Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Windows 10: do or don’t voor de zakelijke markt?

Blogs
28-7-2015

Windows 10 komt eraan. Bij de ontwikkeling ervan liet Microsoft zich meerdere malen ontvallen dat het nieuwe besturingssysteem het karakter van een ‘Windows as a Service’-model zou krijgen. De softwaregigant wilde daarmee vooral duidelijk maken dat zijn nieuwste softwareversie niet alleen periodieke updates kent – zoals eerdere Windows-versies –, maar ook dat klanten continu worden voorzien van updates en nieuwe features. Zelf upgraden is niet meer nodig: Windows 10 wordt het eerste cloudgedreven besturingssysteem. Als CTO van Wortell, waar we organisaties ondersteunen met advies, implementatie en beheer van nieuwe software en systemen op de werkvloer, roept dat bij mij twee vragen op. Wat betekent dit voor de migratie en compatibiliteit van Windows 10 met applicaties en devices? En bieden de clouddiensten van Windows 10 wel voldoende flexibiliteit om te voldoen aan individuele wensen van organisaties?

Het einde van wipe-and-load

Op mijn eerste vraag heeft Microsoft een kort en krachtig antwoord: de introductie van een in-place-upgrade. Dankzij dit eenvoudiger deployment-proces is het mogelijk Windows 7 of 8.1 te upgraden naar Windows 10, terwijl apps, data en configuratie van de bestaande Windows-installatie worden behouden. Zo zijn belangrijke zaken eenvoudig terug te zetten na installatie van Windows 10, en is de traditionele ‘wipe-and-load’-benadering om nieuwe Windows-versies te installeren, verleden tijd. En dat is vooral goed nieuws voor organisaties. Voor die is de overstap op nieuwe (bedrijfs)software namelijk vaak lastiger dan voor consumenten, die immers minder te maken hebben met oude, maar essentiële applicaties die moeten worden overgezet.

Wat betreft compatibiliteit doet Microsoft, naar eigen zeggen, hard zijn best om de compatibiliteit tussen Windows 10 en Windows 7 en 8.1 te garanderen. Dat geldt ook voor hardware: Windows 10 is zó ontworpen, dat de update over het algemeen dezelfde hardware-eisen kent als Windows 7 en 8.1, waardoor Windows 10 ook te draaien is op de bestaande devices binnen een organisatie. Voor bedrijven betekent dat eenvoudiger management en implementatie van de nieuwste Windows-versie tegen beheersbare kosten. Bij Wortell hadden we de mogelijkheid om gedurende de afgelopen maanden een zestal proefmigraties naar Windows 10 uit te voeren. Dat gaf enorm veel informatie. De meest belangrijke conclusie voor ons is, dat het grootste obstakel van eerdere migraties – of applicaties het nog wel doen – totaal niet tot problemen heeft geleid.

Nooit meer upgraden?

Een vraag die ik eerder al in mijn blog ‘Outsourcen naar de cloud: Slikken of stikken’ stelde, is of de cloud – en in het bijzonder SaaS – wel voldoende flexibiliteit biedt om aan de wensen van een organisatie te voldoen? Hoewel het voor bedrijven dankzij de opkomst van cloud computing mogelijk is om huidige systemen continu aan te passen aan technologische veranderingen, worden clouddiensten wel automatisch aangemaakt en door grotere groepen klanten gebruikt. De klant consumeert daardoor slechts wat hem wordt aangeboden: een ‘slikken of stikken’-model.

Microsoft zegt ook hiermee rekening te houden bij zijn nieuwste upgrade. Met Windows 10 hebben klanten naast long term servicing branches (LTSB) ook de keuze voor het nieuwe current branch (CB). In tegenstelling tot LTSB ontvangen klanten met CB maandelijks nieuwe features op hun devices. Zo hoeven bedrijven niet te wachten op een nieuwe Windows-versie voor nieuwe features, maar blijven zij altijd up-to-date. De softwaregigant beseft dus dat een ‘one-size-fits-all’-oplossing niet altijd voldoende is om tegemoet te komen aan individuele-klantwensen.

Beste beentje voor

Microsoft lijkt dus zijn beste beentje voor te zetten om de migratie naar Windows 10 ook voor zakelijke klanten zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken. Wat mij betreft een goede reden om Windows 10 serieus te nemen, en ook als bedrijf vanaf 29 juli 2015 de overstap te overwegen.