Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

De moderne werkplek voor ziekenhuizen: 6 redenen waarom cure-organisaties vooruitkijken

In ziekenhuizen vinden kritische processen plaats. Zij werken met hoogst gevoelige data. Dat vraagt om een terughoudend IT-beleid en kernsystemen op basis van bewezen technologie. De meeste cure-organisaties bouwen alles om het elektronisch patiëntendossier (EPD) heen. In de praktijk betekent dit dat zij vaak een traditionele werkplek hebben ingericht. Want telkens nieuwe innovaties en updates doorvoeren, dát lijkt simpelweg ondoenlijk.

Het gevolg is dat veel ziekenhuizen nog met oude versies van applicaties als Word, Excel en Outlook werken. En dat blijkt nu steeds meer onhoudbaar. Ziekenhuizen die zijn aangesloten bij diverse samenwerkingsverbanden, waaronder mProve en Santeon, drukken steeds vaker de wens uit om over te stappen op de moderne werkplek.

Waarom is dat juist nu een goede beslissing? Op basis van onze gesprekken met hen delen we zes redenen waarom cure-organisaties vooruitkijken!

1. Samenwerkingen faciliteren? Zet de eerste stap

In de meeste gevallen geldt dat niet alle afdelingen klaar zijn voor een overstap naar de moderne werkplek. Maar veel ziekenhuizen willen zich daardoor niet meer laten weerhouden. IT-managers staan namelijk al jaren onder druk, omdat oude Office-versies hen erg beperken in interne én externe samenwerkingen.

Het nieuwe motto luidt: ‘We zetten nú de eerste stap en binnen drie à vijf jaar volgt de rest.’ Naar verwachting zijn EPD-leveranciers tegen die tijd namelijk ook op de innovatietrein gesprongen, waardoor de meeste werkplekken dan wél gemoderniseerd zijn.

2. De kantoormedewerker van nu eist moderne applicaties

Een deel van het ziekenhuispersoneel is kantoormedewerker. En kantoormedewerkers willen graag werken met moderne versies van Word, Excel en Outlook. Uiteraard mag Microsoft Teams in deze tijd ook niet meer ontbreken. Zeker nieuwe medewerkers — die bij een vorige werkgever met deze applicaties hebben gewerkt — voelen zich beperkt door een traditionele werkplek. Denk ook aan de nieuwe generatie die gewend is om met de laatste technologie te werken en veelal flexibiliteit verwacht.

3. Ook de zorgmedewerker verdient aandacht

In een ziekenhuis draait het om de zorg voor patiënten. Kantoormedewerkers faciliteren deze zorg. Zorgmedewerkers leveren haar. Daarom mogen we hen natuurlijk niet vergeten. Zij gebruiken IT-systemen op een hele specifieke manier. Vaak leggen zij kort iets vast of raadplegen ze een dossier. De werkplek moet dergelijke handelingen zo eenvoudig mogelijk voor hen maken. Dit kan betekenen dat de nieuwe moderne werkplek nog niet geschikt is voor zorgmedewerkers. Een flexibele transitie is dan ook noodzakelijk. Daarmee verstoor je het zorgproces niet!

4. Zonder Microsoft Teams geen MDO

Het multidisciplinair overleg (MDO) vindt plaats in een fysieke ruimte, maar de voorbereiding geschiedt doorgaans in Microsoft Teams. Werk je daar niet mee, dan wordt het voeren van een MDO lastig. In één keer overstappen kan echter een onhaalbaar doel zijn. Bij Wortell hebben we daarom een pilot met het MDO in teams ontwikkeld: een ‘light-versie’ van het MDO-platform voor oncologen in Zuid-Limburg, gebaseerd op Microsoft-tools. Deze tussenoplossing heeft niet alle functionaliteit (zoals integratie met het EPD), maar zorgverleners zijn er wel direct mee geholpen — en ze zijn erg enthousiast.

5. Thuiswerken is een must

Een behoorlijk aantal ziekenhuizen zet momenteel in op flexplekken. Omdat de kantoorplekken beperkt zijn, is een deel van het personeel genoodzaakt om vanuit huis te werken. Daarnaast wíl de medewerker van tegenwoordig niet meer altijd op kantoor zijn.

Deze nieuwe werkwijze vereist de juiste technologie. Mensen moeten bijvoorbeeld kunnen samenwerken aan documenten. En om deze mate van flexibiliteit te bieden, moet je je (gevoelige!) data uitstekend beveiligen.

6. Een cloudtransitie draagt bij aan verduurzaming

Duurzaamheid is binnen vrijwel elke organisatie een belangrijk thema. Dit leidt tot bepaalde maatregelen die praktische consequenties hebben. Wegens de te hoge CO2-uitstoot zijn er bijvoorbeeld minder parkeerplekken beschikbaar. Een overstap naar de cloud kan thuiswerken faciliteren en daarmee direct bijdragen aan de verduurzaming van een ziekenhuis.

Daarnaast slurpen datacenters energie. Als iedere afzonderlijke organisatie een eigen datacenter heeft, maakt dit het totale energieverbruik minder efficiënt. Natuurlijk verbruiken de grote clouddatacenters veel energie, maar toch is de totale hoeveelheid aanzienlijk minder. Bovendien hebben cloudproviders veel meer mogelijkheden om hun datacenters energiezuiniger te laten werken.

Is jouw organisatie klaar voor een overstap naar de cloud?

Doorloop ons traject ‘Envision Your Workplace’ om het antwoord op die vraag te krijgen. In enkele sessies halen we de nodige informatie op. Daar komt een op maat gemaakte roadmap uit, waarin we duidelijk beschrijven wat wel en niet mogelijk is voor jouw ziekenhuis. (Een voorbeeld: als er medische apparatuur aan een werkplek hangt, adviseren we om deze nog niet over te zetten naar de cloud.)

De eerste stap naar Azure

Azure Readiness Scan

Met de Azure Readiness Scan onderzoeken we óf en tegen welke kosten jij naar Azure kunt bewegen.

‘Get To The Cloud’: is jouw organisatie klaar voor een reis naar de cloud?

Vrijwel elke organisatie is ermee bezig: een transitie naar de cloud. De voordelen zijn duidelijk. Maar tegelijkertijd kamp je waarschijnlijk met vragen. Want bij de reis naar de cloud komt heel wat kijken. Dé hamvraag: ben je er klaar voor?

Om je op weg te helpen, splitsen we dit overkoepelende (monster)vraagstuk op in vier subvragen. Buig je hier eens over om te bekijken in hoeverre de ‘koffers’ van jouw organisatie klaarstaan voor het maken van een cloudreis.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Contact