Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De duurzame dierfokkerij Hendrix Genetics dankzij wereldwijde data en samenwerking

Hendrix Genetics: veel mensen kennen dit bedrijf niet, terwijl ze er regelmatig – misschien wel dagelijks – indirect mee te maken hebben. “Waar ter wereld je ook een ei eet, er is een grote kans dat onze genetica erin zit. Dat geldt ook voor de zalm die op je bord ligt.” Rob Kremers, Director of IT bij Hendrix Genetics, vertelt over wereldwijde data én samenwerking.

Heel simpel gezegd, fokt Hendrix Genetics kalkoenen, leghennen, kippen, varkens, zalm, forel en garnalen. Zij wil de standaard zetten voor duurzame dierfokkerij. “Onze R&D-afdeling analyseert op basis van data welk mannetje met welk vrouwtje gekruist moet worden zodat nakomelingen bijdragen aan het realiseren van de fokdoelen. Zo is ook onze samenwerking ontstaan met de Bill en Melinda Gates Foundation. Hun doelstelling is dat alle mensen op de wereld moeten kunnen eten. Afrika is een voorbeeld van een land waar steeds meer mensen zijn, maar telkens minder voedsel te winnen is. Daarom zijn wij bezig met het fokken van een kip die goed gedijt in het Afrikaanse klimaat.” Dit sluit naadloos aan bij de missie van Hendrix Genetics: de wereldwijde voedseluitdaging ondersteunen met hoge kwaliteit dierlijke genetica. “En dat is nodig, want er zijn nog steeds 900 miljoen ondervoede mensen op de wereld.”

Wereldwijde data

Hendrix Genetics heeft zo’n 3.400 medewerkers in 25 landen. “We houden de dieren op meerdere continenten, bijvoorbeeld in stallen, broederijen en viskwekerijen.” In de visie 2020 werd door het bedrijf onderkend dat IT een belangrijke enabler was en zijn er een aantal initiatieven gestart, waaronder de outsourcing van het eigen datacenter en wereldwijde implementatie van ERP- en CRM-systemen.

“Data zijn erg belangrijk voor ons en we hebben verschillende bedrijven overgenomen, die we volgens standaardprocessen willen laten samenwerken.”


Tijdens de implementatie van visie 2020 stonden de technologische ontwikkelingen niet stil. De cloud is ondertussen volwassen en information security is belangrijker geworden. “De voordelen van de cloud, zoals schaalbaarheid, pay-per-use, automatische updates, continue innovatie, veiligheid en goede back-ups hebben geleid tot een cloud-tenzij-strategie. Voor de implementatie hiervan zijn we uitgekomen bij Wortell. Zij hebben dit vaker gedaan, veel Microsoft Partner Awards gewonnen, geen eigen datacenter én er is een goede klik. Met Wortell doen we twee programma’s naast elkaar: de migratie van het datacenter naar Azure en de uitrol van de nieuwe werkplek gebaseerd op Office 365 met onder andere Microsoft Teams.”

Samenwerken over grenzen

“Teams biedt handige functies: SharePoint om bestanden met elkaar te delen, online meetings (met video calls), chatten, notities. Ik heb vanuit IT te maken met collega’s in Frankrijk, Nederland, Brazilië, Spanje, Amerika en Canada. Als we voorheen aan een project werkten, was dat altijd een Boxmeer-feestje. Daar zit de meerderheid namelijk fysiek bij elkaar.” Teams doorbreekt deze trend en maakt de lijnen tussen de landen aanzienlijk korter. “Om de werkplekken wereldwijd uit te rollen, hebben we een Teams-site gemaakt voor iedereen die betrokken is. Daar zijn alle bestanden te vinden, zoals de planning, notulen en procedures. Stel dat collega’s in Chili tegen een probleem aanlopen, dan posten zij een bericht in Teams. Alle leden krijgen dat bericht inclusief screenshot en kunnen erop reageren. Ik zie dat mensen elkaar helpen en van elkaar leren. Zelfs successen worden op afstand met elkaar gevierd. Als manager hoef ik niet meer te bellen; ik kan in Teams precies zien wat er gebeurt en rechtstreeks een vraag stellen. De communicatie is laagdrempeliger, behulpzamer en transparanter. Als internationaal bedrijf dat relatief klein is met veel locaties, is deze oplossing ideaal. En het kan worden toegepast voor andere afdelingen, zoals R&D en Operations.”

Met één druk op de knop inzicht

Data is in toenemende mate beschikbaar en van belang voor de dierfokkerij. Vandaar dat Hendrix Genetics Microsoft Azure heeft ingezet. “Met de building blocks kunnen we voor allerlei data sources een slimme architectuur neerzetten. Daarmee voeren we nu proefprojecten uit. Vision Technology toont bijvoorbeeld wat de kenmerken van een vis zijn, zoals het gewicht. Met één druk op de knop hebben we dat inzicht en de vissen kunnen gewoon doorzwemmen. Het scheelt kosten: we kunnen op- en afschalen wanneer nodig. Dat is bij een on-premise IT-park onmogelijk. Dankzij Microsoft zijn er van onze kant geen onderhoudsreleases meer nodig die een hoop tijd, geld en frustratie eisten. Updates worden automatisch doorgevoerd, ook op het gebied van security. Onze medewerkers gebruiken sinds kort Windows Virtual Desktop en multifactor authentication. Zo kunnen we meeliften met alle ontwikkelingen van Microsoft op securitygebied. Dat is nodig, omdat onze mensen overal ter wereld verbinden met ons netwerk.”

Kennis om zelf te innoveren

Hendrix Genetics heeft er bewust voor gekozen om Wortell - naast een implementatie- en beheerrol - een adviserende rol in de transformatie te geven. “Ik wil dat onze mensen straks het IT-werk zelf kunnen uitvoeren. Zij hebben namelijk de kennis van onze specifieke producten en business. Er is een goede adoptie bij ons IT-team, ook dankzij Wortell. De business vindt het iets moeilijker; het is een hele slag om bekend te raken met de nieuwe manier van werken. De ambassadeurs leren collega’s om hun weg te vinden. Gelukkig staat iedereen er positief in. Wortell ondersteunt ons daar heel goed bij.”