet via SharePoint Designer. Een andere manier om pagina's te structureren is door mappen aan te maken in de pagina bibliotheek.

 

Een flinke beperking is de mate waarin je het menu van de site kunt bepalen, het menu werkt onder water wel op basis van de term store maar de interface biedt je alleen de mogelijkheid om links op het eerste niveau aan te maken, complexere menu structuren zijn dus niet mogelijk tenzij je deze vast zet in de masterpage, maar dat is weer nadelig qua onderhoud. Onderstaande afbeelding toont de manier waarop je links kunt toevoegen / bewerken in Office365 Preview.

site-365-editmenu
Vormgeving en huisstijl
Qua vormgeving is er wel veel mogelijk, zo kan er een aangepaste masterpage geplaatst worden zodat vrijwel elke huisstijl te implementeren valt.

Bloggen
Standaard bevat de website een blog functionaliteit, welke ook gebruik kan worden om bijvoorbeeld nieuwsberichten te plaatsen. Op de blog posts kunnen reacties worden geplaatst o.a. op basis van de Facebook social plugin http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/.

 site-365-blog

Uitbreidbaarheid
Wil je meer functionaliteit aan de website toevoegen? Dan kun je het Script editor web part gebruiken om bijvoorbeeld aan de hand van JavaScript uitbreidingen te bouwen of je kunt kijken naar de APPs uit de SharePoint App store.

Aan de slag
Wil je zelf een Office365 Enterprise Preview account aanmaken? Ga dan naar http://www.microsoft.com/office/preview/en/office-365-enterprise