Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Tips voor het upgraden van site collecties in SharePoint Online

Microsoft heeft de nodige documentatie beschikbaar gesteld over het plannen van de upgrade van site collecties naar 2013 modus. Bij het uitvoeren van de upgrade liep ik tegen een aantal punten aan die ik wil delen.

​Recent heb ik gewerkt aan het upgraden van een bestaande SharePoint Online omgeving naar 2013 modus. Het ging hier om een omgeving waarin maatwerk toegevoegd was via een sandboxed solution (content types, views, event receivers, web templates en vormgeving). Tijdens de upgrade diende tevens diverse aanpassingen doorgevoerd te worden in de bestaande sandboxed solution, welke voor zowel bestaande als nieuwe sites geldig zijn.

 

Aanvullingen op het upgrade proces

Microsoft heeft de nodige documentatie gepubliceerd over het plannen van de upgrade naar 2013 modus, als aanvulling daarop zou ik het volgende doen:

 1. Voordat je de evaluatie site collectie aanvraagt kun je al de statuscontrole van de siteverzameling opvragen. Dit stelt je in staat om voordat het project start alvast een inschatting te maken van de verwachte werkzaamheden.
 2. Los vooraf de waarschuwing uit de statuscontrole op.
  Indien je over een on-premise ontwikkel omgeving beschikt adviseer ik om hier op te ontwikkelen, dit is alleen nodig als je maatwerk toegepast hebt. Als er bijvoorbeeld sandboxed solutions gebruikt worden pas deze dan op een SharePoint on-premise omgeving aan. Ook kan hier het upgrade proces getest worden door een site collectie aan te maken in 2010 modus, de oude 2010 *.wsp te installeren, de site collectie te upgraden en daarna nieuwe *.wsp te installeren.
 3. Op het moment dat je voor bijna 100% zeker bent van een goed resultaat vraag je de evaluatie site collectie aan en pas je de aangepaste *.wsp toe op de evaluatie site collectie.

 

Tips

 • De evaluatie site collecties zijn er niet altijd tussen 1 a 2 dagen, mijn ervaring is dat het kan variëren van een halve dag tot ander halve week en dat dit erg onvoorspelbaar is. Vraag dan ook op tijd de evaluatie site collecties aan en schakel Microsoft support in als het te lang duurt.
 • Let op de afhankelijkheid tussen de My Sites upgrade en bijvoorbeeld het gebruik van 'volgen' en 'nieuwsfeed' functionaliteit op Team Sites. Als de My Sites niet ge-upgrade zijn dan kan de 'volg' functionaliteit niet gebruikt worden.
 • Leeg de browser cache en sluit de browser als je gaat werken met sites die net ge-upgrade zijn.
 • Let op dat de iconen bij 'alle site inhoud' afwijken tussen ge-upgrade & nieuwe sites.
 • Controleer de werking van de views, views met het attribuut BaseViewId=0 zorgen ervoor dat in de lijst weergave de Ribbon bevriest. Deze views werken echter wel in de XSLTListView web parts.
 • Maak gebruik van de feature upgrade mogelijkheden om wijzigingen in bestaande sites door te voeren, zie de blog van Chris O'Brien voor gedetailleerde informatie.
 • Gebruik composed looks als basis voor je vormgeving, deze manier van vormgeving doorvoeren is laagdrempelig en de klant kan via color pallete tool zelf meebeslissen over kleur gebruik. Let wel op dat het doorvoeren van wijzigingen in composed looks meer werk vereist dan het werken met CSS bestanden. Bij een eventuele wijziging dienen namelijk de bestanden vervangen te worden en de composed look opnieuw toegepast te worden.
 • Nadat een site is ge-upgrade kan achteraf alsnog de upgrade log ingezien worden.

Meer over SharePoint

Blogpost / 10-10-2016

Testen in SharePoint Online: Waarom?

Testen. Het kost geld, duurt lang en is het daadwerkelijk nodig? Terechte vragen. In onderstaand voorbeeld geef ik een antwoord op deze vragen.
Blogpost / 20-5-2016

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint
Blogpost / 12-5-2016

Delen met externe gebruikers in SharePoint Online & OneDrive for Business, blijf in controle

Sharing van documenten met externe gebruikers in SharePoint Online en OneDrive for Business, maar hoe zorg je dat je in controle blijft wat er gedeeld...
Blogpost / 2-5-2016

SharePoint documentbibliotheken krijgen een nieuw uiterlijk

Microsoft heeft recent aangekondigd dat het de SharePoint documentbibliotheken van een nieuwe vormgeving gaat voorzien, indien je Office 365 omgeving...
Blogpost / 29-3-2016

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint
Blogpost / 23-3-2016

Klantcase: document sets in SharePoint 2013 DMS

Hoe een klant blij en enthousiast wordt gemaakt door een goede samenwerking en een SharePoint 2013 oplossing op maat.
Blogpost / 25-11-2015

SharePoint Check-Up: Quick wins voor je SharePoint-omgeving

Wortell heeft samen met Microsoft de SharePoint Check-Up ontwikkeld om een aantal 'quick wins' voor jouw organisatie te definiëren.
Blogpost / 2-11-2015

SharePoint Governance

Het SharePoint Governance plan zorgt er voor dat projecten technisch goed worden uitgevoerd en het biedt richtlijnen over succesvol gebruik.
Blogpost / 5-10-2015

Effectief samenwerken met SharePoint Online

Hoe kan je de medewerkers van je organisatie op een makkelijke manier heel efficiënt met elkaar laten samenwerken? Dat kan met SharePoint Online.
Blogpost / 9-9-2015

Meer invloed op je backups in SharePoint Online

Met SharePoint Online hoeft men zich geen zorgen te maken over het maken van backups, maar wat als je meer invloed wilt hebben op je backup strategie?
Blogpost / 31-8-2015

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 12-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 3/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016, nl: Operations/Telemetry, Hybride Search/Office Graph en eDiscovery,...
Blogpost / 8-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 2/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016. Ondermeer Minimal Serverroles, User Profile, Patching en durable lin...