Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Ontwikkelingen binnen Microsoft Teams en SharePoint

Ik zet een aantal highlights voor je op een rij.

Voor wie nog niet bekend is met Microsoft Teams: deze applicatie is een paar jaar geleden ontwikkeld als ultieme samenwerktool voor teams van alle groottes. Het moest de concurrentie aangaan met het in de developer en start-up scene veelgebruikte Slack. Inmiddels is Teams geen alleenstaand product meer, maar wordt het steeds verder geïntegreerd met de rest van Office 365. Dat Teams steeds belangrijker wordt binnen Microsoft, is niet alleen te merken aan het feit dat het het snelst groeiende product is binnen de suite. Het verschil met de eerste versie is enorm.

Teams: nieuwe hardware

Er komt een serie nieuwe devices aan die speciaal zijn ontwikkeld voor het gebruik met Microsoft Teams in vergaderruimtes. Het gaat hier om video conferencing hardware van verschillende fabrikanten als Jabra, HP, Logitech en Polycom. Inderdaad: zij maakten eerder ook al devices voor Skype for Business, de voorloper van Microsoft Teams.

Teams: volledige integratie SharePoint

Speaking of which: een van de features die van Skype for Business afkomt is de mogelijkheid om heel gemakkelijk je scherm te delen in Microsoft Teams. Maar nog interessanter is vermoedelijk de volledige integratie van de SharePoint-bibliotheek. Want waar je normaalgesproken alleen bestanden via een beperkte Teams-interface kon benaderen, krijg je nu de daadwerkelijke SharePoint ervaring in Teams. Mooie bijkomstigheid hiervan is dat je nu ook de bestanden die je toevoegt vanuit Teams ook offline kunt synchroniseren. Als je het vliegtuig instapt kun je dus gewoon verder werken, met één druk op de knop.

Teams: Live Events

Een andere interessante ontwikkeling is ‘Live Events’. Je kunt straks heel eenvoudig een streaming evenement organiseren voor heel veel mensen tegelijk, in de orde van duizenden tot tien, twintigduizend mensen. Dit kan een publiek toegankelijk event zijn, maar je kunt er ook een besloten event van maken en er enkel collega’s en andere interne mensen voor uitnodigen. Mensen kunnen de stream bekijken, maar er is ook interactie mogelijk. Als organisator krijg je hier de tooling voor, zodat je mensen het woord kunt geven en dat soort handige dingen.

Teams: integratie van StaffHub (Shifts)

Net als Skype for Business gaat ook de online applicatie StaffHub verdwijnen binnen Office 365, dit wordt namelijk straks geheel geïntegreerd in Microsoft teams. Het komt beschikbaar als applicatie binnen Microsoft Teams onder de naam Shifts. Ook binnen de mobiele app van Teams wordt Shifts geïntroduceerd, alsmede een nieuwe Home tabblad. Deze geeft een overzicht van komende Shifts en ontwikkelingen die binnen het team spelen. Vanaf april wordt iedereen die in StaffHub zit automatisch gemigreerd naar Teams.

Teams: dynamische groepen, integratie Graph en een nieuw Admin Center

Er verandert nog veel meer binnen Teams, maar niet alles is even spannend misschien. Ik heb nog een paar persoonlijke highlights die ik nog wel even wil benoemen. Allereerst de aankondiging van de Dynamische groepen. Een handige feature binnen Teams waarmee je op basis van bepaalde gebruikerseigenschappen kunt zorgen dat de gebruiker automatisch wordt opgenomen in die groep en op deze manier dus in een Team. Ook komen er meer beheer mogelijkheden beschikbaar met Microsoft Graph en is er een nieuw Admin Center, speciaal voor Teams.

SharePoint: moderne portalen

Ik ben vanuit Wortell zelf veel bezig bij klanten met portalen die worden aangeboden vanuit SharePoint Online. Een paar jaar geleden is Microsoft al een nieuwe weg ingeslagen met wat zij noemen ‘de nieuwe moderne portalen’, ‘de nieuwe sites’ en ‘de nieuwe pagina’s’. Deze moeten voldoen aan de nieuwste webstandaarden en er modern en fris uitzien en Microsoft heeft nu een flinke slag gemaakt. Ze hebben ervoor gezorgd dat alles veel simpeler en moderner in te richten is.
Zo is alles out of the box responsive (zodat het automatisch meeschaalt naar elk willekeurig device) en is er een grote set van componenten standaard beschikbaar zodat maatwerk niet meer nodig is.

SharePoint: centrale beeldbank

Er komt een centrale bibliotheek beschikbaar, voor een bedrijfsbrede beeldbank die overal beschikbaar is als je iets met content doet, bijvoorbeeld als je een nieuwspagina aanmaakt. Zo kun je een banner of een header straks dus uit de beeldbank pakken, zodat alles beter gecontroleerd is en alles er hetzelfde uit kan zien. Dit scheelt gebruikers heel veel tijd.

SharePoint: gepersonaliseerde ervaring

Verder gaan ze de portalen steeds meer gepersonaliseerd maken. Er komen gepersonaliseerde web onderdelen met bijvoorbeeld recent bezochte sites. Handig, want zo kun je de volgende keer meteen weer verdergaan waar je was gebleven. Maar ook met snelle links naar de recente documenten. Een overzicht van nieuws dat specifiek voor jou interessant is. Dat nieuws kan straks namelijk worden toegespitst op bepaalde doelgroepen.

SharePoint: meten is weten

Tot slot komt er ook vernieuwing aan binnen de site usage overzichten. Zo kun je zien welke pagina’s goed bezocht worden. Ook wordt er een heat map-mogelijkheid toegevoegd, waarmee je kunt zien welke onderdelen van een site of pagina veel worden gebruikt, waar veel op wordt geklikt en – vooral ook – wat dus minder gezien wordt. En kun je zorgen dat deze onderdelen meer aandacht krijgen, door ze bijvoorbeeld naar een beter zichtbare plek te verschuiven. Allemaal erg handige nieuwe features, uitbreidingen en componenten, die mijn werk nog gemakkelijker maken en ervoor zorgen dat er minder maatwerk nodig is voor jouw als klant!

Meer over SharePoint

Blogpost / 10-10-2016

Testen in SharePoint Online: Waarom?

Testen. Het kost geld, duurt lang en is het daadwerkelijk nodig? Terechte vragen. In onderstaand voorbeeld geef ik een antwoord op deze vragen.
Blogpost / 20-5-2016

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint
Blogpost / 12-5-2016

Delen met externe gebruikers in SharePoint Online & OneDrive for Business, blijf in controle

Sharing van documenten met externe gebruikers in SharePoint Online en OneDrive for Business, maar hoe zorg je dat je in controle blijft wat er gedeeld...
Blogpost / 2-5-2016

SharePoint documentbibliotheken krijgen een nieuw uiterlijk

Microsoft heeft recent aangekondigd dat het de SharePoint documentbibliotheken van een nieuwe vormgeving gaat voorzien, indien je Office 365 omgeving...
Blogpost / 29-3-2016

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint
Blogpost / 23-3-2016

Klantcase: document sets in SharePoint 2013 DMS

Hoe een klant blij en enthousiast wordt gemaakt door een goede samenwerking en een SharePoint 2013 oplossing op maat.
Blogpost / 25-11-2015

SharePoint Check-Up: Quick wins voor je SharePoint-omgeving

Wortell heeft samen met Microsoft de SharePoint Check-Up ontwikkeld om een aantal 'quick wins' voor jouw organisatie te definiëren.
Blogpost / 2-11-2015

SharePoint Governance

Het SharePoint Governance plan zorgt er voor dat projecten technisch goed worden uitgevoerd en het biedt richtlijnen over succesvol gebruik.
Blogpost / 5-10-2015

Effectief samenwerken met SharePoint Online

Hoe kan je de medewerkers van je organisatie op een makkelijke manier heel efficiënt met elkaar laten samenwerken? Dat kan met SharePoint Online.
Blogpost / 9-9-2015

Meer invloed op je backups in SharePoint Online

Met SharePoint Online hoeft men zich geen zorgen te maken over het maken van backups, maar wat als je meer invloed wilt hebben op je backup strategie?
Blogpost / 31-8-2015

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 12-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 3/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016, nl: Operations/Telemetry, Hybride Search/Office Graph en eDiscovery,...
Blogpost / 8-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 2/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016. Ondermeer Minimal Serverroles, User Profile, Patching en durable lin...