Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Tips voor het upgraden van site collecties in SharePoint Online

Blogs
28-8-2013

Microsoft heeft de nodige documentatie beschikbaar gesteld over het plannen van de upgrade van site collecties naar 2013 modus. Bij het uitvoeren van de upgrade liep ik tegen een aantal punten aan die ik wil delen.

​Recent heb ik gewerkt aan het upgraden van een bestaande SharePoint Online omgeving naar 2013 modus. Het ging hier om een omgeving waarin maatwerk toegevoegd was via een sandboxed solution (content types, views, event receivers, web templates en vormgeving). Tijdens de upgrade diende tevens diverse aanpassingen doorgevoerd te worden in de bestaande sandboxed solution, welke voor zowel bestaande als nieuwe sites geldig zijn.

 

Aanvullingen op het upgrade proces

Microsoft heeft de nodige documentatie gepubliceerd over het plannen van de upgrade naar 2013 modus, als aanvulling daarop zou ik het volgende doen:

 1. Voordat je de evaluatie site collectie aanvraagt kun je al de statuscontrole van de siteverzameling opvragen. Dit stelt je in staat om voordat het project start alvast een inschatting te maken van de verwachte werkzaamheden.
 2. Los vooraf de waarschuwing uit de statuscontrole op.
  Indien je over een on-premise ontwikkel omgeving beschikt adviseer ik om hier op te ontwikkelen, dit is alleen nodig als je maatwerk toegepast hebt. Als er bijvoorbeeld sandboxed solutions gebruikt worden pas deze dan op een SharePoint on-premise omgeving aan. Ook kan hier het upgrade proces getest worden door een site collectie aan te maken in 2010 modus, de oude 2010 *.wsp te installeren, de site collectie te upgraden en daarna nieuwe *.wsp te installeren.
 3. Op het moment dat je voor bijna 100% zeker bent van een goed resultaat vraag je de evaluatie site collectie aan en pas je de aangepaste *.wsp toe op de evaluatie site collectie.

 

Tips

 • De evaluatie site collecties zijn er niet altijd tussen 1 a 2 dagen, mijn ervaring is dat het kan variëren van een halve dag tot ander halve week en dat dit erg onvoorspelbaar is. Vraag dan ook op tijd de evaluatie site collecties aan en schakel Microsoft support in als het te lang duurt.
 • Let op de afhankelijkheid tussen de My Sites upgrade en bijvoorbeeld het gebruik van 'volgen' en 'nieuwsfeed' functionaliteit op Team Sites. Als de My Sites niet ge-upgrade zijn dan kan de 'volg' functionaliteit niet gebruikt worden.
 • Leeg de browser cache en sluit de browser als je gaat werken met sites die net ge-upgrade zijn.
 • Let op dat de iconen bij 'alle site inhoud' afwijken tussen ge-upgrade & nieuwe sites.
 • Controleer de werking van de views, views met het attribuut BaseViewId=0 zorgen ervoor dat in de lijst weergave de Ribbon bevriest. Deze views werken echter wel in de XSLTListView web parts.
 • Maak gebruik van de feature upgrade mogelijkheden om wijzigingen in bestaande sites door te voeren, zie de blog van Chris O'Brien voor gedetailleerde informatie.
 • Gebruik composed looks als basis voor je vormgeving, deze manier van vormgeving doorvoeren is laagdrempelig en de klant kan via color pallete tool zelf meebeslissen over kleur gebruik. Let wel op dat het doorvoeren van wijzigingen in composed looks meer werk vereist dan het werken met CSS bestanden. Bij een eventuele wijziging dienen namelijk de bestanden vervangen te worden en de composed look opnieuw toegepast te worden.
 • Nadat een site is ge-upgrade kan achteraf alsnog de upgrade log ingezien worden.