Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Flexibeler leren met Windows Virtual Desktop

“Met trots kunnen we zeggen dat wij in onderwijsland nu in de voorhoede zitten. Zeker binnen het MBO zijn we zelfs een uniek exemplaar.” Peter Udo, hoofd ICT van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) en zijn collega Raphael Wahl, technisch projectleider ICT zijn enthousiast over de informatietechnologie waar hun school op draait. Sinds kort heeft Windows Virtual Desktop (WVD) daarbinnen een prominente plek.

Twee jaar geleden zette het HMC, met zo’n vierduizend studenten en vijfhonderd medewerkers verspreid over twee locaties in Amsterdam en Rotterdam, al een flinke stap vooruit op ICT-gebied. Om effectiever en veiliger met elkaar te communiceren en samen te werken, gingen docenten en studenten gebruikmaken van Office365. Terwijl Peter en Raphael deze digitale werkplek verder ontwikkelden, wees Wortell hen op de mogelijkheid om daar WVD aan toe te voegen. “Wij wilden er op den duur graag een nóg flexibelere digitale werkomgeving van maken, waarin studenten zware tekenprogramma’s ook thuis kunnen gebruiken in plaats van alleen op school. WVD is daar perfect voor. Bovendien gaat deze dienst uitstekend samen met de andere drie grote pijlers waarop onze school steunt: Office365, Teams en Azure.” In eerste instantie zagen Peter en Raphael WVD als een extra speeltje en stond het op hun verlanglijst voor ergens in de toekomst. Door de coronacrisis sloeg dat compleet om. “Omdat vanwege het virus al sinds een jaar alleen online lessen mogelijk zijn, moesten we die overstap meteen maken. WVD veranderde voor ons opeens van een ‘nice to have’ in een ‘must have’.”  
 

Proef op de som

Voor het opzetten van WVD nam het HMC Wortell in de arm. “De service was voor ons helemaal nieuw en wij willen het op grote schaal gebruiken. Dan wil je zeker weten dat alles vanaf het begin goed verloopt. Nu het eenmaal staat, kunnen we er onderhoudstechnisch prima zelf mee uit de voeten.” In samenwerking met Wortell vond vanaf mei tot september 2020 een ‘Jumpstart’ plaats. Hierbij is eerst een WVD-omgeving ontworpen op basis van de specifieke wensen van de school. Vervolgens is die omgeving aan de hand van twee kleine pilots getest: eerst bij systeembeheerders, daarna bij een groepje docenten dat vaak betrokken is bij ICT-projecten. “Die Jumpstart hebben we benut om WVD volledig in ons systeem op te nemen en in te richten zoals wij dat willen. Toen we dat afgerond hadden, was het tijd om écht de proef op de som te nemen.” Vanaf september vonden uitgebreidere pilots plaats, met een grotere groep docenten en grotere aantallen studenten. Sinds 1 februari is de nieuwe digitale werkplek te gebruiken door elke medewerker en student van het HMC die dat wil. “Rond mei steken we er weer de peilstok in, om te weten hoe het tot dan toe is bevallen.” 

Bring Your Own Device

Voor Peter en Raphael voldoet WVD volkomen aan de verwachtingen. De nieuwe dienst heeft het studeren aan het HMC vele malen flexibeler gemaakt. “Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een student op een bepaalde dag maar één lesuur heeft. Ook in gewone, coronavrije omstandigheden ligt het dankzij WVD voor de hand dat hij of zij daarvoor niet helemaal heen en weer reist naar school, maar die les gewoon thuis volgt.” Maar de opbrengst is groter dan alleen gebruikersgemak, vertellen de twee ICT’ers. “In Amsterdam en Rotterdam staan in totaal zo’n tweeduizend computers, waarop software moet zijn geïnstalleerd en die eens in de vier jaar aan vervanging toe zijn. Dat is voor ons acht à tien weken werk per jaar. Nu wij WVD hebben, gaan we die machines niet meer vervangen – we halen ze weg. We gaan voor het Bring Your Own Device-concept: studenten die met hun eigen laptop of tablet naar school gaan.

En doordat wij maar één image, oftewel één virtuele harddisk hoeven te onderhouden, is het beheer een stuk kleinschaliger; het vraagt maar één week aan manuren. WVD bespaart ons – vooral op de lange termijn – dus een hoop tijd en geld.” 

Waardevolle samenwerking

Het HMC werkt al jaren samen met Wortell. Dat zo’n samenwerking om meer draait dan alleen hulp bij ingewikkelde ICT-kwesties of het opstarten van nieuwe diensten, is iets waar Peter en Raphael in de afgelopen paar jaar alleen maar meer van overtuigd zijn geraakt. “Wij zijn afhankelijk van experts zoals Wortell om in een vroeg stadium op de hoogte te zijn van interessante ontwikkelingen op informatietechnologisch gebied. En om ons daarbij meteen de juiste kant op te sturen. Als we twee jaar geleden niet al samen met hen deze weg waren ingeslagen, hadden wij nu in coronatijd achter de feiten aangelopen. Het is een samenwerking die voor ons ontzettend waardevol is en die we nog lang willen voortzetten

Hulp nodig in jouw WVD traject?

Windows Virtual Desktop Jumpstart

Een standaard programma waarin je in 4 stappen naar WVD helpen.